bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

RETRO: Hokejoví drsňáci proti skutečným zločincům

2. února 2022, 17:08

Radek Černý

Hokejový zápas pod otevřeným nebem je vždy velkou událostí. Poslední „Winter classic“ zažila NHL letos v lednu, kdy téměř 40 tisíc promrzlých, ale nadšených fanoušků sledovalo v Minneapolisu utkání místních Wild s týmem St. Louis Blues. Zřejmě naprosto odlišnou atmosféru měl venkovní zápas, který Detroit odehrál před 68 lety u břehu Hořejšího jezera v Michiganu.

Hrát venku nebylo v počátcích historie nejrychlejší kolektivní hry na světě nic neobvyklého. Naopak. Kresby z počátku 19. století zobrazují britské vojáky bruslící na kanadských jezerech, jak provozují „sport s holí na ledě“. Mimochodem první organizovaný „vnitřní“ hokejový zápas se odehrál až v roce 1875 v Montrealu.

Připomeňme, že na první zimní olympiádě v roce 1924 se hrál hokej venku, a i některé hokejové šampionáty byly odehrány na venkovních kluzištích. Včetně zápasu o zlato na mistrovství světa v roce 1957, kdy na fotbalovém stadionu Lužniki uhrál Sovětský svaz před 55 tisíci diváky se Švédy remízu 4:4, která týmu Tre kronor stačila k celkovému prvenství.

To mužstvo detroitských Rudých křídel zažilo 2. února 1954 při svém prvním venkovním duelu mnohem skromnější diváckou kulisu. Jak velký humbuk také může vytvořit skupina dozorců z přísně střežené státní věznice, kde si odpykávají trest zločinci nejhrubšího zrna?

Ano, jeden z nejlepších hokejových týmů tehdejší doby se dostavil do věznice Marquette Branch, aby zde za kamennou zdí s žiletkovým plotem odehrál jeden z nejbizarnějších hokejových zápasů, ke kterému kdy jakýkoliv tým NHL nastoupil. 

Detroit Red Wings, tým nabitý hvězdami jako Terry Sawchuk, Gordie Howe nebo Ted Lindsay, proti vězňům z „Alcatrazu Severu“, jejichž hokejové dovednosti byly stejně nízké jako činy, za které zde pobývali.

Jak vůbec vznikl poněkud vyšinutý projekt?

Několik měsíců předtím navštívil Ted Lindsay, legenda Red Wings, spolu s GM Detroitu Jackem Adamsem tuto věznici v rámci propagačního výletu po Spojených státech, který sponzoroval pivovar Stroh´Brewery. Během návštěvy dostal Adams od jednoho z dozorců otázku, zda by si s týmem přijel zahrát na vězeňském dvoře. Chvíli popřemýšlel a pak prohlásil: „Řeknu vám to takhle, zaplaťte za letadlo, hotelové pokoje a za jídlo a já přivezu svůj tým.“

Ředitel věznice nebral Adamsovo prohlášení příliš vážně, ale i tak vyzval alespoň formálně Red Wings k zápasu s „týmem“ Marquette Prison Pirates (piráti z věznice Marquette).

Ten, kdo si tuto myšlenku vzal za svou, byl Oakie Brumm, šéf fyzické aktivity věznice a bývalý hokejista michiganské univerzity. Dal si za úkol vytvořit na vězeňském dvoře hokejové kluziště. 

Povedlo se a Jack Adams byl nucen splnit svůj slib. Do věznice dorazil odehrát zápas tým NHL. 

Hrací podmínky v Marquette byly toho dne perfektní, což kvitoval i Gordie Howe s tím, že led byl „nejlepší, na jakém kdy hrál“. Jeho parťák z útoku Ted Lindsay souhlasil: „Kdykoli zmrazení necháte na přírodě, získáte ten nejlepší možný led."

Aby udělali hru zajímavější, provedla Rudá křídla několik změn. Soupeřům občas půjčili brankáře Sawchuka, vyměnili si s nimi dvojici beků a později i útočníka. V druhé polovině zápasu tak mezi hvězdnými křídly Lindsayem a Howem bruslil hráč Pirátů s číslem 16. Musel to být pro něj vskutku neobyčejný zážitek.

Výsledek byl i tak jednoznačný. Po první třetině to bylo 18:0 a zbytek se už jen dohrával.

„Puku sem se dotkl snad jednou, a to když sem ho vytahoval z branky.“ posteskl si Brumm, který hrál v obraně.

Po vítězném zápase byl Adamsovi předán tzv. „honey bucket“, vědro, které vězni používají na celách jako záchod. Adams zvedl trofej vysoko nad hlavu, jako by to byl Stanleyův pohár. 

Na závěr pak prohlásil: „Toto je skvělý den. Jsem hrdý na to, že tady na severu mám tak skvělý farmářský tým. Jediný problém je, že bude zřejmě těžké kohokoliv z vás povolat do týmu.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.