bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pittsburgh je bez manažera! Rutherford pomohl ke dvěma Stanley Cupům, teď náhle končí

27. ledna 2021, 21:20

Tomáš Zatloukal

Když se v roce 2014 ujal Pittsburghu, povídal: "Počítám, že budu ve funkci dva, možná tři roky." Necítil se na stará kolena na nějakou dlouhodobější misi, rychle si chtěl vychovat nástupce třeba z Billa Guerina. Jenže Jim Rutherford nakonec u Tučňáků odkroutil šest sezon a načal i sedmou. Tu už v roli generálního manažera nedokončí. Ze zámoří totiž právě přišla zpráva, že se respektovaný funkcionář rozhodl z osobních důvodů rezignovat na svou funkci.

Dva Stanley Cupy a spousta výměn.

To je Rutherfordova pittsburská éra ve zkratce.

Ve Steel City potvrdil pověst muže, co má čich na hráče a dokáže vyladit kádr k dokonalosti. Už pár týdnů po svém příchodu získal Patrica Hornqvista, přičemž tehdy zabil dvě mouchy jednou ranou. O dům dál totiž poslal svérázného střelce Jamese Neala.

Těch důležitých trejdů upekl mnohem víc. Tak třeba vyhandloval od Toronta výtečného kanonýra Phila Kessela, který později spolu s dalšími posilami Nickem Boninem a Carlem Hagelinem tvořil produktivní úderku zvanou HBK Line.

Při přestupové uzávěrce 2016 ulovil Justina Schultze, o pár měsíců dřív zase Trevora Daleyho.

Ne, Rutherford pokaždé netrefil do černého, nicméně zmíněné tahy se mu povedly a přispěly k tomu, že NHL v roce 2017 poznala po dlouhých 19 letech úspěšného obhájce stříbrného poháru. Sidney Crosby a spol. dvakrát za sebou zdolali hokejový Olymp.

Na Rutherforda, mimochodem bývalého gólmana, co chytával i za Pittsburgh, tak budou fanoušci Pens vzpomínat v dobrém.

"Bylo mi velkou ctí sloužit jako generální manažer Penguins a přidat pod střechu PPG Paints Areny další dvě plachty pro šampiony NHL," stojí v oficiálním prohlášení, které jednasedmdesátiletý Kanaďan vydal.

Ke svému nečekanému konci Rutherford podotkl: "Vím, že je to nezvyklé rezignovat během sezony, ale dospěl jsem k názoru, že nadešla ta správná chvíle." Jako důvod odchodu uvedl osobní důvody. Dočasně převezme jeho funkci dosavadní asistent Patrik Allvin.

Plnohodnotná náhrada se už hledá, ve Steel City vědí, že potřebují jednat rychle. Marodka se plní a herní projev ambiciózního mančaftu je zatím přinejmenším nepřesvědčivý. Smutnou tečkou za Rutherfordovým angažmá je čerstvá porážka s Bostonem.

Ani tak nejde o výsledek, jako o blamáž, kterou předvedli v prodloužení Jevgenij Malkin s Krisem Letangem. Zpackali přečíslení tři na nikoho (jeli jen na samotného brankáře) a vysloužili si výsměch na sociálních sítích.

K Rutherfordovi by pasovala důstojnější rozlučka. Potlesk vestoje. Vždyť se dvěma kluby NHL získal celkem tři Stanley Cupy. Takových mužů je v dějinách slavné ligy nemnoho. Ostatně ho (nejen) tyto úspěchy předloni katapultovaly do Síně slávy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.