bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pod palbou. David Rittich je nejostřelovanějším gólmanem NHL

3. listopadu 2019, 13:30

Jiří Lacina

Jen pět brankářů NHL čelilo do neděle více než 350 střelám. Pouze na jednoho z nich jich šlo přes 400. Je to David Rittich, gólman Calgary Flames. Prostupná obrana Plamenů mu letos dává pořádnou šanci vyniknout, což se mu ne vždy daří. Ve čtvrtek sice dovedl svůj tým k výhře nad Nashvillem, pětkrát přitom ale inkasoval. O to větší měl motivaci do sobotního zápasu.

Trenér do něj znovu vložil důvěru. Je vidět, že to s českým gólmanem na postu jedničky myslí vážně a nebojí se ho podpořit, i když za sebou nemá nejlepší večer. Cam Talbot zatím začínal tři duely, Rittich třináct. Proti Columbusu šel do brány popáté za sebou.

Každou vstřelenou branku domácího týmu tady doprovází výstřel z děla. Aby brankář hostů ten deprimující zvuk neslyšel ani pří nástupu, raději se s ním opozdil. „Na začátku třetiny jsem se trochu bál, tak jsem šel na led malinko později, právě po kanonu,“ vysvětlil s úsměvem.

Jeho letošní výkony jsou zatím nahoru dolů. Sluší se ovšem dodat, že mu spoluhráči práci rozhodně neusnadňují. Proti Nashvillu se na něj valilo jedno přečíslení za druhým. Dokonce i jinak klidný a mentálně silný muž vypadal v některých okamžicích rezignovaně. Pět gólů dostal také předtím od Floridy. Když už zachytá dobře, jako při otevřeném duelu s Winnipegem, ztratí zápas nešťastně v nastavení.

V sobotu proti Columbusu to byl starý dobrý Rittich, podobný tomu, jakého si pamatujeme z první poloviny minulé sezóny. „Byl dobrý, opravdu dobrý,“ chválí českého gólmana list National Post.

V utkání měl celou řadu těžkých zákroků. Ve druhé třetině vychytal tutovku Olivera Bjorkstranda. Jako Dominik Hašek v nejlepších letech, bez hokejky, utěsnil pravou tyč, kde dotíral čtyřiadvacetiletý Dán. Nezaváhal ani proti ráně Gustava Nyquista. Dohromady zlikvidoval 43 střel. Joonas Korpisalo čelil na druhé straně 28 ranám, dvě pustil za záda, třetí mířila do odkryté klece.

Kanón v Nationwide Areně tentokrát mlčel. Rittich ho utišil.

„Proto v té brance jsem,“ řekl po druhé nule letošní sezóny (první zaznamenal ve druhém duelu proti Vancouveru) a celkově třetí v kariéře. „Snažím se chlapům pomoct.“

Počet střel, které na něj v dosavadním průběhu sezóny letěly, se zastavil na čísle 424. Druhý John Gibson, má o zápas méně, čelil 391 ranám. Třetí Marc Andre Fleury 389. V sobotu Rittich svému týmu opravdu pomohl. Nezbývá než doufat, že mu příště spoluhráči oplatí zodpovědnějším výkonem a další nuly a výhry budou českému gólmanovi naskakovat snáz a rychleji.

Heroické výkony gólmanů. Gibson a Hellebuyck deptali soupeře

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.