bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: porušili Maple Leafs při honu na Stamkose pravidla? To už se asi nikdo nedoví

16. července 2016, 4:21

Petr Adler

Když během námluvního týdne, kdy se to smělo, tančili Toronto Maple Leafs svůdné tanečky před Stevenem Stamkosem (na snímku), prošvihlo se, že kromě členů vedení mužstva (což bylo v pořádku) byl mezi dohazovači také šéf kanadského velkopodniku Canadian Tire (a právě tohle způsobilo pár otazníků).

Odpověď na otázku otazníků je prostinká: lidé protřelí v podnikání začali podezírat, že Leafs pozvali mocipána z Canadian Tire, aby mohli Stamkosovi naznačit, že i kdyby mu nabídli nižší výplatu než kdo jiný (třeba kvůli ohledům vůči mzdovému stropu), ten mocipán je tady proto, aby dal najevo, že jeho podnik to Stamkosovi dorovná. Třeba: můžeme vám dát jen pět miliónů, ale Canadian Tire vám zaručí příjem z reklam za deset miliónů.

To je podezření, které vyslovil Michael Landsberg z televizní sítě TSN v živě vysílaném rozhovoru s Brianem Lawtonem.

Od Landsberga bylo mazané, že si pozval právě Lawtona (a je docela možné, ačkoliv to nepřizná asi ani jeden z nich, že se na tom propírání možného podezření domluvili předem). Brian Lawton totiž je bývalý hokejista NHL, který se později stal hráčským zástupcem a pak přišel do vedení Tampa Bay Lightning. Nejdřív jako vice-president hokejových operací, ale krátce po příchodu vystrnadil Jaye Feastera a stal se generálním manažerem sám. A byl to právě Lawton, tehdy ještě vice-president, kdo v roce 2008 vybral Stamkose pro Lightning jako prvního v pořadí výběru hráčů. Stalo se to ve svatostánku Ottawa Senators, který se tehdy jmenoval Scotiabank Place.

(Je jistě ironické, že se ta hala dnes jmenuje Canadian Tire Centre.)

Landsberg vypálil rovnou z kanónu nejtěžší ráže: myslíte, Lawtsi, že Leafs zkusili tímto způsobem nějak elegantně obejít kolektivní smlouvu a z ní plynoucí mzdový strop?

Lawton, který ve svých jedenapadesáti letech moc dobře ví, co může a co nesmí říci, to obtančil docela vkusně. Naznačil ve své odpovědi, že samotná přítomnost mocipána z Canadian Tire nic neznamená. Záleží na tom, zda něco řekl, a jestli něco řekl, co řekl. A to, dodal Lawton, se asi nikdy nedovíme. Přirozeně, pokračoval, nikdo nemůže očekávat, že by si Leafs z té schůze pořizovali doslovný těsnopisný záznam.

Neřekl, že těžko očekávat, že by Stamkos sám prozradil, co se vlastně dělo. To ovšem nemusel. V angličtině se tomu postupu říká “rozhoupat člun” (rock the boat), a není známo, že by právě Stamkos podnikal podobné skandály, nebo se jich jakkoliv účastnil.

Co to je za podnik?

Tady se sluší poznamenat, že Canadian Tire nepodniká pouze v pláštích na kola vozidel.

Canadian Tire je ohromný podnik, který má v Kanadě několik tisíc obřích budov, kde si sice člověk může koupit nová kola na auto, ale současně si je může nechat nasadit v dílně, která sídlí přímo na místě.

Canadian Tire prodává nejen všechno, co takový řidič může potřebovat k přežití, ale také nejrůznější potřeby pro řemeslníky, od elektrikářů přes instalatéry až ke stavitelům. Prodává také zařízení pro byty, ale i nejrůznější potřeby pro zahrádkáře, od koleček, přes lopaty, rýče, hrábě, stroje na hnojení, až k sazenicím. O sekačkách trávy a lopatách k odstranění sněhu snad ani nemluvě.

Jsou mezi námi jednotlivci, ano, i celé kolektivy, kteří nedají na Canadian Tire dopustit: najdete tam všechno pod jednou střechou, a jejich zboží patří často mezi nejlacinější.

Jsou mezi námi ale také jednotlivci, ano, i celé kolektivy, kteří do Canadian Tire nepáchnou ani kdyby museli jet ke konkurenci o pár kilometrů dál: nedávají dobré záruky, a když chcete vrátit peníze, snaží se vám vnutit svoje vlastní (říká se tomu “Canadian Tire money”), a těch nemůžete použít jinde než zase v Canadian Tire. Když jim vracíte zboží, které se vám z jakéhokoliv důvodů nezdá, musíte se s nimi dohadovat, že jste zaplatili ve státní měně, a tu taky chcete nazpátek.

Ať už je tomu jakkoliv, pro své majitele je Canadian Tire doslova tiskárna na peníze.

Zpět k příběhu

Lawton sice zdárně kličkoval, ale pod Landsbergovým tlakem musel připustit, že kde je kouř, může být i plamen.

Landsberg zkusil jiný úhel: Lawtsi, myslíte, že to bude zajímat vedení NHL?

Nikoliv, odpověděl Lawton, to by jim někdo musel předložit nezvratný důkaz, že se při tom jednání mluvilo o tom, že sponsoři, v čele s Canadian Tire, přispějí, aby si Stamkos mohl do budoucna udržet životní styl, na který je zvyklý. To by se musely dít strašné věci, aby někdo takový důkaz měl, a aby měl dost odvahy k tomu, aby vypálil proti jednomu z nejmocnějších mužstev ligy.

Landsberg se nezeptal vedení NHL, zda by bylo ochotno se nějak ozvat. Omezil se na zpovídání Briana Lawtona.

Na osobním e-mailem položenou otázku jednomu z nejvyšších představitelů ligy přišla vzápětí tato stručná e-mailová odpověď: “K tomu nemám co říci, protože se domnívám, že to celé tolik záleží na skutečnostech a okolnostech. Že je v místnosti nějaký chlap není samo o sobě problematické.”

Nakonec to ovšem všechno vyšumělo do ztracena: Steven Stamkos se upsal mužstvu, do něhož ho před osmi lety přivedl Brian Lawton. A upsal se za méně než za částky, které mu údajně nabízela jiná mužstva.

Na vysvětlenou dodal, že peníze nejsou všechno.

Ale nedodal, že má už delší dobu reklamní smlouvu s firmou Sportchek. A ta patří, další zajímavá shoda okolností, většinovému majiteli, který se jmenuje Canadian Tire.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.