bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rangers mu dali 20 milionů dolarů, aby zmizel. Teď Richards válí za Chicago

2. prosince 2014, 14:00

Tomáš Zatloukal

Stal se obětí vlastního kontraktu, monstrózní devítiletá smlouva se neslučovala s klesající výkonností. A tak, ačkoliv se výrazně podílel na newyorském výletu do finále Stanley Cupu, věděl, že kabinu Rangers předčasně opustí. Že nejspíše již nikdy nenastoupí po boku svého velkého kamaráda Martina St. Louise. Že bude generálním manažerem Glenem Satherem vykoupen. Dny Brada Richardse na Manhattanu zkrátka byly dlouho dopředu sečteny. Další kapitolu své kariéry nyní píše v Chicagu.

Jak dobře víte, Blueshirts nakonec geniálního centra opravdu vyplatili. Nebyl to bezbolestný krok, vždyť za to, aby přestal oblékat jejich dres (a hlavně ukrajovat z platového stropu téměř sedm milionů ročně), obětovali astronomickou částku přesahující 20 milionů. Za stejné peníze pořídíte dva špičkové útočníky nebo třetinu týmu Minnesoty Wild. Jiné přijatelné řešení se ovšem nenabízelo. Richards posléze odešel na hráčský trh, kde si mohl ze zajímavých nabídek pečlivě vybírat.

Brad nedávno odehrál 1000 utkání v NHL:

Nikoliv překvapivě kývl na nabídku Černých Jestřábů, kteří hledali vůdce druhého útoku , jelikož se rozešli se slovenským veteránem Michalem Handzušem a mladému Finovi Teuvo Teräväinenovi nevěřili, že náročnou úlohu dostatečně zvládne. Richards, jemuž táhne na pětatřicet let, se spokojil se skromnými podmínkami, ročně si přijde na dva miliony dolarů. A poté nejspíše půjde o dům dál, protože nastane vyhlížená Teräväinenova éra. "Měl jsem v létě štěstí, že jsem mohl být vybíravý. Nakonec jsem našel ideální působiště," hlásí zkušený forvard s 91 na zádech.

91 zvolil podruhé v kariéře. Když v roce 2008 přestoupil z Tampy Bay do Dallasu, nesměl obléci svou oblíbenou devatenáctku, protože visela pod stropem American Airlines Areny. Nosíval ji totiž Bill Masterton, na jehož památku byla později vyřazena. V Chicagu je devatenáctka rezervovaná pro hvězdného kapitána Jonathana Toewse, a tak se Richards vrátil ke "stamkosovské" cifře. Změna numera ovšem představuje asi tu nejmenší adaptaci ze strany kanadského středního útočníka. Vždyť si zvyká především na nového trenéra. herní systém i spoluhráče. Jak se mu to daří?

Brad rozhodl o výhře nad obhájcem Stanley Cupu:

Nechme stranou pomalejší rozjezd, který byl vzhledem k novému prostředí pochopitelný. Vítěz Stanley Cupu z roku 2004 se po slabší říjnu rozparádil a zažil báječný listopad, ozdobený 1000. odehraným mačem v NHL (16.11., symbolicky proti Stars) i premiérovou brankou za Blackhawks. Ta přišla hned 1.11.,  když se Richards trefil do sítě Toronta Maple Leafs, překonal Jamese Reimera. Od té doby výkonnostně roste s každým duelem a Černí Jestřábi v něm mají přesně toho muže, kterého hledali.

Po poslední zápase proti LA Kings, které Richards sestřelil dvěma góly, se na jeho adresu valí samá superlativa. Ve spojení s Patrickem Kanem a Krisem Versteegem tvoří velmi nebezpečné úderné komando. Jejich souhra zaujala i náročného kouče Joela Quennevillea. "Dal teď pár důležitých branek, s novými parťáky předvedli řadu povedených akcí. Prakticky pokaždé, když jsem je poslal na led, se dostali do kvalitní šance. Věřím, že jim to bude fungovat," hlásí "coach Q". Sám Richards je velmi spokojený. "Hrát s Kanem beru jako výsadu, je to výjimečný hokejista."

Takhle vypadají útoky Chicaga Blackhawks:

"Ze současné situace, kdy nastupuju s ním a Versteegem, se snažím vytěžit maximum," dodává v rozhovoru pro Yahoo. Jeho tvrzení dobře dokládají statistiky, ve 24 zápasech nakupil velmi obstojných 16 bodů. To je lepší bilance, než jakou se chlubí čtyřmilionový Aleš Hemský, šestimilionový Jaromír Jágr nebo sedmimilionový Alex Sjomin. Richards má podle propočtu The Hockey News základní část rozjetou na 21 gólů a 34 asistencí. No nekup to za dva miliony dolarů! Chicagský GM Stan Bowman udělal v létě opravdový majstrštyk, když vykoupeného veterána podepsal. Co říkáte?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.