bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Klíčem k úspěchu Vegas bude zdraví hráčů

30. září 2022, 20:59

Josef Potůček

Zlatí rytíři loni poprvé ve své krátké historii vyklidili pozice ve vyřazovacích bojích. Jednalo se pouze o anomálii a souhru nepříznivých okolností nebo jejich fanoušci budou nadále sledovat jejich pozvolný pád?

Sezóna 2021-22

Do minulého ročníku vstupovali Golden Knights jakožto jedni z favoritů na zisk Stanley Cupu. V listopadu navíc přivedli hráče, který měl zacelit poslední díru chybějícího článku jejich vítězné soupisky. Ačkoliv bylo tehdy zřejmé, že se Jack Eichel po operaci zad připojí k mužstvu nejdříve až v únoru, vše mělo směřovat právě k úspěšnému tažení v play-off. Ani přítomnost vzývaného hvězdného centra však nepomohla. Vegas se do sezónní nadstavby nakonec ani nezapojili.

Pro tým, který od svého vstupu do NHL v roce 2017 nezažil nic jiného než úspěch, bylo loňské umístění na prvním nepostupovém místě obrovským zklamáním. A omluvou nebyla ani zranění klíčových hráčů, s kterými se organizace z Nevady v průběhu sezóny opakovaně potýkala. 

Útok

S 266 vstřelenými góly skončili Rytíři na 12. místě, daleko od pozic, na kterých byli vídáni v minulosti. Jejich nejproduktivnějšími hráči byli Jonathan Marchessault (30+36) a Chandler Stephenson (21+43). Dalším v pořadí byl pak veterán Jevgenij Dadonov, kterého se přitom klub snažil zbavit před přestupovou uzávěrkou, když jej vyměnil do Anaheimu, ale trejd byl zrušen pro porušení regulí, neboť třiatřicetiletý čeljabinský rodák disponoval smlouvou s klauzulí, kde měl uvedeny týmy, do kterých nesměl být vyměněn a Anaheim byl jedním z nich.

Zásadním problémem Vegas byl, že jejich klíčoví hráči nebyli nikdy zdraví ve stejnou dobu. Pacioretty zaznamenal 39 bodů ve 37 zápasech, Stone 30 ve stejném počtu utkání a Eichel se po rekonvalescenci uvedl 25 zápisy v 34 střetnutích. 

Dadonov a Pacioretty v létě odešli a jedinou větší posilou do útoku se stal poněkud obstarožní, ale stále produktivní Phil Kessel. Aby se tak ofenziva Golden Knights stala opět postrachem NHL, nutně potřebují zdravého Eichela i Stonea.

Obrana

Defenziva v čele s Alexem Pietrangelem a Shea Theodorem by měla být chloubou celku z pouštního města. Prvně jmenovaný zřejmě utvoří zkušenou dvojici s Alecem Martinezem a Theodorovi bude krýt záda nesmlouvavý Brayden McNabb. Ve třetí dvojici se budou střídat Zach Whitecloud, Nic Hague, Ben Hutton a dost možná i mladý Keadan Korczak, který si loni již odbyl debut v NHL a na farmě v Hendersonu předváděl slušné výkony. 

Brankáři

Když se loni v létě GM Kelly McCrimmon rozhodoval, na kterého gólmana ukáže, vsadil na Robina Lehnera a čerstvého držitele Vezinovy trofeje Marc-André Fleuryho poslal prakticky zadarmo do Chicaga. Zopakoval by svoje rozhodnutí s přihlédnutím k faktu, že urostlý Švéd odchytá v sezóně 2021-22 kvůli zraněním pouze 44 zápasů a následující ročník vynechá kvůli operaci kyčle dokonce celý? Těžko.

Absence Lehnera je navíc umocněna faktem, že ve Vegas nemůžou počítat ani se službami dlouhodobě zraněného Laurenta Brossoita. Tamní vedení tak bylo nuceno reagovat a do brankoviště přivedlo šestadvacetiletého Adina Hilla ze San Jose, který bude parťákem Logana Thompsona.

Trenér

Nepostup do play-off odnesl trenér Pete DeBoer, který dostal padáka jen pár dnů po konci základní části. Jeho náhradou se stal Bruce Cassidy, kterého poněkud překvapivě potkal stejný osud v Bostonu.

Těžko říci, zdali trenérský post byl hlavní příčinou loňského nezdaru, každopádně s příchodem Cassidyho Golden Knights na lavičce nikterak neoslabili. 

Predikce

Pevné zdraví klíčových hráčů a minimálně spolehlivé výkony brankařů by měli na jaře 2023 vrátit show vyřazovacích bitev do Města hazardu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.