bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

POHLED: Pittsburgh potřebuje probudit své největší hvězdy

19. ledna 2021, 15:26

Radek Černý

Crosby, Malkin, Letang. Tato trojice patří bezesporu k největším tahounům pittsburghských Tučňáků. Třikrát dotáhli svůj tým až na pomyslný hokejový Olymp. Ale začátek letošní sezóny je nezastihl v optimální pohodě. Jelikož je tento ročník zkrácený na 56 zápasů, je jasné, že probuzení musí nastat v co nejkratší době, aby vlak směřující do vyřazovacích bojů nenabral fatální zpoždění.

Dvojice Crosby – Malkin patří už dlouhá léta mezi ligovou smetánku. Málokterý tým se může pochlubit takovou kvalitou na pozici středního útočníka. Při absenci jednoho z nich, dokázal vždy druhý převzít klíčovou úlohu v týmu a nést na bedrech zodpovědnost za celou ofenzívu.

Loni nasbíral Jevgenij Malkin 74 bodů v 55 zápasech. Po letošních úvodních třech duelech svítí na jeho bodovém kontě nula a v tabulce pravdy, tedy účasti na ledě při vstřelených a obdržených gólech, hodnota -2. Nejde jen o statistické údaje, populární Žeňa se na ledě prozatím trápí. Je sice znám svým pomalým rozjezdem, ale vzhledem k letošní menší porci zápasů je mimořádně důležité, aby se urychlilo i jeho probuzení. Na to čekají i jeho křídla Jason Zucker a Bryan Rust. Ti potřebují od svého kreativního centra zásobu kvalitních přihrávek, které však zatím nepřicházejí.

Ani první útok, kde stabilní dvojici Guentzel – Crosby doplňuje mladíček Rodrigues, se příliš neprosazuje. Crosby vstřelil sice už dva góly, když dal opět na odiv svou neskutečnou šikovnost s hokejkou, ale celkově souhra s křídly nevypadá ideálně. V dalších zápasech by měl v elitním útoku nahradit Rodriguese finský mladík Kasperi Kapanen, tak uvidíme, zda tato změna přinese pozitivní energii.

Nejlépe se v dosavadních zápasech prezentovala třetí lajna McCann – Jankowski – Tanev. Trojice produkuje rychlý agresivní hokej, s kvalitní hrou na obou koncích kluziště. Především Brandon Tanev po ledě doslova létá. V prvních třech zápasech rozdal 21 hitů, což je s přehledem nejvíc ze všech hráčů napříč ligou.

Defenzíva Tučňáků v dosavadním průběhu jistotou neoplývá. Čtrnáct obdržených gólů je čtvrtá nejhorší bilance v rámci ligy. Nové posily Matheson a Ceci se rozkoukávají, mladíček Marino k sobě hledá optimálního parťáka a první obranný pár Letang – Dumoulin hledá sám sebe. Především velezkušený Kris Letang jako by nepostřehl, že se sezóna už naplno rozjela.

Hráč, jehož předností byl vždy skvělý pohyb a přehled ve hře, nyní doslova tápe. Jeho poziční hra působí chaoticky, snaží se být všude, ale ve většině případů to dopadne tak, že není nikde. Ve druhém zápase s rivalem z Flyers byl na ledě u všech pěti gólů soupeře. Předtím u dvou a v posledním zápase s Capitals u jednoho inkasovaného gólu. Sečteno podtrženo osmkrát se soupeř radoval z gólu, když byl na ledě hráč s osmapadesátkou na zádech. To není dobrá vizitka pro nejzkušenějšího beka týmu.

Hokej je sice kolektivní hra, kdy o úspěchu či neúspěchu rozhoduje projev celého mančaftu, ale největší hvězdy mužstva, klíčoví hráči, mají na vše největší vliv. A Tučňáci potřebují, aby jejich nejcennější hráči konečně přepnuli na maximální výkon. Letošní sezóna je netypicky zkrácená, program nahuštěnější a nechat ostatní soupeře odskočit příliš daleko by se nemuselo vyplatit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.