bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Řekli mu, že na NHL mít nebude. Teď končí s více než osmisty zápasy na kontě

3. září 2015, 16:30

Michal Belšán

Řeč je o Bryci Salvadorovi, dnes již bývalém kapitánovi New Jersey Devils. Kanadskému obránci totiž jako mladému řekli, že kvůli tomu, jak je malý a měkký, nebude mít na NHL. Že si v ní nikdy nezahraje. „A teď končím se 786 zápasy v základní části a 74 zápasy v play-off NHL na kontě. Nezáleží na tom, co kdo říká, vzít mi to už nemohou,“ přesvědčil Salvador všechny o opaku.

S tou myšlenkou si pohrával už dlouho. Včera ráno se ale rozhodl definitivně, že po 14 sezonách ukončí hráčskou kariéru. Na serveru The Player’s Tribune napsal několik zajímavých vět, ve kterých shrnul to nejdůležitější.

„Dosáhl jsem toho, že si mě moji kluci Pierson a Hudson budou pamatovat jako hráče NHL. Ale hokej ani New Jersey a ani organizaci Devils neopouštím. Nikdy mi totiž nepřestala věřit, nikdy,“ je hrdý Salvador. Nadále totiž bude pracovat okolo hokeje – měl by pomoci s mládežnickými organizacemi v New Jersey.

39letý bek strávil více než 7 posledních sezon v kádru Ďáblů. Ročník 2010/2011 ale celý vynechal kvůli zranění, přesto se poté vrátil k hokeji a hned došel se svými spoluhráči až do finále Stanley Cupu! Právě na tento ročník vzpomíná nejvíce. „Ne kvůli tomu, že to byl velký kariérní úspěch. Ani kvůli tomu, že jsem překonal to zranění. Ten jediný důvod je, že jsme se jako tým probojovali až tak daleko. Ani nevíte, jak dobrý pocit to je,“ prozradil Bryce Salvador.

Následující sezonu už působil jako kapitán, nicméně sužoval ho velký počet zranění. Jeho forma se horšila a pověst obrovského bojovníka a spolehlivého obránce se u fanoušků vytratila. Místo toho byl mnohými zatracovaný a neoblíbený bek přezdívaný kužel. Kvůli laborování s různými bolestmi odehrál v minulé sezoně jen 15 utkání, naposledy se jako hráč v zápase objevil 10. listopadu.

Rodák z Brandonu v kanadské Manitobě měl s novým generálním manažerem týmu z Newarku Rayem Sherem několik diskuzí o své budoucnosti. Zvažoval pozvánku na tréninkový kemp Devils či do jiného týmu, zvažoval i úplný konec kariéry. Nakonec se musel rozhodnout pro tu poslední možnost. V NHL odehrál 786 utkání s bilancí 24+86, pokud tedy mluvíme jen o základní části.

Draftován do nejslavnější hokejové ligy na světě byl v roce 1994. V šestém kole na něj ukázali zástupci Tampy Bay Lightning, ale v jejich dresu se nikdy neobjevil. Debut si odbyl až 5. října 2000 v dresu St. Louis Blues, kde strávil šest a půl roku. Posléze byl za Cama Janssena vyměněn do New Jersey, tam už zůstal po zbytek svého hokejového života.

Byl zde dokonce jmenován i kapitánem. „To byla obrovská čest. Bylo to splnění dětského snu!“ vzpomíná na to hrdě. „Nyní jsem připravený na další střídání. Na střídání, které bude zahrnovat čas s mou ženou a s mými kluky.“

„Doufám, že budu příkladem pro mladé hokejisty a že jim co nejvíce pomohu. Chtěl bych jim dopřát lekce vytrvalosti, obětavosti a odhodlání, které jsem já sám dostal během hraní hokeje,“ je odhodlaný prosadit své zkušenosti. „Pokud něčemu v životě věřím, tak je to to, že hokej je dobrá věc. Může totiž změnit dětské životy, zbavit vás nějakých osobních problémů. Na ledě totiž strávíte několik hodin a na vše zapomenete, myslíte jen na ten černý kus gumy.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.