bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL vstupuje na panenský led

17. ledna 2019, 2:56

Petr Adler

NHL se rozhodla čelit kritice, že se dodnes nedostalo na některá mužstva z menších měst, aby si také zahrála na čerstvém vzduchu velice svérázně: uznala, že to je pravda a oznámila, že v dalších sezónách tuhle chybu napraví. A vzala to rázně: hned příští Klasické dědictví (Heritage Classic) se bude konat ve městě, které jen sní, že by snad někdy mohlo mít mužstvo v NHL. Calgary Flames a Winnipeg Jets se v sobotu 26. října 2019 střetnou na stadiónu mužstva kanadské kopané Saskatchewan Roughriders v Regině. Stadión se jmenuje Mosaic, vejde se na něj (podle toho, co se právě děje) mezi 33,5 až 40 tisíci diváků, a na snímku shora je vyobrazen jak vypadá, když se na něm hraje kopaná klasického evropského ražení.

V sobotu 22. listopadu 2003 si na stadiónu Commonwealth, kde hrají kanadskou kopanou Edmonton Eskimos, představoval málokdo, že se z tehdy překvapivého nápadu tehdejšího presidenta Edmonton Oilers Patricka LaForgeho stane nová tradice NHL. Tenkrát vyhráli staří páni (inu: staří, no, podle toho, jak se to vezme) Oilers nad starými pány Montreal Canadiens, ale v ligovém zápase tehdejších mužstev o body vyhráli hostující.

Pro srovnání s Mosaicem: na Commonwealth se vejde až 60 tisíc diváků, při onom slavném prvním hokejovém zápase bylo vyprodáno. A Hockey Night in Canada tenkrát oslavila údajně nejvyšší počet diváků u obrazovek.

Osobní vzpomínka: den před tím zápasem vypadalo počasí v Edmontonu docela přívětivě. Než se obecenstvo stačilo vydat na cestu do severovýchodní čtvrti města ke Commonwealth, stalo se, co se na prériích děje doslova pravidelně. Počasí se obrátilo během několika minut dokonale vzhůru nohama. Takže během zápasu mrzlo až praštělo. A staří páni se několikrát během zápasu chopili lopat, aby pomohli očistit led od sněhu a, hlavně, aby nezmrzli. Konec osobní vzpomínky.

Regina je se svými zhruba 180 tisíci obyvateli hlavním městem provincie Saskatchewan, která je slavná tím, že když na Ukrajině zasejí pšenici, v Saskatchewanu ji sklízí, aby Ukrajinci nevyhladovělí. Hokejovými mužstvy se to v Regině hemží až přechází zrak. Nejvyšší soutěží je mládežnická Western Hockey League (WHL), v níž působí (někdy více, jindy méně obratně) Regina Pats. Hrávali za ně i tenkrát budoucí hokejisté NHL, třeba Doug Wickenheiser, Garth Butcher, Jordan Eberle, Butch Goring, Taylor Hall, Al MacInnis (ten seznam je mnohem delší).

Pro zástupce komisaře NHL Billa Dalyho bude mít cesta do Saskatchewanu zvláštní osobní význam: pochází odtud jeho maminka. Jak má Bill Daly Kanadu procestovanou, křižuje ji po celou dobu svého zaměstnání u NHL (málem čtvrtku století) mezi městy, kde se hraje hokej NHL, a jak si před časem koupil chalupu, no, chalupu, řekl, spíš snad letní dům, no, dům, řekněme, že domek, na východním pobřeží Kanady v New Brunswicku, rodiště své maminky zná jen velice letmo. Takže, řekl, bude to zvláštní pocit.

Kdo je zůstavitelem, a kdo dědicem?

Je také pravda, že název Klasické dědictví nevznikl v Edmontonu. Ba ani ne na palubě letadla z Andělských Losin (v cizí řeči: Los Angeles), které vezlo domů z nějaké slávy několik papalášů Oilers. LaForgeův nápad měl pouze neotřelým způsobem oslavit výročí čtvrtiny století pobytu Oilers v NHL a zároveň připomenout neméně významné dvacáté výročí zisku prvního Stanleyova poháru v dějinách mužstva.

Na Klasické dědictví přišli v kancelářích NHL. A to teprve poté, kdy liga uspořádala několik utkání pod širým nebem v Americe. Jelikož mělo jít (a dosud jde) o každoroční novoroční událost, dali páni z vedení NHL podniku jméno Zimní klasika (Winter Classic). Několik kanadských mužstev se ozvalo, že i ona by to ráda zkusila, a tak přišli reklamní myslitelé NHL na nápad, že z původní jednorázové edmontonské legrácky by mohla vzniknout nová série. Došlo jim, že jestli svět něco zdědil po Kanadě, je to hokej. Tak došlo k tomu jménu.

Že moderní léčbu cukrovky vymyslel Kanaďan Frederic Banting, s pomocí Kanaďana Charlese Besta, případně, že měnící se nastavení listů leteckých vrtulí je také kanadský vynález, o mnohem jiném ani nemluvě, ba dokonce, že jeden z nejpitomějších filmů moderní doby (Titanic) režíroval Kanaďan James Cameron, to jaksi bylo pro reklamní papaláše NHL příliš unikátní. Takže jim to tak nějak lidsky uniklo z hledáčků.

Další otevřená nebesa

Tohle tu ještě nebylo: Zimní klasika (Winter Classic) 2020 se odehraje ve středu 1. ledna odpoledne na stadiónu amerického fotbalu jménem Cotton Bowl v Dallasu. Víme, že místní Stars budou domácím mužstvem. Zatím ale nevíme, kdo jim bude soupeřem. Že to nevíme my, to je jedna věc. Že to neví liga, to je něco jiného. Omluva (? výmluva?) je až nepěkně prostá: to je až příští sezóna, snad nás necháte dohrát tuhle, než začneme pracovat na rozpisce té příští.

Falcon (Sokolí, a jde tady o ptactvo) Stadium v Coloradu, který patří akademii amerického vojenského letectva (USAF Academy), bude v sobotu 15. února 2020 hostit utkání tzv. Série stadiónů (Stadium Series). V domácích barvách tady budou Avalanche, hostovat bude někdo ze třiceti ostatních mužstev NHL.

Jak řekl komisař NHL Gary Bettman, tohle není jako houska na krámě: liga musí zvážit nejen cestovní plány mužstev, ale také, zda zápas vzbudí dostatečný zájem mezi hokejovými nadšenci, aby vrazili těžce vydělaný peníz do cesty k takovému utkání. Nemluvě ani o tom, řekl, že o zápas musí mít zájem i místní obyvatelstvo. Do přemýšlení patří také odhad, jak asi si budou případní soupeři stát navzájem v sezóně, kdy dojde k zápasu: a to už patří mezi čtení z čajových lístečků nebo kávové ssedliny. Kromě toho, dodal Bettman, se liga bude snažit, aby se dostalo na více muzsteev než tomu bylo dosud. Třeba: Boston Bruins a Chicago Blackhawks, mužstva, která hrála v letošní Zimní klasice, jsou sice tradiční soupeři, kteří přitahují značný zájem už kvůli té tradici, ale několik dalších zim asi odehrají pod střechou.

Bettman nevylučuje zápas dvou (mírně řečeno) netradičních mužstev v (mírně řečeno) netradičních místech. Při přemýšlení o zápasu mezi Carolina Hurricanes proti Vegas Golden Knights třeba v South Bendu v Indianě se mu rozzářil zrak.

Cotton Bowl pojme přes 92 tisíc diváků. Ligoví plánovači ale usednou s televizními režiséry, aby našli místa, odkud nebude ledová plocha v dobrém výhledu. Takže, odhadl Bettman, nakonec tam možná bude místo pro 80 tisíc diváků. I tak by to bylo o 10 tisíc víc než se sešlo v michiganském Ann Arbor, v Buffalo, i v kalifornské Santa Claře.

Tohle jsou čísla, o jakých se NHL až do šíleného nápadu Patricka LaForgeho ohledně oslav edmontonských výročí před pouhými šestnácti roky ani nezdálo.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.