bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: otřesy brankářských mozků budou středem pozornosti generálních manažerů

6. března 2017, 7:32

Petr Adler

To bude strašně zajímavé, řekl nedávno kouč Arizona Coyotes Dave Tippett, co se tak asi stane, až někdo vletí do brankáře, pozorovatel NHL z New Yorku zavolá, že se brankář musí ihned odebrat do kabiny, aby ho vyšetřili, zda neutrpěl otřes mozku, a bude to v prodloužení sedmého zápasu finále Stanleyova poháru.

A o tomhle budou jednat generální manažeři NHL od pondělka na svém každoročním březnovém sjezdu ve floridském Boca Raton.

Záležitost se stala velice akutní v úterý 21. února. Coyotes hráli doma proti Anaheim Ducks. Chvíli před závěrem utkání pravé křídlo soupeře Jakob Erik Silfverberg srazil brankáře domácích Mikea Smitha na led, až mu odlétla brankářská maska (viz snímek shora). Než se Smith stačil sebrat a zvednout ji, zavolal pozorovatel z New Yorku trenérovi (v řeči NHL jde o ošetřující personál) Jasonovi Serbusovi. Smith, nařídil, se musí okamžitě podrobit vyšetření.

Smith sice odmítal, že mu nic není, asmile NHL je v tomto směru neoblomná.

Má své důvody. Skandál, kdy obránce Calgary Flames Dennis Wideman srazil zezadu krosčekem čárového rozhodčího Dona Hendersona, je v příliš čerstvě paměti. Hlídač otřesů mozku (concussion spotter) v hledišti tehdy střídačce Flames řekl, že by se Wideman měl podrobit vyšetření. Obránce odmítl, že se mu nic nestalo, a zápas dohrál. Jenže když mu potom NHL napařila zákaz startů na dvacet utkání, Wideman se odvolal s tím, že nevěděl, co dělá, protože utrpěl otřes mozku.

Pochopitelně, že s odstupem doby nešlo zjistit nad veškerou oprávněnou pochybnost, zda lže nebo ne.

Případ se táhne dodnes, proplétaje se soudy, a jediné, co je známo jistě je, že čárový Henderson si už asi v životě nezapíská.

Nemluvě už ani o tom, že NHL čelí žalobě bývalých hráčů, kteří tvrdí, že je liga nikdy neupozornila, že by poranění hlavy mohla být nebezpečná nejen okamžitě, ale také doživotně.

Právě proto bude zajímavé sledovat, jak si generální manažeři poradí s názorem, který vzešel právě od Coyotes. Těm onen únorový telefonát z New Yorku vadí dodnes. Smith také zápas nedohrál. Musel za něj zaskočit Louis Domingue. Ještě štěstí, že udržel výsledek: Coyotes tenkrát vyhráli těsně, 3-2.

“To jsem moc zvědav,” řekl sarkasticky kouč Tippett, “co asi budou (ligoví papaláši) říkat, kdyby se to stalo jejich mužstvu v nastavení v pohárové soutěži.”

Brankář Smith šel v popisu případných hrůz ještě dál: z útoku na brankáře se může stát dokonalá taktická zbraň. Nějaký (s prominutím) blbec ze čtvrté rady vyřadí brankáře, takže bude muset naskočit dvojka. Pochopitelně, podle pravidel NHL, bez jediné střely na rozehrání. Co udělá mužstvo, které takhle přišlo o jedničku? Nějaký (s prominutím) blbec z jeho čtvrté rady vzápětí vyřadí podobným způsobem soupeřovu jedničku. Jestli padne v podobné situaci rozhodující branka, neboli, jestli někdo podobnou sprosťárnou dosáhne až na pohár, co tomu řekne liga?

Ono to je ještě složitější, podotkl bývalý brankář a dnes komentátor Hockey Night in Canada Kelly Hrudey. Za starých (a, přírodě žel, dávných) časů, když někdo narazil do brankáře, ten mohl chvilku zůstat na ledě, aby tím upozornil rozhodčí, že se mu stala nepravost. Mohl také způsobit, že na led vběhl někdo z ošetřovatelů, aby se ho šeptem zeptal, jak na tom je doopravdy, případně, aby mu sdělil koučovy pokyny.

Tohle, řekl Hrudey, už dnes nejde. Jakmile se brankář nezvedne okamžitě, a netváří se velice přesvědčivě, že mu v životě nikdy nebylo líp, už zvoní telefon na trestné lavici a na střídačce: brankář musí na ošetřovnu, a už tam na něj musí čekat lékař.

Při té příležitosti Hrudey prozradil drobnost: každý brankář může počítat s tím, že ho někdo nebo něco udeří do hlavy alespoň pětadvacetkrát za zápas. Nemusí jít o nic tak prudkého, jako tomu bylo ve Smithově případu v zápasu s Ducks, ale ty nárazy tam jsou, řekl Hrudey.

Ke Smithove kritice připojil také Henrik Lundqvist z New York Rangers.

Tohle nebude všechno

Jak se dalo očekávat, generální manažeři budou také posuzovat protesty koučů kvůli brankám, které padly po postavení mimo hru, výstroj brankářů a pravidla, jak shánět brankáře ve chvílích, kdy jsou jednička i dvojka zcela náhle oba mimo provoz.

Pokud jde o postavení mimo hru, největší potíží je, že to někdy trvá příliš dlouho, než rozhodčí vydají platné rozhodnutí. Baseballová MLB nařídila svým rozhodčím časová omezení. NHL uvažuje, že zkusí něco podobného.

Někteří koučové mazaně ohlašují odpočinkový čas (timeout) poté, kdy jejich mužstvo bude muset ponechat na ledě znavenou pětku, která se chtěla zbavit soupeřova tlaku zakázaným uvolňováním (icing). To, řeklo několik generálních manažerů, je v rozporu se základní myšlenkou, totiž, že provinivší se mužstvo si to musí nějak odskákat.

Dalším tématem bude otázka, zda po prvních třech nájezdech, když ještě nebude rozhodnuto, budou mužstva smět nasadit ty samé hráče, kteří už si zastříleli.

Generální manažer Detroit Red Wings Ken Holland také navrhuje, aby se rozšířil počet mužstev postupujících z každé konference do pohárové soutěže z osmi na devět, nebo třeba i deset. Tenhle návrh zatím nezpůsobil nic než řadu nadzvednutých obočí.

A kromě toho, když bude dobré počasí, se generální manažeři těší, že si zahrají něco golfu, případně (pro obohacení rodinného stolečku) chytí nějakou tu rybku, prý základ zdravé potravy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.