bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL si nepřeje, aby spor o neuznávané branky pokračoval

14. března 2018, 5:19

Petr Adler

Pánové, nechte si ty řečičky pro sebe, sdělila kancelář NHL hráčům, koučům i generálním manažerům. Když se vám nelíbí rozhodnutí ohledně bránění ve hře brankáři nebo o dosažení branky z postavení mimo hru, tady máte e-mailovou adresu, tam si postěžujte, no, a pak můžeme o věci mluvit dál. Ta adresa kupodivu nevede do počítače v soukromém bytě výhybkáře Dr. Steina z dvanácté koleje pátého nástupiště na Wilsonově nádraží v Praze. Adresáty jsou nejvyšší činitelé ligy a, hlavně, nejvyšší činitelé oddělení, které má na starosti rozhodčí, a potažmo úřadovny, kde se noc co noc rozhoduje, zda rozhodnutí, která učinili rozhodčí na ledě byla správná.

Řeči rozhořčených hráčů, koučů nebo generálních manažerů, které zpochybňují rozhodnutí na ledě nebo v řídících místnostech NHL. nebo je rovnou zesměšňují, končí pokutami, někdy dost značnými. Neplatí ani výmluva, že to bylo v zápalu boje, nebo těsně po boji, ve chvílích, kdy pořád ještě řádil adrenalin.

Dnes ti, kteří se cítí být dotčeni, že padla branka, kterou by oni sami v životě neuznali, nebo naopak, že nebyla uznána branka, jíž bylo dosaženo dle jejich soudu přesně podle pravidel, řeší věc jinak: ve chvíli, kdy mají pocit, že se jejich mužstvu děje křivda, vyvalují oči, krčí rameny, mávají rukama jako vzlétající ptactvo a používají nářečí, která televizní studia řeší tak, že jim rozostřují záběr na ústa, aby z nich nemohl nikdo odečítat.

Ovšem ti, kdo znají cenu peněz, se odnaučili si pouštět hubu na špacír i při pozápasových setkáních s novináři. Nejen, že už ani nemají výmluvu zápalu boje. NHL nařizuje, že dveře kabiny musí být pro akreditované novináře otevřeny nejpozději čtvrt hodiny po závěrečném zahoukání (a hvizdu píšťalky rozhodčího), takže horké hlavy měly dost času, aby trochu ochladly.

Není nad rozjímání

Hráči, koučové i generální manažeři přišli s novým nápadem. Když cítí, že je nějaké rozhodnutí poškodilo, neoznačí ani náhodou rozhodčí za zločince a lumpy, klidně také připustí, že i muži v pruhovaném jsou jenom lidé, ba dokonce i ti, kteří sedí před spoustami obrazovek v Torontu nebo v New Yorku, a povídají rozhodčím do oušek, co vidí oni, že také nemuseli vidět všechno. Naopak: začnou filosofovat na téma, zda je vůbec možné, aby současná nejnovější technologie dokázala zaznamenat všechno, a když už jsme u toho, zda to je vůbec nutné: naprostá dokonalost totiž vůbec nemusí být lidská, a co není lidské, nemusí být ani krásné, a hokej krásný je, tak proč ho kazit.

Vice-president NHL Colin Campbell, který má na starosti tzv. hokejové záležitosti, tedy dal všem mužstvům najevo, že tudy cesta rozhodně nepovede. Poslední kapkou měl údajně být nedávný projev kouče Toronto Maple Leafs Mikea Babcocka (na snímku), který si trpce stěžoval na příkoří, jehož se mělo dostat jeho mužstvu.

V zápasu Maple Leafs proti Buffalo Sabres hráč domácích Johan Larsson vstřelil hostujícímu mužstvu branku, a Babcock se okamžitě ozval, že Larsson těsně před tím srazil brankáře Frederika Andersona na led. Bránění ve hře brankáři!

Rozhodčí Marc Joanette a Kendrick Nicholson si nechali pustit od rozhodčích na trestné lavici záznam, vyslechli také názor z řídícího úřadu v Torontu, a oznámili, že branka platí.

Podle Babcocka se vysvětlení rozhodčích lišilo od sdělení, které mužstva obdržela poté, kdy se během posledního Zápasu hvězd v Tampě sešli zástupci soutěže s několika rozhodčimi, kouči a generálními manažery, aby si o té rozporuplné situaci popovídali.

Nakonec, jak řekl samotný komisař NHL Gary Bettman, vedení soutěže požádalo rozhodčí, aby se v podobných situacích nepouštěli do nějakého hlubokého rozjímání o tom, co všechno se mohlo stát. V angličtině: do not overthink it.

Babcock tvrdí, že mu rozhodčí vysvětlili, že ke srážce Larssona s Andersonem došlo mimo brankoviště (mimo led pomalovaný modře, jak řekl Babcock doslova: outside the paint). Nesmysl, tvrdí Babcock, bylo to v brankovišti.

Nikdo dnes neví, co je a co není trestné, řekl Babcock, a to by se mělo změnit. Ihned. Potom prešel k tomu filosování o kráse hokeje, která spočívá v jeho jednoduchosti. A pak dodal hlasem docela dramatickým, že doufá, že to liga vyřeší dříve, než nějaké mužstvo kvůli takové chybě vypadne ze soutěže o Stanleyův pohár.

Otázka na přetřes

Je sice pravda, a nikdo se tím nijak moc netají, že generální manažeři na své nadcházející pravidelné jarní schůzi (opět na Floridě, v Boca Raton, 19. až 21. března), se dotknou i této otázky. Současně také nikdo nepochybuje, že se do konce sezóny v pravidle 78.7 nezmění ani jediné slůvko: měnit pravidla během rozehrané soutěže se nesluší.

Ano, o pohárové soutěži se říká, že to je úplně jiná sezóna než ta pravidelná, a něco na tom je. Často se stalo, že se do bitev o Stanleyův pohár dostala mužstva brankou v posledních vteřinách posledního utkání pravidelné sezóny, aby se pak vyšplhala až do finále.

Ale: komisař Bettman už se nechal slyšet, že to pravidlo je skvělé, chyba je snad jen v tom, že rozhodčí někdy zbytečně moc přemýšlí. Místo aby se ptali, zda něco přehlédli nebo zda náhodou někde nechybovali, hledají důvod, kvůli němuž by mohli zvrátit své původní rozhodnutí.

To, uzavřel komisař Bettman, je nesmysl. Jeho rada rozhodčím zněla: rychle se mrkněte, ale jinak nad tím nepřemýšlejte.

Gary Bettman zapomněl na staré pravidlo: každý řetěz je silný pouze tak, jako je silný jeho nejslabší článek.

Více očí více vidí?

Toronto Maple Leafs to celé ovšem vidí trochu jinak. Zvláště proto, že jejich hvězda Auston Matthews má v záznamech o dvě branky méně než by mohl mít (podle nich měl mít) proto, že měl údajně bránit brankáři ve hře. Jenže v jednom z těchto případů NHL později připustila, že v zápase proti Colorado Avalanche se rozhodčí spletli.

Na druhé straně je ovšem pravda, že Maple Leafs neprotestovali, když rozhodčí odvolali branku, kterou jim vstřelil Brian Dumoulin z Pittsburgh Penguins. To zase byl na řadě kouč Penguins Mike Sullivan, aby si trochu zazuřil. Nejen, že jeho mužstvo přišlo o branku, ale navíc Dumoulin dostal dvě minuty za bránění ve hře brankáři a Maple Leafs tu přesilovku využili, aby nakonec vyhráli poměrem 5 - 3.

Z toho plyne, že i Andersonova výpověď o tom, co se to vlastně tenkrát stalo v KeyBank Center v Buffalo je alespoň trochu zpochybnitelná.

Nikdo nepopírá, že Anderson zahučel k ledu poté, kdy se Larssonova pravá brusle dotkla Andersonovy levé brusle. Spor je o tom, kde to bylo. Když to bylo mimo brankoviště, měl Anderson smůlu: pravidla ho chrání pouze v brankovišti.

V tuto chvíli se bavíme vlastně o něčem bezvýznamném. Zvláště v případě Maple Leafs, kterým už je jasné, že pohárovou soutěž zahájí v TD Garden proti Boston Bruins.

Vedení soutěže ale soudí, že dohadování o těchto pravidlech se má odehrát v klidu, pokud možno mezi papaláši v klubovkách v letovisku Boca Raton. Prát špinavé prádlo na veřejnosti, naznačili vedoucí činitelé NHL, to se nesluší.

Zatím ale liga nemůže pokutovat ani nynější filosofování hodnostářů jednotlivých mužstev: není to v pravidlech, a pravidla se přece během soutěže nemění.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.