bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Příběh chamtivosti. Kterak John Klingberg zahodil 51 miliónů

2. srpna 2022, 10:23

Jiří Lacina

Velké překvapení letošního přestupového trhu. Negativní. Nedávno jsme psali o tom, že dokonce vyhodil agenta. John Klingberg byl nakonec rád, že sehnal roční smlouvu v Anaheimu, geneze jeho letošního osudu je příběhem chamtivosti a příliš velkých očí.

Nové působiště si našel až na konci července, víc než dva týdny po otevření trhu volných hráčů. V devětadvaceti letech, se 47 body (6+41) v loňských 74 zápasech, určitě doufal ve víc než v roční kontrakt. Třásl se na to, že bude atraktivním zbožím, jak mu radil agent.

Spolupráci s ním už ukončil.

Už loni totiž mohl mít o své budoucnosti na dlouho jasno. A za krásné peníze! Dallas mu nabízel osmiletou smlouvu na 58 miliónů dolarů, tj. 7,25 mil. ročně. Jenomže jeho agentovi se to zdálo málo a tak Švédovi poradil, aby nabídku odmítnul a počkal si na trh volných hráčů. Oba předpokládali smlouvu na 64 miliónů. Hráli tedy o mizerný milión ročně navíc.

Když se otevřel trh, lukrativní nabídky se nehrnuly. Klingberg dokázal v Dallasu, čtvrtém nejlepším celku Centrální divize, nasbírat -28 bodů, což byl desátý nejhorší zápis v NHL. Postupně ze svých nároků slevil a poptával aspoň sedmiletou smlouvu na 42 miliónů, tedy už o 14 milionů méně, než mu nabízel na stejnou dobu Dallas.

Nezájem. Nakonec podepsal Anaheimu za 7 mil. na jediný rok.

Podtrženo, sečteno, Klingberg hodil do koše 51 miliónů dolarů, tj. při současném kurzu jeden a čtvrt miliardy korun. V Anaheimu se hodně nadře, aby svou cenu potvrdil. Tak vysoká už asi nikdy nebude.

Švédův příběh trochu připomíná osud Tomáše Vokouna. Český gólman měl ve 34 letech po několika skvělých letech na Floridě na stole velmi dobrou několikaletou nabídku, také on se ale nechal přesvědčit agentem, že v létě dostane na volném trhu víc. A v lepším týmu, Florida tou dobou patřila k nejslabším v NHL.

Nabídky ovšem nepřicházely. Vokoun nakonec podepsal za pouhých 1,5 miliónu Washingtonu, kde ani neměl jisté místo jedničky. Také karlovarský rodák agenta za jeho práci „vyfajroval“, kariéru už mu to ale nezachránilo. Další rok alternoval v Pittsburghu, načež v NHL skončil. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.