bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Šampionát byl vždycky mým snem, hlásí Faksa. Únavu hned vyháněl na ledě

15. května 2016, 11:00

Václav Jáchim

(MOSKVA, od našeho zpravodaje) Snad žádný jiný účastník letošního šampionátu nemusel podstoupit tak náročné cestování jako Radek Faksa. Útočník Dallasu strávil v letadlech a po letištích bezmála třicet hodin, vzhledem k potížím s ruskými vízy dorazil do Moskvy až dnes ve čtyř hodiny ráno místního času. Do hotelu se dostal kolem sedmé, záhy nasedl do autobusu české reprezentace a zamířil na rozbruslení před duelem s Dány. "Únavu trošku cítím, bylo to dlouhé. Ale zabruslil jsem si, to mi pomohlo," říká.

Po kluzišti hlavní arény Parku legend kroužil v černém dresu, který náleží hráči mimo základní sestavu. "Radek začne jako třináctý útočník, ale v průběhu zápasu by se měl dostat do hry," konstatuje asistent Jaroslav Špaček. Trenéři v předstihu naznačili, že s posilou počítají zatím do čtvrté formace. Faksa se na šampionát každopádně hodně těší. "Když jsem byl osloven, vůbec jsem neváhal. Na mistrovství jsem koukal jako kluk, tehdy jsem si říkal, že bych si jednou na turnaji moc rád zahrál," připomíná.

Váš přesun do Moskvy se poněkud protáhl, jak náročné bylo cestování z Dallasu?
"Dost. Měl jsem trošku problém s vízy, takže jsem v Dallasu zmeškal první dva lety. Odletěl jsem až v deset hodin večer, pak jsem nestihl spoj z Londýna, musel jsem tedy čekat dalších deset hodin. Nakonec přišel let přes noc do Moskvy, takže to bylo náročné. Ale už jsem tady."

Přistál jste ve čtyři hodiny ráno a do hotelu se dostal až v sedm. Co vás zdrželo?
"I tady byly potíže. Asi dvě a půl hodiny jsem na moskevském letišti čekal, než mi vyřídí víza. Do hotelu jsem se dostal nějak po sedmé, kolem půl osmé ráno. Jen jsem si odhodil věci na pokoj a hned jel s týmem na zimák. Na rozbruslení."

Bylo ideální, že jste šel hned bruslit?
"Určitě. Šlo o to trošku se probudit, rozjet nohy. Od doby, co jsme vypadli z play off, jsem nebyl na ledě. Musím si to tady trošku osahat, v Moskvě je o něco větší kluziště. Super, že jsem si před zápasem mohl hned zabruslit."

Je širší led velkým nezvykem?
" Je, ale už jako malý kluk jsem na něm hrál. Takže vím co a jak."

Kolik hráčů z mužstva znáte?
"Sedm, nebo osm? Asi tak. Jinak jsou tu spíš starší kluci. Ty jsem neznal, seznámili jsme se až ráno, když jsem přiletěl." 

Jak jste se po příletu cítil fyzicky?
"První dvě cvičení nic moc. Než se rozjedou nohy... Ale jinak v pohodě. Jasně, let byl dlouhý, spousta čekání. Po psychické stránce bylo těžké ale  spíš to, jak se vypořádat s prohrou v play off. A s vyřazením. To bylo horší než cestování."

Váhal jste s účastí na mistrovství světa?
"Ne, vůbec. Měl jsem hned jasno. Ve čtvrtek mi volal pan Lener, odpověděl jsem, že jestli je o mě zájem, okamžitě pojedu. On se spojil s naším generálním manažerem. Ten mi volal a říkal, že jestli mám chuť jet na šampionát, tak s tím nemá žádné problémy."

Trenér Vůjtek by bral do mužstva i vašeho spoluhráče Aleše Hemského, ale v útoku už není volné místo. Probírali jste spolu šampionát?
"S Alešem jsme se o tom bavili. Bydlel jsem u něho, řešili jsme to. Počítal s tím, rád by přijel. Měl sice nějaké problémy s kyčlemi, ale kdyby to šlo, dorazil by také."

Sledoval jste na dálku zápasy národního mužstva?
"Jo jo. Viděl jsem polovinu zápasu se Švédy a celé utkání s Rusy. Jinak jsem to moc nesledoval, protože jsme byli hodně na cestách. Měli jsme dost náročný program."

Asi jste v závěru série nemyslel na šampionát, Dallas byl blízko postupu do dalšího kola.
"Doufali jsme, že to zvládneme, když se nám podařilo sérii otočit. Nepočítali jsme, že doma ztratíme tři zápasy - a ještě proti tak těžkému soupeři, jakým bylo St. Louis. To se pak dá těžko zvládnout. Zavládlo velké zklamání. měli jsme v kádru hodně dobrých a zkušených hráčů. Kdybychom postoupili dál, měli bychom dobrou šanci celé to vyhrát."

Poprvé jste se dostal do dospělé reprezentace. Stihl jste si to už po příletu do Moskvy uvědomit?
"Jak jsem přijel, viděl jsem všude plakáty. Vtáhlo mě to. Šampionát jsem sledoval, loni jsem se byl u nás doma osobně podívat  Zahrát si na mistrovství, to byl vždycky můj sen. Sice jsem toužil po NHL, ale není pravda, že bych nemyslel i na šampionát. Jako kluk jsem koukal na turnaje, kde hrál Jágr a další osobnosti. Říkal jsem, si, jak by bylo hezké, kdybych jednou mohl také nastoupit a hrát za naši zemi."

Budete před prvním zápasem na turnaji nervózní?
"Bude to trošku jiné. Musím si zvyknout, že. Ale po utkání s Dánskem budou tréninky, mohu se do toho dostat. Věřím, že všechno bude v pořádku."

Berete start na turnaji i jako příležitost, jak si vybojovat nominaci na Světový pohár? 
"Teď se soustředím na mistrovství světa. Budu se snažit, abych odvedl to nejlepší. A co bude pak, to uvidíme."

Letošní sezona je pro vás zlomová. Dostal jste se do NHL a hrál Stanley Cup, teď následuje šampionát dospělých. Udělal jste velký posun dopředu.
"Určitě. Minulý rok jsem skoro přes půlku sezony marodil po operaci ramena a moc toho neodehrál. Pak jsem měl skvělou letní přípravu, dobře jsem se nachystal. Od začátku sezony se cítím výborně. V AHL nám to šlapalo, párkrát mě povolali do prvního týmu a nakonec jsem v něm zůstal. Teď jsem na mistrovství, což je vynikající."

Jaký to mělo ohlas u rodiny a kamarádů?
"Turnaj je v Česku hodně sledovaný, kamarádi a členové rodiny mi psali, že mi přejí hodně štěstí. A že je super, když mohu reprezentovat. Všichni nás budou sledovat." 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.