bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Sezona pravdy. Mantha stál Washington hotové jmění, odvrátí propadák?

7. října 2021, 15:30

Tomáš Zatloukal

Tuze šikovně využil situace, v jaké uvázl washingtonský generální manažer Brian MacLelllan. Viděl, že Caps mají potíže s platovým stropem, pár nechtěných hráčů a shánějí posilu pro play-off i pro příští léta. A tak Steve Yzerman svého protějška přesvědčil, že pro něj našel dokonalé řešení. Všechny problémy zmizí jednou ranou! Za Anthonyho Manthu si ovšem geniální stratég řekl modré z nebe. Možná ještě víc než to. A přesně to je důvod, proč se od Manthy čekají zázraky.

Buď se kanadský čahoun rozparádí a bude sbírat body po hrstech, nebo se pro washingtonské fanoušky stane nejhorší posilou v dějinách.

Předčí i Martina Erata, kvůli němuž kdysi Capitals pustili o dům dál Filipa Forsberga.

Vždyť za Manthu MacLellan obětoval kromě Jakuba Vrány (už ten sám by byl tak akorát) ještě Richarda Pánika, první kolo v letošním draftu a druhé kolo v tom příštím. Obrovitá, enormní protihodnota za borce, který se u detroitských Rudých křídel stal postradatelným.

MacLellan, jemuž se povedlo stvořit šampiony z roku 2018, byl po ukrutně drahém kaufu spokojený. Povídal, že o Manthu stál dlouho, že mu věří, a spoustu dalších frází, které po následném propadáku ve vyřazovacích bojích působí vyprázdněně a bezvýznamně.

Mantha sice začal slušně a přálo mu i štěstí, jenže když se odvrátilo, nedokázal se tomu vzepřít. V bitvách o Stanley Cup se zmohl na pouhé dvě asistence! Od sedmadvacetiletého forvarda se čekalo mnohem víc. A platí to i teď.

V době šokující výměny se v zámoří psalo o tom, že má potenciál sázet třicet gólů za sezonu (ne že by se této metě v kariéře ještě nepřiblížil), teď je na čase, aby svůj brankostroj spustil naplno. Nebo aspoň střádal jednu asistenci za druhou u Ovečkinových tref.

Právě s Ovečkinem a Jevgenijem Kuzněcovem poslední dobou opakovaně trénoval i nastupoval a pochvaloval si: "Hrát s Oviem je neuvěřitelné a Kuzy je opravdu vynikající hráč. Najde vás přihrávkou, ať jste zrovna kdekoli," smekl před ruským centrem.

Kdo ví, zda spolu budou nastupovat i v ostrých zápasech, v noci na čtvrtek už zase Mantha bruslil v druhé lajně. Od toho přípravné mače jsou, zkouší se, testuje, experimentuje. Borec s devětatřicítkou každopádně zaujal proti bostonským Bruins vítězným gólem.

Jen houšť a větší kapky, přejí si ve Washingtonu. 

Pokročilé statistiky ukazují, že spojení Ovečkina s Manthou funguje, a tak by se k němu mohl kouč Capitals Peter Laviolette v nové sezoně vrátit. Třeba jen sem tam, aby dostal soupeře pod tlakem a znepříjemnil jim život. Srážky s oběma jmenovanými drtí kosti.

Ovečkin a Mantha umí společnými silami získat na kluzišti převahu, zvládají protivníky výrazně přestřílet. Bude zajímavé sledovat, jak často a se mezi mantinely potkají. A zda se to zásadně projeví na skóre jednotlivých duelů.

Je pravda, že Mantha je kvůli ohromné cenovce, kterou mu Yzerman na záda nalepil, pod velkým tlakem. Možná není tak úžasným hráčem, aby mohl veškerá očekávání byť jen z poloviny naplnit. Lidé možná budou jeho výkony nesoudit férově. Ale to musel MacLellan vědět.

Udělal manévr, co vyžadoval spoustu kuráže. Byl to příliš velký risk? Na takový soud je ještě brzo a Mantha má v této sezoně, na níž už se připravoval ve známém prostředí, šanci otupit hrany ostrým názorům. Zmírnit současné jednoznačné vyznění dubnového trejdu.

Ale ta příležitost je nejspíš poslední, škatulka "nejhorší výměna v klubové historii" se totiž povážlivě otevírá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.