bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rozhodnutí za 450 tisíc dolarů. Detroitský tahoun odmítl očkování, přijde o Kanadu

30. září 2021, 12:00

Tomáš Zatloukal

Má válet v první lajně Detroitu spolu s Jakubem Vránou a Dylanem Larkinem, ale třeba hned 23. října v Montrealu své umění nepředvede. Tyler Bertuzzi se totiž rozhodl, že se nenechá očkovat, a tak v sezoně 2021/2022 přijde o devět mačů hraných v Kanadě. "Pro nejbližší budoucnost platí, že nesmíte bez vakcíny překročit hranici, takže očekávám, že Tyler ty zápasy vynechá. Jestli a kdy se pravidla změní? To netuším," krčí rameny Steve Yzerman, generální manažer Red Wings.

Pro Rudá křídla je samozřejmě nemilou komplikací, že severně od 49. rovnoběžky budou hrát bez Bertuzziho, ale taková je realita.

"Nemůžeme nikoho nutit, aby se nechal očkovat. Nejsme v pozici, abychom si něco vynucovali," povídá pro TSN Yzerman. Ví, že proti vzpurnému hráči nemá žádnou páku. Těší ho, že všichni ostatní hokejisté na vakcínu kývli.

Bertuzzi se dobrovolně zříká znatelné porce svého platu, vždyť vynechaných devět partií obere šestadvacetiletého forvarda zhruba o 450 000 dolarů. A to už je pořádný ranec, přibližně devět milionů korun. .

Proč odmítl vakcínu? "Je to moje osobní rozhodnutí, jde o svobodu volby," prohodil před zámořskými novináři. Ke svému verdiktu došel po debatě s rodinou, včetně těhotné snoubenky Ashley Greasleyové.

Zámořský tisk připomíná, že Bertuzzi je znám svým zápalem pro hru a vysokým nasazením. V souvislosti s tím, že se nechce nechat očkovat, vytáhl jeho vyjádření z roku 2013. Právě tehdy byl draftován (Detroitem ve druhém kole).

"Nic mi nezabrání v tom, abych hrál hokej. Vždycky chci být na ledě," cituje jeho slova web sudbury.com. A dodává jízlivou poznámku o tom, že tyto kurážné řeči jaksi vzaly za své. Tušíte správně, právě z kanadského Sudbury Bertuzzi pochází.

Jak je vidno, ve své vlasti se důrazný a rychlý útočník velkého pochopení nedočká. V kabině prý naopak má plnou podporu, spoluhráči jeho krok respektují. Stejně jako Yzerman: "Je to jeho volba, nijak mě nezklamal."

Bertuzzi se nezaobírá tím, co kdo říká na jeho postoj k očkování, a soustředí se novou sezonu.

Rád by navázal na ročník 2019/2020, kdy konečně prorazil a zvládl 48 bodů. Patřil k tahounům celého mančaftu a vysloužil si pozvánku na All-Star Game. Teď chce zase zářit, byť jen na americké půdě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.