bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Ron Francis promluvil o Billu Petersovi. Konečně

13. prosince 2019, 7:14

Petr Adler

Když Michal Jordán, český obránce, dříve zaměstnanec Carolina Hurricanes v NHL, dnes pracující v barvách Amuru Chabarovsk v ruské KHL, sdělil, že ho bývalý kouč Bill Peters nakopl, a že tělesně ublížil i jinému hráči, byl na řadě tehdejší generální manažer mužstva Ron Francis, aby vysvětlil, proč Peterse ponechal u mužstva, ba dokonce mu prodloužil smlouvu, i přesto, že o tom věděl. Byl zticha několik neděl, promluvil až teď.

Totiž: tehdejší majitel mužstva Peter Karmanos, když se dozvěděl, že si Jordán nevymýšlel, vzápětí sdělil veškeré veřejnosti, že kdyby se mu to doneslo tehdy, kdy mužstvo vlastnil, dostal by Peters výpověď ve zlomku vteřiny.

To ovšem silně kolidovalo se sdělením tehdejšího generálního manažera Francise o dva dny později, který oznámil, že když mu skupina pracovníků realizačního týmu a hráčů přišla říci, co se stalo, pozval si Billa Peterse na kobereček a učinil patřičná opatření, aby se takové věci už nikdy neopakovaly.

Své prohlášení tehdejší generální manažer Caroliny uzavřel slovy, že o tom všem vzápětí informoval majitele.

Petersovy násilnické činy potvrdil také tehdejší asistent kouče, dnes hlavní kouč Hurricanes Rod Brind’Amour.

Takže komisař NHL Gary Bettman, když ohlašoval, že liga zavede přísný školní řád, sice pochválil vedení Calgary Flames, jak vyřídilo Petersovu záležitost i přesto, že se provinil jinde, ale současně dodal, že zaznamenal rozdíly ve výpovědích Petera Karmanose a Rona Francise, a že míní probádat, jak to tedy bylo doopravdy.

Zásadní rozhovor

Francis, dnes generální manažer dosud nepojmenovaného nováčka ligy v Seattle, si pozval reportéra Seattle Times Geoffa Bakera, aby mu vysvětlil nejen, proč Peterse nevyhodil, ale proč mu navíc dal v roce 2016 novou smlouvu.

“Srovnali jsme výkony mužstva s předchozí sezónou,” řekl Francis, “a bylo zřejmé, že míří správným směrem.”

Je pravda, že oproti 71 bodům z předchozí sezóny jich Hurricanes najednou získali 86.

“Zcela poctivě řečeno,” pokračoval Francis, “zhodnotili jsme to (tělesné násilí), vyrovnali jsme se s tím a usoudili jsme, že už to neudělá.”

Jordán se přihlásil se svým vyprávěním poté, kdy hráč tmavé pleti Akim Aliu zveřejnil příklady Petersova rasismu ve vztahu k němu.

Francis v rozhovoru s Bakerem hájil, proč najal právě Peterse za hlavního kouče mužstva. Řekl, že si Billa Peterse, stejně jako všechny ostatní kandidáty, ověřoval velice pečlivě: “Mluvili jsme s řadou lidí, a nedozvěděli jsme se o ničem podobném.”

A pokud jde o Petersovy divoké manýry za střídačkou Hurricanes, dodal Francis, “Vzali jsme to velice vážně, a věc jsme vyřídili.”

Potvrdil tak své prohlášení ze 30. listopadu, které znělo: “Když jsem byl generálním manažerem v Carolině, sdělila mi skupina hráčů a členů realizačního týmu o dvou událostech mezi dvěma hráči a Billem Petersem. Vnímal jsem tuto záležitost velice vážně. Učinil jsem tehdy v té věci okamžitá opatření a informoval majitele. Pokud je mi známo, od té doby už nikdy nedošlo k ničemu podobnému.”

Brind’Amour potvrdil, že vedení jednalo přímočaře a ani on od té doby nezažil nic podobného.

V rozhovoru s Bakerem Francis zopakoval, že si za svým původním prohlášením stojí.

Nový majitel Hurricanes Tom Dundon vyhodil Francise krátce poté, kdy v roce 2017 uzavřel nákup Hurricanes. Peters odešel bezmála vzápětí sám o sobě, aby krátce poté přijal nabídku Calgary Flames.

Když se objevilo Aliuovo obvinění, které Peters nepopřel, jen řekl, že se mužstvu omluvil, Flames pohovořili jak s Aliuem, tak s několika dalšími hráči, a Peters nakonec složil úřad. Mužstvo mu tím pádem nedluží dalších přes tři milióny dolarů, které by vydělal, kdyby dosloužil do konce platnosti své smlouvy.

Francis v rozhovoru s Bakerem odmítl říci, jakého kázeňského prostředku použil: “Tohle,” řekl, “jsou vnitřní záležitosti, které nepatří na veřejnost.”

Baker mu položil logickou otázku: jak by řešil podobnou situaci, včetně prodloužení smlouvy, dnes, kdy je známo tolik o tom, jak koučové zneužívali své moci.

“Myslím,” odpověděl Francis, “že to řešíte jak nejlépe umíte v souvislostech té které doby. Liga v posledních týdnech provedla určité změny. Domnívám se, že to jsou pro budoucnost změny kladné.”

To slůvko “budoucnost” prý nezdůrazňoval, ale ten varující podtón je zřejmý.

“Netvrdím,” řekl dále Francis, “že jsem dokonalý. Chybuji.”

A kdo ne?

“Snažím se každý den se naučit něco nového od lidí, s nimiž hovořím. A pak se snažím těch znalostí využít do budoucna.”

A zase ta budoucnost!

“Jen doufám, že už nikdy nezažiju nic podobného.”

Minulost je v minulosti

Poté Francis poukázal na samozřejmost, která, zdá se, uniká mnohým bojovníkům za světlejší zítřky: “Poslyšte,” řekl, “ono je to hodně jednoduché, dívat se na věci z minulosti. Ale když se dějí, řešíte je jak nejlépe to jde v době, kdy se to děje. A o to jsem se snažil.”

Nejnovější ohlasy z Caroliny ale naznačují, že vztahy uvnitř mužstva se zhoršily právě proto, že Peters zůstal. A také proto, že mu Francis dovolil, aby do sezóny let 2016-2017 jmenoval za společné kapitány Jordana Staala a Justina Faulka i přesto, že se vrátil zkušený Justin Williams.

“S tím kapitánstvím to máte těžké,” řekl Francis, který sám byl kapitánem skoro celou svoji hráčskou kariéru. “Ta rozhodnutí se mohou lišit. Ti dva, kteří byli tenkrát kapitány, jimi být chtěli. To je vnitřní rozhodnutí.”

Ale, dodal Francis, ta nejnovější odhalení se ho dotkla bolestivě. Zvláště zprávy o Petersovi, prvním koučovi, kterého najal ve službách mužstva NHL.

“Tohle se neposlouchá moc dobře,” řekl Francis. “Ale myslím si, že opatření, která liga přijala v poslední době jsou povzbudivá. Oproti tomu, kde jsme byli jako liga i jako společnost před pěti lety, jsme lepší. A před pěti lety jsme byli lepší než jsme bývali před desíti roky. Doufejme, že v tomto směřování neustaneme.”

Francis je znám jako člověk, který si získává úctu tím, že ji projevuje k jiným. A také tím, že si věci drží, jak se říká anglicky, u vesty (close to the vest). I kdyby měl být zticha před vlastním majitelem.

Jenže Tod Leiweke, který je v Seattle tváří majitelů, říká, že si s Francisem vyměňují informace a zkušenosti velice otevřeně, bez tajnůstkářství.

Sam Leiweke Bakerovi řekl, že Francis má jeho plnou podporu jako naprosto čestný člověk, který dodržuje, co slíbí, a že tohle potvrdí skoro každý, kdo s ním měl kdy co do činění.

“Mluvil jsem s řadou lidí o tom, co se stalo (s Petersem),” řekl Leiweke, “a mám veškeré důvody, abych věřil, že Francis jednal profesionálním a oprávněným způsobem, o němž si myslel, že je správný.”

Francis pak uzavřel: “Majitelé jsou velice otevření ve svých očekáváních toho, co a jak se tady stane. Mým cílem je vybudovat podnik, který bude tuto vysokou úroveň dodržovat. Na tohle se soustřeďuji.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.