bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHLPA brání úsilí ligy o ochranu zdraví hráčů, řekla NHL soudu

2. května 2017, 4:52

Petr Adler

Bývalí hokejisté, kteří žalují NHL, že je nevarovala před závažnými následky zranění hlavy, pláčou na velice nesprávném pohřbu, napsal zástupce komisaře ligy Bill Daly (na snímku) soudu v Minnesotě: jejich vlastní odbory (NHLPA) soustavně mařily (a maří) snahy ligy o omezení domluvených rvaček, lepší zabezpečení hráčů a zpřísnění trestů za nebezpečné zásahy proti hlavám ostatních hráčů.

Daly to sdělil soudkyni Susan R. Nelsonové v místopřísežném podání, v němž žádá, aby soud neoznačil případ za tzv. skupinový (class action). Kdyby soudkyně uznala případu stav skupinového podání, znamenalo by to, že by se žalobci stalo rovnou přes pět tisíc bývalých hráčů, případně rodin některých zesnulých hráčů. Takto pojaté přelíčení by znamenalo, že NHL by mohla v případě prohry úspěšně zkrachovat.

Pakliže soudkyně neuzná případu skupinový stav, bude to znamenat, že každý ze žalujících hráčů si bude muset najmout vlastního právníka a zúčastnit se přelíčení jako samostatný jedinec.

Očekává se, že rozhodnutí by mohlo padnout letos v létě.

NHLPA se zatím k Dalyho podání nevyjádřila.

Jak to je doopravdy

Liga od roku 1967, kdy uznala NHLPA za právoplatné odbory, nemůže rozhodovat o ničem důležitém samostatně, zvláště, pokud jde o kázeňské přestupky na ledě, zdravotnické otázky, výstroj a všeobecné zajištění bezpečí hráčů. Jak napsal Daly doslova: “NHL nemá a ani neuplatňuje jednostrannou moc nad (bezpečím hráčů) způsobem, který zmiňují žalobci. Liga je od roku 1967 na základě zákona o pracovních vztazích (National Labor Relations Act) povinna jednat v dobré víře s NHLPA o poměrech a podmínkách zaměstnání (hráčů).”

A pak vypálil z obou hlavní: “Výčet pravidel hry, dodatečného kázeňského řádu, výstroje, povahy herního prostředí a/nebo přístupu ligy k bezpečí hráčů, který nebere v potaz a nezahrnuje úlohu NHLPA v těchto věcech, je ve své podstatě neúplný a hluboce zavádějící.”

Řečeno neprávnicky: žalující hráči lžou.

Daly připomněl schůzi generálních manažerů v červnu 2007, která navrhla všeobecný zákaz jakéhokoliv úderu do hlavy zranitelného hráče. A napsal: “NHLPA odporovala a nesouhlasila, aby došlo k této změně pravidel.”

Z písemného záznamu té schůze, který Daly uvádí doslovně, vyplývá, že se zástupce komisaře NHL neplete. Soutěžní výbor na popud ligy studoval přístup ontarijské hokejové ligy (juniorská soutěž, OHL), která zavedla pravidlo, jenž trestalo jakýkoliv útok na hlavu. Právník NHLPA (bývalý hráč s oprávněnou pověstí rváče) Stu Grimson (alias Grim Reaper, neboli Chmurná sekačka, ve smyslu smrtky s kosou) a Brendan Shanahan, tehdy ještě aktivní hráč v NHL, řekli, že “pravidlo OHL by bylo (pro NHL) nebezpečné.”

Shanahan s Grimsonem dále prohlásili, že tresty podobné těm, které zavedla OHL, by z hokeje vymýtily hru tělem (bodychecking), a že by to bylo dost složité, vymáhat si jejich dodržování, protože by těžko šlo udělat to férově a účinně.

Soutěžní výbor nakonec navrhl, aby liga používala možnosti dodatečného kázeňského řízení podle stávajících pravidel. Oddělení hokejových operací NHL toto doporučení přijalo s platností od sezóny let 2007 - 2008.

Právníci žalujících hráčů ovšem tvrdili, že liga odmítla vymýtit ze hry rvačky. Opakované údery pěstí do hlavy zvýšily nebezpečí poškození mozku.

Doklady, které ve svém podání předložil Daly ovšem dávají najevo, že to byly odbory, kdo mařil snahy ligy o snížení možnosti rvaček.

Tehdejší výkonný ředitel NHLPA Paul Kelly sdělil schůzi generálních manažerů na jaře roku 2009, že hráči nesouhlasí se zákazem rvaček, ba jsou jim nepříjemná i opatření, která by počet rvaček alespoň snížila.

Generální manažeři na té schůzi rozhodli, že hráči, kteří se poperou hned po vhazování, dostanou každý desetiminutový osobní trest.

Bývalý brankář, a tou dobou významný činitel NHLPA, Glenn Healy řekl o několik týdnů později soutěžnímu výboru ligy, že hráči projednali navrhované změny pravidel o rvačkách. Sdělil, že na výroční schůzi NHLPA o věci hovořilo třicet nejlepších rváčů soutěže (nezmínil, zda šlo po jednom od každého mužstva, nebo zda je odbory vybraly podle nějakého jiného klíče), a ty že velice urazila myšlenka, že každá rvačka je domluvená předem. Rváči také podle Healyho zásadně nesouhlasili s desetiminutovým osobním trestem za rvačku hned po vhazování.

Jak napsal Daly, “Pan Healy sdělil, že si hráči nepřejí, aby se jim říkalo, kdy a jak se mají prát, navrhovaný desetiminutový osobní trest z nich podle jejich názoru dělá cirkusové exoty.”

Komisař ligy Gary Bettman osobně podpořil pravidlo o domluvených rvačkách, ale otázka zůstává dodnes na slepé kolejí. Takže, napsal Daly, liga dodnes nemá pravidla ohledně domluvených rvaček.

Dlouhý výčet

Jak napsal Daly, generální manažeři na jaře roku 2010 schválili pravidlo číslo 48, které tvrdě trestá nečekané údery ze strany, které míří na soupeřovu hlavu. NHLPA původně nesouhlasila, aby bylo pravidlo zavedeno ihned: že prý není fér zavádět nové pořádky uprostřed rozehrané sezóny.

Na jaře 2013 navrhla liga povinné kryty očí. NHLPA sdělila, že bude souhlasit pouze v případě, že se nové pravidlo nebude vztahovat na současné hráče.

Žalující hráči tvrdí, že NHL dávala před zdravím hráčů přednost ziskům. To, napsal Daly, není pravda: liga informovala hráče o nebezpečí přímých úderů do hlavy, zpřísnila dodatečné kázeňské postihy, po celá desetiletí léčila hráče s otřesem mozku.

Liga se zabývala otázkou otřesů mozku dávno před tím, než vznikl v roce 1997 společný program, který se zabývá studiem této otázky, a který NHL řídí společně s NHLPA.

“Kluboví lékaři určovali a léčili (otřesy mozku) na základě svých klinických zkušeností, znalostí a posouzení choroby případ od případu.”

Tím Daly naznačil ještě jednu potíž: žalující hráči zcela pomíjejí, že i lékařská věda se vyvíjí. Znalosti špičkového lékaře z dob před dvěma desetiletími jsou dnes znalostmi každého průměrného praktického lékaře. Špičková věda je zase mnohem dál. Takže to nejde, posuzovat znalosti lékařů z doby před dvěmi desetiletími podle výsledků dnešních špičkových výzkumů.

Kdo může za co?

Právník NHL Dán Connolly také upozornil soudkyni Nelsonovou, že liga, společně s odbory, pravidelně vysvětluje hráčům veškerá zdravotní nebezpečí spojená s hokejem.

Každý tehdejší hráč dostal před dvaceti lety dopis, který podepsali neurologové zastupující jak ligu, tak odbory. V dopise stalo výslovně mj. také to, že “opakovaná zranění mozku zvyšují nebezpečí, že se dočasné potíže změní ve stálé.”

NHL a NHLPA také nechaly v roce 2001 vyvěsit ve všech kabinách NHL vyhlášky, které varovaly, že přímé údery do nechráněné hlavy mohou “nejen stálým zraněním mozku ukončit kariéru, ale mohou také být důvodem úmrtí.”

Je také otázka, jak moc mohou bývalí hráči myslet svoji žalobu vážně, a jak moc ji má brát vážně protivná strana. Podle té žaloby totiž by někteří hráči nikdy neusilovali o NHL, kdyby věděli předem, co může způsobit takové poranění hlavy.

Jak se vyjádřil právník Connolly, “dnešní hráči usilují o možnost zahrát si v NHL i přes výraznou veřejnou známost - včetně novinového zpravodajství o tomto případu - ohledně nebezpečí úrazu hlavy. Takže tvrzení, že nikdo ze žalujících hráčů by nehrál v NHL, kdyby se mu dostalo více poučení o těchto nebezpečích, je velice nevěrohodné.”

Daly Connollyho tvrzení podpořil tím, že ke svému podání přidal doslovný záznam rozhovoru tehdejšího bitkaře Calgary Flames Kevina Westgartha, který vyšel (v roce 2014) v listě Calgary Herald.

“To víte, že chápeme všechna nebezpečí,” řekl Westgarth. “Děláme to sami. Nejsme dětičky. Nejsme nic netušící bojovníci. Víme moc dobře, co se může stát a co se, teď nebo jindy, stane.”

Tohle platívalo dříve také. Bývalý útočník Boston Bruins Dan LaCouture, jeden ze žalujících hráčů, připustil, že když hrával, neříkal o svém zdravotním stavu vždycky úplnou pravdu. Věděl, že utrpěl řadu otřesů mozku, ale byl rozhodnut, že udělá cokoliv, jen aby zůstal v lize.

“Uvážlivá porota,” řekl právník Connolly, “by taková zavádějící prohlášení považovala za důkaz (záměrného) zanedbání, které přispělo (ke zhoršení zdravotního stavu).”

Fotbalová NFL před časem nabídla svým bývalým hráčům, kteří ji žalovali ze stejného důvodu jako bývalí hokejisté žalují NHL, mimosoudní vyrovnání.

Hokejová soutěž, zdá se, míní podobným hrátkám učinit jednou a pro vždycky zásadní konec.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.