bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

RETRO: Vyhozených pět prvních kol! Jak se St. Louis přetahovalo o Stevense

1. září 2021, 12:32

Tomáš Zatloukal

Nabídkové listiny jsou dynamitem v rukách generálních manažerů. Pokaždé se postarají o třaskavé momenty a exploze emocí. V dějinách NHL najdete jediného muže, co dostal dva "offer sheety". Je jím Scott Stevens, po němž zkraje devadesátých let ukrutně toužilo St. Louis. Bluesmani sice špičkového obránce tvrdého jako žula získali, ale jen na jedinou sezonu. Pak doplatili na rozhodnutí vysloužilého soudce Edwarda Houstona, které šokovalo hokejový svět i samotného Stevense.

Psal se rok 1990, když Blues ovládli novinové titulky se svou první nabídkovou listinou pro Stevense.

Hřmotný bek tehdy válel za Washington, vedle kapitána Roda Langwaye byl hlavní tváří defenzívy Caps. Sbíral spousty bodů i trestných minut, v šestadvaceti patřil k nejlepším zadákům celé soutěže. Hotový hráč, kolem něhož šel postavit celý mančaft. Takoví se vyvažují zlatem.

A přesně tím se řídili v St. Louis, když se rozhodli Stevense přivábit štědrou čtyřletou smlouvou na 5,1 milionu dolarů. I kvůli ní byl později americký klub označován za toho, kdo v zámořské profilize roztočil platovou spirálu.

Zpět k Stevensovi. Odstupné za řízného Kanaďana představovalo pět výběrů v prvních kolech draftu, čemuž washingtonský GM David Poile (dnes Nashville Predators) neodolal. Stevense pustil o dům dál a rozhodl se soustředit na budoucnost.

Jenže u Bluesmanů se rodák z ontarijského Kitcheneru, při jehož hitech praskaly kosti a třásly se mozky, dlouho neohřál. Po jediném ročníku se stal hráčem New Jersey Devils, což komentoval slovy: "Vůbec nevím, jestli se zapojím do jejich tréninkového kempu."

Byl jako opařený, zrovna bojoval na Canada Cupu a rozhodně nečekal, že takhle rychle změní působiště.

"Byl jsem nadšený, že jsme získali Brendana Shanahana a teď jsem se stal kompenzací za jeho podpis. Nevím, co s tím. Chci mluvit se svým právníkem," reagoval rozhořčeně na výsledek arbitráže.

Je to trest a ne kompenzace!

O co v ní na začátku léta 1991 šlo? Inu, St. Louis se zachtělo ještě víc vyšperkovat nabitou soupisku a podepsalo tehdy jednadvacetiletého Shanahana. Vyrůstající hvězdu, nesmírně slibného power forvarda. S Ďábly se ale nedokázalo domluvit na vyrovnání za tento manévr.

A tak musel rozhodnout Houston.

Bluesmani nabízeli Curtise Josepha, Roda Brind'Amoura a dvě draftové volby. Lou Lamoriello, generální manažer New Jersey, si přál Stevense. Houston vyhověl přání Devils, což napříč NHL vyvolalo ohromné pozdvižení. Prezident Blues Jack Quinn mluvil o tom, že jde o trest a ne o kompenzaci.

Ve Washingtonu se pobaveně usmívali, Poile pro tamní tisk jen prohodil: "Takhle to někdy v hokeji chodí."

Jedna sezona Stevensových služeb vyšla St. Louis na pět prvních kol a 1,275 milionu dolarů. Brutální. Jenže touha po elitním borci byla silnější. Když Stevensovi v roce 1994 vypršel kontrakt, paradoxně původně podepsaný s Blues, přišla od řeky Mississippi další nabídková listina.

Krásně demonstrovala, kam se platy za pár let vyšroubovaly. Stevens dostal laso v podobě 17 milionů. V St. Louis měl strávit čtyři sezony. K návratu kapitána ale nedošlo, Lamoriello neváhal a "offer sheet" vyrovnal. Dobře udělal, už o rok později přebíral Stevens Stanley Cup.

V letech 2000 a 2003 si to samé zopakoval, v náruči si jednou pochoval i Conn Smythe Trophy. Dnes jeho dres visí pod stropem Prudential Center.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.