bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: soutěžní výbor NHL obešel palčivé otázky dne, navrhl pouze dvě změny pravidel. Obě bez chuti a obě bez zápachu

7. června 2017, 2:02

Petr Adler

Byl útočník hostujících Nashville Predators Filip Forsberg v prvním finálovém utkání Stanleyova poháru proti Pittsburgh Penguins v postavení mimo hru, čili, bylo odvolání kouče domácích Mike Sullivana proti brance dosažené vzápětí, oprávněné (viz snímek shora)? Branka, jak známo, nakonec neplatila, a mnozí se shodují, že tohle rozhodnutí možná obrátilo další průběh zápasu. Soutěžní výbor NHL se ale oproti očekáváním na schůzi v neděli večer v Nashville nesoustředil ani na tuto otázku, ale ani na neméně aktuální otázku sekání soupeře do rukou.

Na to, že soutěžní výbor jednal několik hodin, jsou výsledky dost hubené.

Těžko uvěřit, že by se soutěžní výbor podřídil názoru komisaře NHL Garyho Bettmana, který před prvniom zápasem finále mezi Pittsburgh Penguins a Nashville Predators řekl, že liga považuje pokus o protestech koučů ve věci branek dosažených po postavení mimo hru (coach’s challenge) za velice úspěšný. Otázku, co se stane, když mylný výrok ovlivní průběh utkání, považoval za hypotetickou.

O pár hodin později potvrdila skutečnost, že se pletl.

Otázka tedy zůstává nepohodlně otevřená a způsobuje nepříjemný průvan.

Pokud jde o to sekání, je naprostá pravda, že zásah kapitána Pittsburgh Penguins Sidneyho Crosbyho způsobil obránci Ottawa Senators Marcu Methotovi velice vážné zranění prstu.

Kouč Ottawy Guy Boucher po utkání, v němž se to stalo, řekl, že Methotův prst je naprosto zničeny (a ti, kdo měli dost silné nervy a neodvrátili se od obrazovek, když televizní kamery ukázaly ve velkém záběru, jak takový prst vypadá po šlehnutí Crosbyho hokejkou, to potvrdí).

Crosbyho zásah byl tak rychlý, že málokdo původně chápal, proč se Methot za ním rozjel a něco mu říkal, a podle toho, jak to říkal, bylo zřejmé, že ho nezve na večeři v nějaké vybrané restauraci. Teprve poté, kdy si Methot sundal rukavici, a zkáza byla vidět zcela jasně, najely kamery na velký detail a režiséři nechali záběr ve vysílání dostatečně dlouho, aby svým divákům nadzvedli žaludky.

Methot si poté odseděl něco zápasů mezi zraněnými, a když později pak nastoupil, měl pod rukavicí silnou ochranu. Prst dosud doléčen není. I přesto, že Methot je už na dovolené, léčba bude muset pokračovat.

Tady jde o spor, zda šlo o poťukání (tapping) nebo sekání (slashing). Podle zdrojů z místnosti jednání, nepovažovali členové výkonného výboru za nutné vymýšlet nějaké nové pravidlo. Stačí, když všichni zapomenou na nějaké poťukání nebo poklepání, a shodnou se, že jde ve všech případech o sekání, a na to už má NHL pravidla.

Předsedové soutěžního výboru, Mathieu Schneider za odbory NHLPA a Colin Campbell, který zastupuje NHL, oznámili pouze dva návrhy na změny v pravidlech.

  • Pravidlo 87 o oddechovém čase (time-out): mužstvo, které se dopustilo zakázaného uvolnění (icing), jak známo nesmí před vhazováním ve vlastní obranné třetině střídat. Podle návrhu soutěžního výboru má také přijít o možnost si před tím vhazováním vyžádat oddechový čas.

To je logické: vhazování v obranné třetině mužstva, které se zakázaně uvolnilo, kdy na ledě musí zůstat hráči, kteří tam byli ve chvíli provinění, ať jsou unaveni jakkoliv, je vlastně za trest. Oddechový čas z toho dělá šaškárnu.

  • Pravidlo 80.4 se týká chvil, kdy mužstvo hraje přesilovku, a jeden z jeho hráčů (ve své útočné třetině, neboli v obranné třetině oslabeného soupeře) způsobí, že rozhodčí musí odpískat akci, neboť zasáhl puk vysokou holí. Soutěžní výbor tedy navrhl, aby se pak vhazovalo v prostřední (NHL tomu říká neutrální) třetině na nejbližším bodu pro vhazování. Vhazuje se tak, když dojde k podobně situaci při hře pěti na pět, proč tedy ne při přesilovkách.

Obě zajímavé změny musí nejdříve schválit výkonný výbor NHLPA a Rada guvernérů NHL.

NHLPA ve výboru zastupují hráči David Backes (Boston Bruins), Michael Cammalleri (New Jersey Devils), Cory Schneider (New Jersey Devils, který ale visel na hlasitém telefonu), Daniel Winnik (Washington Capitals), a Ron Hainsey (Pittsburgh Penguins, který byl nepřítomen, protože měl úplně jiné povinnosti co člen mužstva, které v tomtéž Nashville mělo před čtvrtým zápasem soutěže o letošní Stanleyův pohár). Ligu zastupovali generální manažeři Peter Chiarelli (Edmonton Oilers), Jim Nill (Dallas Stars), David Poile (Nashville Predators) a Doug Wilson (San Jose Sharks, též za použití hlasitého telefonu). Hlasitých telefonů použili také koučové Ken Hitchcock (Dallas Stars) a Barry Trotz (Washington Capitals), kteří ale nemají hlasovací právo.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.