bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Světový pohár dá zabrat hlavně koučům

2. září 2016, 5:33

Petr Adler

Tihle chlapci jsou na roztrhání, a musí si dávat veliký pozor, aby věděli, kam mají skočit dříve: skoro polovina (čtrnáct ze třiceti) hlavních koučů mužstev NHL se totiž bude tak nebo onak podílet na nastávajícím Světovém poháru. To znamená, že prošvihnou přinejmenším začátky tréninkových táborů svých mužstev. A jestli se jejich pobyt v Torontu protáhne až do finále, prošvihnou jejich větší část.

Koučové doufají, že to vyřešili tím, že strávili větší část léta pečlivým plánováním každého tréninku svého mužstva, jemuž budou nepřítomni.

“No,” řekl Jon Cooper, takto hlavní kouč Tampa Bay Lightning (na snímku), “pravda, člověk nemůže být u všeho, ale zase, když jedete na dovolenou, taky si zařídíte předem, že vám někdo čas od času dohlédne na barák. Nebo, když máte psa a nechcete ho chudinku tahat po celém světě, zařídíte si, že vám o něj bude někdo pečovat. A tohle bude totéž.”

Cooper bude v Torontu asistentem kouče Todda McLellana u mužstva Severní Ameriky.

“Člověk musí naplánovat do sebemenší podrobnosti, co se v tréninkovém táboře jeho mužstva bude dít den ode dne,” vysvětlil Cooper. “Rozdíl je jen v tom, že tam nejste, abyste hvízdal začátky a konce cvičení. Ale jinak jsme všechno naplánovali do poslední minuty.”

A pak se Cooper s úsměvem přiznal: “Upřímně řečeno, o letošní tábor jsem se možná postaral líp než o ty předchozí. Právě proto, že jsem věděl, že tam nebudu.”

Není vše tak horké

Čtyři z osmi účastníků Světového poháru vypadnou ze soutěže ještě před začátkem tréninkových táborů NHL (22. září). O větší část tréninkových táborů přijdou jenom ti, kteří svá reprezentační mužstva přivedou až do finále, které skončí nejpozději 1. října.

Když už je řeč o Jonu Cooperovi, v případě, že se severoameričtí mladíci propracují do finále, přijde o čtyři ze šesti přípravných zápasů Lightning, o převážné části tréninkového tábora nemluvě.

Cooper začal plánovat tréninkový tábor Lightning o tři týdny dříve než v jiných letech. Ty první tři týdny pracoval sám, protože nechtěl svým kolegům na střídačce zasahovat do jejich dovolených. Už tak je měli o dost kratší než mnozí jiní, protože Tampa Bay Lightning se dostali podruhé za sebou do finále východní konference NHL.

Kromě toho, připustil Cooper, má výhodu v tom, že jeho kolegové mají obrovské zkušenosti: jeho spolu-kouč (associate coach) Rick Bowness byl hlavním koučem u pěti mužstev NHL, zatímco Todd Richards, který letos přichází jako asistent, má zkušenosti jako bývalý hlavní kouč Minnesota Wild a Columbus Blue Jackets.

“Mám tam chlapy, kteří dovedou řídit tréninkový tábor ve spaní,” dodal Cooper, “to je veliká výhoda.”

Ovšem, i tak se sešel se svými kolegy už začátkem července, aby se domluvili na všeobecných záměrech. Cooper pak jen plány dolaďoval. Neočekává, že by se v jeho nepřítomnosti něco moc změnilo.

Je tu ale ještě jeden drobný problém rozsáhlého významu. Lightning budou do nové sezóny nastupovat se sestavou, která se oproti loňské (ba i předloňské) moc nezměnila. V tréninkovém táboře to ale bude trochu jinak. Bude jim chybět tucet hráčů, kteří budou reprezentovat své země. Mezi nimi takové vůdčí osobnosti jako kapitán Steven Stamkos, který bude hrát za Kanadu, Victor Hedman (Švédsko) a Ondřej Palát (Česká republika).

Cooper těmto třem říká “motor, který míchá nápoj,” jenže v táboře mu zůstanou takoví hráči jako Ryan Callahan nebo Brian Boyle. Callahan to ovšem bude brát trochu sladkokysele: měl původně hrát za USA, jenže ho vyřadilo zranění.

Pro Coopera je důležité, že se bude moci spolehnout na zkušené kolegy při hodnocení hráčů, kteří se k mužstvu připojují poprvé. Třeba: veterána obrany Jamese Wisniewskeho vykoupili Carolina Hurricanes ze smlouvy a Lightning mu nabídli smlouvu na profesionální zkoušku (PTO: professional tryout). A pak je tu také Cory Conacher, který už sice za Lightning hrával, jenže loňskou sezónu strávil ve Švýcarsku.

“Zajisté,” řekl Cooper, “ale od čeho máme technologií. I když nebudu osobně na přípravném zápase, budu mít video. Kromě toho jsme se dohodli, že se bude natáčet na video z tréninků víc než jsme dělávali dosud, a to také pomůže zpřesnit hodnocení hráčů.”

Takže o nc nejde?

Jak se to vezme, krčí rameny Cooper: “Když máte do období jednoho ruku, který je už tak hokejem zaplněn až k prasknutí, nacpat ještě další hokej, bude to asi trochu náročnější.”

A to je vše? Ano, to je vše.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.