bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Raymond byl utopie. Švédové ale mají Holtze z Jersey i zeď v bráně

18. prosince 2021, 16:03

Martin Voltr

Jen dvě medaile za posledních sedm ročníků – to je bilance, kterou by na juniorském šampionátu chtěli vylepšit hokejisté Švédska. Největší hvězdu ale k dispozici mít nebudou.

Ačkoli hlavní kouč Tomas Montén po domácím listopadovém turnaji odpovídal ve smyslu, že by chtěl Lucase Raymonda získat, bylo to jen nadneseným přáním. Vždyť supertalent získal parádní pozici v Detroitu a díky 25 bodům ve 29 zápasech jasně vede produktivitu juniorů v NHL. Ne, takoví hráči na dvacítky zkrátka nejezdí.

Další dva Švédové, kteří už letos nakoukli do nejslavnější soutěže, ale nominaci doplnili. Tedy útočníci William Eklund ze San Jose (9 utkání, 0+4) a Raymondovo dřívější hokejové „dvojče“ Alexander Holtz z New Jersey (6 utkání, 0+2). Oba zabrali na posledních dvou draftech shodně sedmou pozici.

A do prvních kol se vešli i další. Z forvardů to jsou Isak Rosén (14.), Fabian Lysell (21.) a Oskar Olausson (28.), z obránců pak Simon Edvinsson (6.) a z brankářů Jesper Wallstedt (20.). Už to samo o sobě značí, že Švédové budou mít velké ambice.

Edvinsson bývá svým stylem přirovnáván k Oliveru Ekmanu-Larssonovi. Detroit ho letos ještě nechává dozrát ve Frölundě, což se častokrát ukázalo jako vynikající cesta. On je to vlastně i Eklundův případ: Za Sharks nastupoval v úvodu ročníku, poslední týdny pak strávil v Djurgårdenu.

Holtz naopak pendluje mezi Devils a záložní Uticou, farmářskou soutěž hraje ještě zadák Helge Grans. Forvardi Fabian Lysell a Oskar Olausson mají přes bod na zápas v kanadských juniorkách, kde chytá i brankář Jesper Vikman; bek Leo Lööf hraje za finský Ilves Tampere, ale zbytek soupisky už tvoří hráči z domácích soutěží.

Švédové tak v poli disponují nadprůměrnou kvalitou. Jestli by je ale něco mohlo, či dokonce mělo, vyšvihnout k medaili, jsou to brankáři.

Wallstedt je totiž světovou extratřídou. Velmi reálně by se mohl přetahovat s Rusem Jaroslavem Askarovem o titul nejlepšího gólmana turnaje, jako tomu tak trochu bylo i na Hlinka Gretzky Cupu v roce 2019. Ve Švédsku je s úspěšností 92,3 procenta čtvrtým nejlepším maskovaným mužem elitní soutěže, doslova řečeno – málokdo zabírá v brance tolik místa jako on.

Clang už na mezinárodní scéně své schopnosti také předvedl, zámořské zkušenosti zase mohou k drobným startům pomoci Vikmanovi.

Třem korunkám se vrací sedm hráčů z loňského šampionátu – Wallstedt, Clang, Andrae, Holtz, Niederbach, Olausson a Nybeck –, přičemž Alexander Holtz hrál i na tom předchozím v České republice, kde už pomohl k bronzovým medailím. Poslední zlato vyhráli Švédové v roce 2012.

Nadcházející turnaj zahájí v Red Deeru proti Rusům, druhým největším soupeřem pro ně budou Američané. Čtvrtfinálový střet s českou reprezentací musíme počítat mezi pravděpodobné varianty.

Konečná nominace Švédska

Brankáři (3):
Jesper Wallstedt (Luleå), Calle Clang (Rögle), Jesper Vikman (Vancouver, WHL).

Obránci (8):
Helge Grans (Ontario, AHL), Emil Andrae, Victor Sjöholm (oba HV71 Jönköping), Anton Olsson (Malmö), Mans Forsfjäll (Skellefteå), Simon Edvinsson (Frölunda), Leo Lööf (Ilves Tampere, Finsko), Joel Nyström (Färjestad).

Útočníci (14):
Daniel Ljungman, Elliot Ekmark (oba Linköping), Alexander Holtz (New Jersey, NHL), Fabian Lysell (Vancouver, WHL), Ake Stakkestad (Karlskoga), William Eklund (Djurgården), Zion Nybeck (HV71 Jönköping), Elias Stenman (Skellefteå), Albert Sjöberg (Södertälje), Oskar Olausson (Barrie, OHL), Isak Rosén (Leksand), Theodor Niederbach, Daniel Torgersson (oba Frölunda), Oskar Magnusson (AIK Stockholm).

Trenéři: Tomas Montén, Joel Rönnmark a Henrik Stridh.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.