bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Po čtrnácti měsících zpět do akce. Niklas Bäckström dostane ještě jednu šanci

19. března 2016, 12:00

David Baláš

Ostrý zápas nechytal už více než čtrnáct měsíců. Zdálo se, že odchod do hokejového důchodu se nezadržitelně blíží. Finský brankář Niklas Bäckström se ovšem s největší pravděpodobností ještě minimálně jednoho startu v nejslavnější soutěži dočká. Trenér Calgary Bob Hartley chce dát osmatřicátníku šanci v nedělním duelu s Montrealem.

„Musím mu vzdát hold. V posledních několika měsících se potýkal s mnoha zraněními a vůbec to pro něj nebylo jednoduché období. Na trénincích však vidím, že je to opravdový profesionál a stále má v sobě vášeň. Touží si zahrát a my mu tu šanci dáme,“ uvedl místnímu tisku Hartley na začátku měsíce. Podle posledních zpráv by příležitost pro Bäckströma měla přijít právě zítra.

Rodák z Helsinek se prvního startu po dlouhé odmlce nedočká jen díky svým tréninkovým výkonům. Výraznou měrou mu pomohla únorová výměna do Calgary, kam ho uvolnila Minnesota za Davida Jonese. V mužstvu, kde odchytal celou kariéru, se stal v průběhu loňské sezóny nepotřebným a jeho místo mezi třemi tyčemi zaujal Devan Dubnyk.

Nelze se tomu příliš divit. Bäckström se na začátku loňského ledna objevil v pěti utkáních, ale ani jedno z nich nedovedl do vítězného konce. Co víc, postupně dostal tři góly od Dallasu, Chicaga a Nashvillu, následně čtyři branky znovu od Chicaga a šňůru zakončil duel s Pittsburghem, kde lovil puk ze sítě hned šestkrát. Celkově inkasoval tři a více gólů dokonce v deseti partiích v řadě.

Jeho kariéra v lize tak končila neslavně a bez fanfár. Dlouhé měsíce jen paběrkoval a do toho ještě laboroval se zraněními. Bäckström se však nevzdal a osud mu předhodil ještě jednu – nejspíš poslední – šanci, aby ukázal, že na to stále má.

„Jako hráč můžete pouze doufat, že ještě nějaká příležitost přijde. Když je teď konečně na obzoru, musím si to hlavně užít. Pochopitelně však chci také být užitečný týmu a nezklamat nové spoluhráče,“ popsal své pocity.

Dalším důležitým bodem, proč má Bäckström vůbec reálnou možnosti si zachytat, je postavení Plamenů v tabulce. Calgary se nachází na třináctém místě Západní konference a na play-off ztrácí už jedenáct bodů. S největší pravděpodobností se tedy do vyřazovacích bojů nedostane, což Finovi perfektně hraje do karet a otevírá mu vrátka k akci.

Opomenout nelze ani faktor konkurence. Plameny se od začátku letošní sezóny potýkají s nevyrovnanými výkony svých brankářů. Karri Rämö, Jonas Hiller ani Joni Ortio rozhodně nedávají spoluhráčům příliš jistoty a statistická čísla to jen potvrzují.

Zda zůstane u jediného zápasu, se zřejmě rozhodne podle Bäckströmova představení v duelu s Montrealem. Pokud by zachytal nad očekávání, dost možná by se mohl dočkat většího zápřahu ve zbytku ročníku.

I tak jsou ale jeho dny v soutěži nejspíš definitivně spočítané. Po sezóně totiž Bäckströmovi končí smlouva a v osmatřiceti letech po gólmanovi bez delší herní praxe jen těžko některý z klubů sáhne.  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.