bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ruské úřady zatkly Ivana Fedotova. Údajně za vyhýbaní se vojenské službě

2. července 2022, 21:20

Marek Baloun

Pětadvacetiletého brankáře zatknula policie před halou v Petrohradu po skončení tréninku. Později měl být i převezen do nemocnice.

Měl jít do Philadelphie, místo toho nejspíše nastoupí na vojnu. Brankář Ivan Fedotov, jednička Sborné na olympijských hrách v Pekingu, byl v pátek dopoledne zadržen a odvezen členy kriminálního oddělení petrohradské policie na parkovišti místní hokejové haly po skončení tréninku. Důvodem má být údajné se vyhýbání povinné vojenské službě.

Příkaz k zadržení mělo podle webu Fontanka.ru vydat ředitelství ministerstva vnitra pro Petrohrad a Leningradskou oblast na žádost vojenské prokuratury. Úřad tvrdí, že „existují dostatečné důvody, abychom považovali Fedotova za vyhýbajícího se armádě“. Podle článku 328 ruského trestního zákoníku je za toto trest až dva roky odnětí svobody.

Na sociálních sítích se šíří video z průmyslové kamery natočené ostrahou haly. Záběry ukazují Fedotova, jak v doprovodu dalších osob přichází ke svému autu a začíná si uklízet věci do kufru. Načež k němu přistoupí skupina policistů, zatímco další dvojice hlídá vstup do haly. Po pár vteřinách přijíždí další auto, které hokejistovi zablokuje vozidlo. Po chvíli je Fedotov odveden do dodávky a celá kolona odjíždí. Podle Fontanky hokejista neprotestoval a nebyla ani použita pouta.

Celé situaci měl přihlížet štáb sportovního kanálu Match TV, který s Fedotovem dělal dvoudenní reportáž. Reportérka Anna Andronovová k incidentu napsala, že policisté i jejich vozy měli být neoznačení a buď oblečeni v civilním oblečení, nebo v kuklách. Na její dotazy odmítli odpovědět a byli k ní pasivně agresivní. Zásah byl podle ní plánován, Fedotov ji měl do zprávy napsat, že údajně policisté věděli o tom, že výjimečně bude v této hale. Do té doby trénoval jinde. Podle ostrahy haly prý jednotky na parkovišti čekaly hodinu.

Cílem kolony byl vojenský registrační a náborový úřad, kam byl Fedotov údajně odvezen dobrovolně. Není jasné, co se za jeho zdmi dělo, Fedotovovi se zde ale prý udělalo nevolno a měl být odvezen sanitkou do nemocnice. Tento moment zachytilo několik novinářů, na videu ale není prokazatelně vidět, že jde skutečně o stejného hráče. Podle informací twitterového účtu Hockey News Hub byl ale Fedotov v budově několik hodin a mohlo tak jít o ataku na základě stresu.

CSKA Moskva, se kterým letos Fedotov vyhrál Gagarinův pohár, je klub vedený ruským ministerstvem obrany. Jeho hráči tak technicky vzato jsou členové armády. Kvůli válce na Ukrajině ruský prezident Vladimir Putin podepsal 31. března výnos o jarních odvodech do armády. K vojenské službě má být od 1. dubna do 15. července povoláno přes 134 tisíc občanů Ruské federace ve věku od 18 do 27 let, oznámila agentura TASS.

Délka takové povinné služby je dvanáct měsíců. Podle asociace ruských sportovních právníků mají sportovci sice jisté úlevy, z vojenské služby je to ale nevylučuje. Podle webu TN.cz podobný příběh čeká nejspíše i brankáře Nikitu Tsirkula, který taktéž nechce narukovat a má být na listině hledaných osob.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.