bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

S tátou na tribuně, s jasnou motivací. Spezza si plní dětský sen

5. července 2019, 18:00

Tomáš Zatloukal

Cože? Jason Spezza, bývalý kapitán ottawských Senátorů, se nevrátil do kanadské metropole a dal přednost nenáviděným rivalům z Toronta? Týmu, který roky týral v úžasné formaci přezdívané Pizza Line? Ano, šestatřicetiletý centr opravdu zamířil k Maple Leafs. Navíc za pakatel. Za 700 tisíc dolarů ročně.

Jsou věci, které za peníze nekoupíte. 

John Tavares by o tom mohl vyprávět. New York Islanders moc moc stáli o to, aby u nich loni zůstal. Byli ochotni zaplatit cokoliv, maximum. Jenže nemohli Tavaresovi nabídnout to, co Toronto. Splněný klukovský sen.

Tavares vyrostl jako fanoušek Javorových listů, spával v pyžamu s jejich logem. 

Podobný příběh přivedl do ontarijské hokejové bašty Spezzu. "Každý kluk z Toronta sní o tom, že jednou oblékne dres Maple Leafs," vyznal se Spezza, stále mistr nápaditých a překvapivých pasů.

Čeká ho jasná pozice: čtvrtého centra a quaterbacka druhého presilovkového komanda. "V NHL je čím dál důležitější mít v útoku hloubku, potřebujete všechny čtyři lajny," chápe svou roli.

Spezza se upsal Torontu i kvůli tomu, že na všech 41 domácích zápasů bude moct zajít jeho táta. Jeho velký podporovatel, který ho přivedl k hokeji a učil lásce k Javorovým listům.

Pokročilé statistiky ukazují, že ač šel Spezza během svého působení v Dallasu výkonnostně dolů a rozhodně už se nedá považovat za schopného střelce, stále umí vytvářet gólové příležitosti.

A když má po ruce kvalitní zakončovatele (u Hvězd třeba Alexe Radulova, Tylera Seguina či Jammieho Benna), stále je efektivní a dokáže sbírat body. Hlavně v přesilovce.

A to samé chce ukázat v Torontu. A přispět k zisku Stanley Cupu. Trofejí, která ho stále drží mezi mantinely.

Jenže co ta Spezzova minulost? Proti Maple Leafs odehrál 59 zápasů, včetně vyhrocených bitev v play off. Sbíral v nich téměř bod na zápas. Opakovaně řídil demolice slavného soupeře, jednou se při  výsledku 7:2 blýskl pěti body.

 "O této rivalitě vím asi nejvíc ze všech," kývl po čerstvém přestupu. Přesto v Torontu podepsal. Přesto dal Javorovým listům slevu.

Proč? Protože jsou věci, které si za peníze nekoupíte. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.