bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL hodlá trestat neúspěšné protesty

24. června 2017, 7:19

Petr Adler

Neúspěšné protesty proti brankám, dosaženým údajně z postavení mimo hru budou patrně mít dohru: neúspěšně protestující mužstvo bude ztrestáno dvěma minutami hry v oslabení.

Řekl to Colin Campbell, výkonný vice-president NHL, který odpovídá za hokejové operace.

Situace se dostala do popředí zájmu generálních manažerů na pracovní schůzi, konané v Chicagu v předvečer výběru nováčků (draft).

Důvod byl jednoduchý.

Hned první zápas letošního finále Stanleyova poháru měl příchuť nepříjemnosti: obránce vyzyvatele (Nashville Predators) P.K. Subban trefil branku obhájce (Pittsburgh Penguins), jenže kouč Mike Sullivan protestoval: branka, podle něj, padla z postavení mimo hru. Po delším přehrávání záznamu na trestné lavici i v kanceláří NHL, se Sullivanovi dostalo zadostiučinění.

Příznivci Predators budou asi ještě dlouho tvrdit, že rozhodnutí bylo chybné, a nejen to, ovlivnilo celý průběh finále. Podobně dodnes protestují zastánci Buffalo Sabres proti rozhodující brance, kterou vsítil do klece Dominika Haška na jaře 1999 útočník Dallas Stars Brett Hull. Ten tehdy byl částečně v brankovišti. Jenže liga rozhodnutí uznat branku hájila tím, že se do brankoviště dostal už s pukem na holi.

V té době ještě v pravidlech nebyla možnost protestu a prověření celé situace ze zpomaleného záznamu, takže Dallas má své kronice zaznamenáno, že jeho hokejisté tehdy přivezli domů Stanleyův pohár, zatímco Sabres dodnes hlasitě volají “NO GOAL!

Campbell dodal, že dvouminutový trest by nahradil dosavadní ztrátu oddechového času. Zdůraznil také, že by šlo pouze o neúspěšné protesty proti brankám údajně padlým z postavení mimo hru. Změna pravidla by se netýkala protestu proti brankám, které padly po údajném bránění ve hře brankářovi (goaltender interference).

Honba za dokonalostí

Liga svým příznivcům zdůrazňuje, že zavádí možnosti protestu proto, že si přeje, aby všechna rozhodnutí byla dokonale přesná a aby nikdo nemohl po utkání mít pocit, že jeho průběh nebo dokonce výsledek ovlivnilo nějaké chybné rozhodnutí. Z hlediska ideálu naprosto chvályhodný záměr.

Z hlediska proveditelnosti to celé připomíná starou řeckou báji o dcerách Danaových, které měly odčinit jakousi svoji vinu tím, že přenášely vodu z místa na místo v nádobách bez dna, nebo jinou báji, o případů starého Sisyfa, který musel za trest valit těžký balvan do kopce jen proto, aby se mu kámen těsně před vrcholem vymknul z paží a skutálel zpátky do údolí.

Hokej hrají lidé, jakkoliv jsou v NHL nejlepší z nejlepších (jak tvrdí liga a zastánci její olympijské účasti), a rozhodnutí na ledě i mimo něj činí také lidé, jakkoliv jsou ti v NHL nejlepší z nejlepších.

A chybovati (nebo mýliti se) je lidské.

Špičková zařízení moc nepomáhají

Liga kvůli stížnostem o akcích a brankách po postavení mimo hru na modré čáře objednala malinkaté kamery, doslova kameřičky, které nechala zabudovat do hrazení nad oběma modrými čarami, a to tak, že je nechala zabudovat na obou stranách kluziště. Zdálo by se, že tak skvělému zařízení by neměla uniknout ani myška z druhu těch, které žijí v kostelích, tudíž jsou chudé, neboli, v důsledku chudoby hubené a málem neviditelné. Postavení mimo hru mělo být směšnou hračkou.

A vidíte, není. Z prostého důvodu: to by v tom hrazení na místech nad modrými čarami musely být umístěny spousty kamer. Pěkně jedna nad druhou. Třeba proto, aby mohli rozhodčí posoudit, zda čepel brusle hráče, který se stal předmětem protestu, byla na ledě, nebo jestli náhodou nebyla nějaký milimetr nad ledem.

Výsledek: padne branka, ozve se kouč utrpěvšího mužstva, rozhodčí přijedou ke trestné lavici, tam jim podají počítačové obrazovky (cizím slovem: tablet), nasadí si sluchátka s mikrofonem, aby se o věci mohli radit s odborníky, kteří sedí před velkými obrazovkami v zatemněné místnosti v domě 50 Bay Street v Torontu, a obecenstvo dřepí. Na kostce s obrazovkou, pakliže protestovalo domácí mužstvo, se stále zpomaleněji přehrává záznam události. Za blíže neurčené (a nijak pravidly neomezované) množství minut se jeden z rozhodčích postaví kousek od bodu uprostřed ledu, zapne bezdrátový mikrofon a řekne, že po přezkoušení bylo zjištěno, že hráč ten nebo ten byl v postavení mimo hru, rozhodí rukama do obou stran a dodá, že tudíž branka neplatí (we have no goal). Nebo řekne, že po přezkoušení bylo zjištěno, že nedošlo k porušení pravidel, ukáže na středový bod a dodá, že branka platí (we have a good goal).

Jelikož všechny zápasy v NHL přenáší buď oblastní nebo celostátní televizní sítě, přemílají komentátoři do nekonečna celou situaci, kterou jim z režie přehrávají v nejrůznějších rychlostech a z nejrůznějších úhlů. Přitom neustále zdůrazňují, že jejich stanice nemá přístup k některým záběrům, k nímž mají přístup rozhodčí a odborníci, a když to trvá už opravdu moc dlouho, pustí se do vzpomínek o postaveních mimo hru a jiných ošemetnostech, které zažili během svých dlouhých kariér za mikrofony.

Tohle stojí peníze

Režie si ovšem netroufne odejít v takové chvíli k reklamám. Ty se vysílají ve dvouminutových blocích, každý výrobek nebo služba dostane po třiceti vteřinách, a co kdyby se mezitím rozhodčí rozhodli? Maji čekat do chvíle, kdy blikne výstražné světélko na trestné lavici, které jim sděluje, že reklamy skončily, nebo mají okamžitě nechat pokračovat ve hře?

Rozhodnutí opravdu musí být někdy sporná. Třeba proto, že jedné ze stran rozhodčí poskytnou výhodu pochybnosti (benefit of the doubt). Nevíme to úplně přesně, takže rozhodnutí, které padlo na ledě původně, zůstane v platnosti.

Je jedno, co udělají rozhodčí. Jasnější je něco jiného: vysílací televize nebo rozhlasy nemají podobná šprťouchlata moc v lásce. Dávají svoji nespokojenost činitelům ligy i mužstev najevo (hovorové česky jim to dávají sežrat).

Není se čemu divit: po hokejovém zápase mají na programu třeba automobilové závody. Reklamy, které živí jak vysílání, tak často i ty závody samotné, jsou většinou jiné, než reklamy, které se vysílají během hokeje. Zadavatelé reklam ale platí nejen za samotné odvysílání. Platí také za to, aby se reklama odvysílala tehdy, kdy mají zjištěno, že budou mít před obrazovkami nebo u rozhlasových přijímačů co největší počet právě svých příznivců. Jestli jedno vysílání překročí danou dobu, následující vysílání na tom tratí, protože severoamerické televize takové opožděné vysílání zahájí titulkem: vzhledem k dělí předchozího programu vstupujeme do právě vysílaného pořadu už během jeho průběhu (due to the length of the previous broadcast we are joining the current program in progress).

O situaci, kdy byla na začátku onoho třeba automobilového závodu nějaká hromadná bouračka raději ani nemluvme.

Mění se všechno

A to je hlavní důvod, proč generální manažeři říkají, že se musí pravidlo zpřísnit, aby si koučové moc dobře rozmysleli, zda budou protestovat ještě před tím, než budou protestovat.

Liga zavedením pravidla naznačila, že je rytířem, který chrání neviňátka před nespravedlností. Generální manažeři tedy nemohou moc křičet, že by stálo za to, aby liga zrušila alespoň protesty ohledně postavení mimo hru. Mohou ale ovšem naznačovat, že by možná stalo za to, dosavadní pravidlo prostudovat a zpřesnit (neboli pozměnit), aby bylo jasno třeba, že když je čepel brusle nad ledem, ale současně nad modrou čarou, nebude to postavení mimo hru, pakliže nebude výše než (a tady si každý dosazuje jiné číslo) tolik nebo tolik milimetrů.

Návrh generálních manažerů teď poputuje před soutěžní výbor, v němž zasedají hráči, generální manažeři, zástupci ligy, zástupci odborů NHLPA a zástupci majitelů.

Jestliže tento výbor přikývne, třeba i se změnami, dostane návrhy k posouzení Rada guvernérů.

Jakkoliv rozhodne, bude mít NHL nové pravidlo (nebo nebude).

A zase vypukne nespokojenost s něčím jiným.

Filosofové tomu říkají koloběh života.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.