bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Podruhé v řadě bez play-off. Sharks trápí defenzíva a přeplacené hvězdy

8. května 2021, 16:55

Matěj Hodoval

Fanoušci National Hockey League už si za ty roky zvykli, že San Jose patří mezi pravidelné účastníky play-off. Jenže už druhou sezonou je tomu jinak a ve slunné Kalifornii s tím musí něco udělat.

Ani letos to neklapne. Karty jsou v Západní divizi rozdané, do vyřazovací části se podívají Golden Knights, Avalanche, Wild a Blues. Všechny tři kalifornské celky, včetně San Jose, společně s Arizonou čeká za chvíli volno.

Sharks se do nejzajímavější fáze sezony nepodívají už druhým rokem v řadě. Svěřenci trenéra Boba Boughnera, jehož budoucnost v klubu mimochodem není vůbec jistá a je dost možné, že vedení bude hledat nového šéfa lavičky, dosáhli tohoto neuspokojujícího výsledku poprvé od let 1995/1996 a 1996/1997, kdy rovněž dva ročníky po sobě v bojích o nejcennější trofej chyběli.

Za čím hledat příčiny tohoto neúspěchu? První na ráně je bezesporu hra dozadu, za kterou je mužstvo kritizováno dlouhodobě. Brent Burns s Erikem Karlssonem nepatří v defenzívě mezi elitu, jejich impakt je znát spíše směrem do útoku. Lepší výkony pamatuje i Marc-Edouard Vlasic.

Především se ale dlouho trenérskému štábu nedařilo vyřešit problém mezi třemi tyčemi. Byť se v jednu chvíli zdálo, že Martin Jones našel ztracenou formu, kanadský gólman nakonec na několik povedených zápasů nenavázal a aktuálně není ani na 90% úspěšnosti zákroků.

Hrozivě ale vypadá hlavně Jonesův lukrativní kontrakt, který průměrně zatěžuje platový strop Žraloků 5,75 miliony dolary. Ten poběží až do roku 2024 a již se spekuluje, zda jej z něj klub nevyplatí.

A jelikož nevyšel ani tah s Devanem Dubnykem, jenž se před uzávěrkou přestupů stěhoval do Colorada, musí San Jose hledat brankářskou jedničku i nadále.

V dobrém světle se ovšem ukázal pelhřimovský rodák Josef Kořenář. Třiadvacetiletá naděje v brance působí mnohem jistějším dojmem a v závěru ročníku se může těšit z většího vytížení v prvním týmu. Na kontě má Kořenář už deset zápasů. Šanci by do konce ročníku měl dostat rovněž talentovaný Alexej Melničuk. 

Útok? Také žádná sláva 

Ani v ofenzívě není důvod k radosti. Snad nejsvětlejším článkem je útočník Evander Kane, jenž je s dvaadvaceti góly, šestadvaceti nahrávkami a dohromady osmačtyřiceti body statisticky nejlepším hráčem týmu.

Více se bezesporu očekávalo od dvojice Timo Meier – Kevin Labanc. Švýcarský forvard pobírá šest milionů za sezonu, potýká se ale s velice nevyrovnanými výkony a v minulosti ukázal, že má na víc. Aktuálně je na třiceti kanadských bodech. Labanc si za rok vydělá 4,725 dolarů a do třicetibodové hranice mu chybí čtyři body.

Za jednu věc si však generální manažer Doug Wilson pochvalu zaslouží. Během sezony vyměnil útočníka Anttiho Suomelu do Toronta za ruského forvarda Alexandera Barabanova. 

Šestadvacetiletý rodák z Petrohradu se v San Jose skvěle adaptoval. Ve formaci s Evanderem Kanem a Tomášem Hertlem si rozumí, spoluhráči chválí jeho šikovnost a důvěru od trenérů splácí zatím na jedničku. Dosud stihl v tyrkysovém dresu sedm utkání s bilancí 2+4.

V létě mu ale končí smlouva. Společně s Marleauem, Gabrielem, Handemarkem, Nietem, Paterynem a Sorensenem jsou potenciálními nechráněnými volnými hráči.

Status RFA (chráněný volný hráč) pak budou mít Balcers, Blichfeld, Donato, Gamrell, Jaroš, 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.