bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Silvestrovské ohlédnutí: Češi v ECHL! Mandát restartuje kariéru, září Pařík

31. prosince 2021, 12:01

Patrik Czepiec

Není farma jako farma. Z AHL je to pro hráče bažící po NHL coby kamenem dohodil, obzvláště pak při současných koronavirových komplikacích. Zato povýšení z ECHL mezi samotnou smetánku se děje jen výjimečně. Přesto mnoho hráčů stojí v třetí nejvyšší zámořské soutěži řadu o šanci na šanci. Patří mezi ně i šestice Čechů. Jak se jim doposud vedlo?

Jan Mandát
7 zápasů, 6+3, +5 účast, 2 trestné minuty

V březnu vyměřila mezinárodní hokejová federace útočníkovi Janu Mandátovi bezprecedentní trest za užívání kokainu. Na evropská kluziště se nesmí podívat až do ledna 2023. Pokud nechtěl rodák z Jihlavy v 26 letech s hokejem seknout, musel po rozvázání smlouvy s Pardubicemi hledat alternativní působiště v zámoří.

Dohoda klapla o tři čtvrtě roku později, Mandát si plácnul s klubem Indy Fuel. Farma Chicaga dala přednost hokejové kvalitě před průšvihy mimo led a ofenzivní univerzál, který se ještě v roce 2018 zkoušel prosadit v AHL a před šesti lety jej do přípravného kempu svolali Avalanche, se svému novému chlebodárci zatím náležitě odvděčil.

„Mandát je bezpochyby talentovaný hráč, přináší kvalitu. Těšili jsme se, až ho představíme fanouškům a uvidíme jej soutěžit na ledě,“ řekl klubovému webu po podpisu standardní hráčské smlouvy Doug Christiansen, trenér a generální manažer v jedné osobě.

„Věříme, že si zaslouží ještě jednu šanci, že má silný charakter a je to dobrý člověk. Musí si vybudovat naši důvěru, ale tušíme, že přinese jen samá pozitiva,“ dodal prezident Indy Fuel Larry McQueary.

Kryštof Hrabík
4 zápasy, 2+3, -4 účast, 2 trestné minuty 

Nedraftovaný odchovanec Kladna se letos téměř naplno etabloval v AHL a za San Jose odehrál už 17 zápasů. Bohužel pro něj, smlouva se Sharks ještě na stole nepřistála. Vysoký čahoun a dvojnásobný účastník juniorského mistrovství světa však svým způsobem bojoval také o náklonnost vedení Tampy Bay. Právě ta totiž vlastní tým z ECHL Orlando Solar Bears, v němž Hrabík stihl doposud čtyři starty.

V červnu tohoto roku se Barracuda rozhodla Hrabíkovi nabídnout novou smlouvu, ještě předtím ho uvolnila na hostování do Liberce. V dresu Bílých Tygrů se připomněl premiérovým extraligovým zásahem, víc už ovšem nestihl. V Solar Bears konkurence tak velká není a Hrabík při menší porci odehraných zápasů hravě dosáhl průměru více než jednoho bodu na utkání.

Michal Stínil
9 zápasů, 2+3, 0 účast, 4 trestné minuty

Někdejší útočník chomutovských Pirátů letos odšpuntoval svou kariéru v profesionálním hokeji. Ještě v minulé sezoně slavil titul v univerzitní NCAA, kdy za American International College vystřihl v 17 zápasech dva góly a pět asistencí.

Etablování na mužský hokej v týmu Wichita Thunder, který už čtvrtým rokem uznává nadřazenou organizaci v podobě Edmontonu, zatím Stínil zvládá poměrně dobře. Přestože podepsal smlouvu teprve v prosinci, už se stal nejotřelejším českým bruslařem tohoto ročníku v rámci ECHL. 

Lukáš Pařík
14 zápasů, Ø 2,19 gólu/zápas, 93,3% úspěšnost

Největší budoucnost z Čechů, kteří se letos zapojili do dění ECHL, patrně čeká na Lukáše Paříka. LA Kings si ho před dvěma lety vytáhli z třetího kola draftu, kdy skončil na 87. pozici celkově. A hned v první zámořské sezoně mezi profesionály dokázal Pařík svůj potenciál naplno rozbalit. Prostor mu dává Rapid City Rush.

V rámci úspěšnosti zásahů je mezi gólmany z třetího ligového patra v elitní trojce, průměr inkasovaných gólů mu pak vynáší sedmou pozici. Ve 20 letech má spoustu času na rozvoj a vzhledem k tomu, že derniéra Jonathana Quicka v brance Los Angeles se blíží, brzy jistě Pařík přičichne minimálně k AHL. V Ontariu má ostatně platnou smlouvu.

Jiří Patera
10 zápasů, Ø 2,69 gólu/zápas, 91% úspěšnost

O něco horší čísla z tuzemských gólmanů v ECHL vlastní Jiří Patera. Ještě vloni působil v Českých Budějovicích, aby pak sezonu završil sedmi zápasy za Henderson. I letos v AHL získal jeden start, přesto po minulém ročníku zažívá mírný úpadek ve smyslu toho, jakou soutěž chytá.

Možná právě takový impulz by ovšem Paterovi mohl přijít vhod. Vegas na odchovance pražské Slavie určitě nezapomnělo, vždyť s ním má podepsanou smlouvu na 800 tisíc dolarů. Pokud 161. muž draftu 2017 zůstane trpělivý, jistě se mu dřív či později otevřou jiné dveře než ty u Fort Wayne Komets. 

„Je to začátek dlouhé dřiny a první krůček k úspěchu. Chtěl bych se prosadit na farmě a pokud by se to nepodařilo, tak budu dřít a chtěl bych si vybojovat pozici jedničky,“ předeslal Patera v srpnu 2020 českobudějovickému webu.

Tomáš Vomáčka
10 zápasů, Ø 2,98 gólu/zápas, 90,2% úspěšnost

Od té doby, co brankář Tomáš Vomáčka vyhrál titul pro nejpodivnější fotku draftu 2017, stihl jeden ročník v USHL a další tři v juniorské NCAA. Nashville letos přesvědčil, že mu může nabídnout smlouvu a počkat, jestli se tento talent nevybrousí v opravdu kvalitního brankáře. S českými maskovanými muži mají v Nashvillu dobré zkušenosti, Tomáš Vokoun či Marek Mazanec o tom ostatně vědí své.

Vomáčka si s českým výběrem došel před pěti lety pro zlato na tehdejším Memoriálu Ivana Hlinky. Vyhrávat chce i v ECHL. I když štaci v klubu Florida Everblades nerozjel špatně, určitě se bude s přibývajícím časem mezi tyčemi ještě zlepšovat. Teď ho ovšem čeká pozice cestujícího náhradníka v NHL.

V ECHL se letos objevil také český brankář Mario Vráb, protože však v dresu Kansas City Mavericks sledoval dění jen ze střídačky, v souhrnu se nenachází. Slovensko vyslalo do ECHL na jediný duel gólmana Romana Durného, země zpod Tater tak měla stejně početné zastoupení jako Belgie a menší než Japonsko (dva hráči).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.