bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Šestnáctiletý Gretzky na dvacítkách. Nejlepší jako vždycky

29. prosince 2021, 10:00

Jiří Lacina

V osmdesátých letech ovládl produktivitu na všech mezinárodních turnajích, na kterých startoval. Ani ruské, dokonalé trénované stroje, na něj nestačily. A nejinak tomu bylo na jediném juniorském šampionátu, kde se objevil. Spadá ještě do sedmdesátých let.

Wayne Gretzky hrál profesionální hokej od sedmnácti. Konkurenční WHA neomezovala věkově nováčky, slavnější konkurenci tak stáhla nejednoho talentovaného mladíka. Za Indianapolis a Edmonton odehrál Gretzky první sezónu v 17-18 letech, pročež nebyl po následném sloučení soutěží považován v NHL za nováčka a pochopitelně už neměl čas reprezentovat ani na juniorských turnajích. Jedinou účast si připsal v sezóně 1977-78.

Bylo mu teprve šestnáct let. Dokonce i v kontextu kolébky hokeje jde o ojedinělou událost. Z českých borců zvládl na dvacítkách reprezentovat v tomto věku například Robert Reichel. Kanada si v souvislosti s letošním startem šestnáctiletého Connora Bedarda připomíná jeho předchůdce. Nebylo jich moc a nemusíte hádat dvakrát, kdo zanechal nejvýraznější dojem.

Jsem tu jen na zkušenou

Šestnáctiletý rodák z Brantfordu s dětskou tvářičkou přitom vůbec nevěřil, že má šanci se na turnaj dostat. Svou pozvánku na kemp prý přisuzoval tomu, že měl slušná čísla v ontarijské juniorské soutěži (předchůdce nynější OHL), kde dominoval vzdor nízkému věku. 182 bodů (70+112) v 64 zápasech je vynikající zápis. Lepší byl toho roku jen o tři roky starší Bobby Smith (192).

„Dívali jsme se na sebe a nechápali,“ vzpomínal před lety pro CBC někdejší spoluhráč Craig Hartsburg. „Říkali jsme mu, že je asi nejlepším hráčem své ligy a určitě tu není jen proto, aby ‚dostal šanci‘. Skončil jako nejlepší hráč turnaje a jak víme, nakonec i nejlepší hráč historie.“

„Tak skromný byl.“

Steve Tambellini, tehdejší Gretzkyho spolubydlící na pokoji, má stejnou vzpomínku. „Přišel ke mně a představil se. ‚Jsem Wayne Gretzky.‘ Já vím, odpověděl jsem. Říkal mi: ‚Budete mít skvělý tým,‘ načež začal jmenovat všechny centry. Říkal jsem mu, že se do mužstva určitě taky dostane, ale on že ‚ne, ne, já jsem tu, jen abych nabral zkušenosti‘.“

Výsledek všichni známe. Kanada sice nevyhrála, což se jí ovšem nepovedlo ani na několika předešlých neoficiálních i oficiálních juniorských mistrovstvích. Za Sověty a Švédy skončila třetí. Evropsky hrající Gretzky, nastupující ve formaci Tonym McKegneym a Waynem Babychem, nicméně nenechal nikoho na pochybách, jaký poklad v něm hokejová velmoc má.

Podle svých zvyklostí vyhrál mezi mnohem staršími kluky se 17 body (8+9) kanadské bodování. Proti Čechoslovákům, jejichž branku hájil Jaromír Šindel, zaznamenal na výsledku 9:3 šest bodů (3+3). Ze známějších jmen najdeme na třetím místě produktivity Sergeje Makarova, který měl 15 bodů. Byl ale o skoro tři roky starší, což je v takovém věku dost podstatný rozdíl.

Gretzky byl rovněž zvolen nejužitečnějším hráčem šampionátu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.