bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: nezávislý arbitr snížil trest Dennise Widemana

12. března 2016, 1:00

Petr Adler

Obránce Calgary Flames Dennis Wideman (na snímku) dostane zpět 282.258 dolarů (a šest centů), protože nezávislý arbitr James Oldham v pátek rozhodl, že jeho trest za útok na čárového rozhodčího Dona Hendersona ho měl postavit mimo hru jen na deset utkání, nikoliv celých dvacet, jak původně rozhodla liga, a jak potvrdil na odvolání její komisař Gary Bettman.

Jakkoliv nezávislý arbitr Oldham ve svém osmnáctistránkovém rozhodnutí připouští, že Bettman měl v zásadě pravdu, současně uvádí, že v několika bodech ji neměl.

Proto si tedy Wideman odseděl ze dvaceti nařízených zápasu pouhých devatenáct. Proto také dostane zpět peníze za zápasy, které si (podle arbitra Oldhama) odsedět neměl.

Vedení ligy několik dnů před tím, než Oldham odevzdal svoje rozhodnutí, naznačilo, že odvolání k soudu, ať už se ho dopustí kterákoliv strana, je možné. Současně ale v soukromém e-mailu zdůraznilo, že nesouhlas bude muset být velice podstatný, aby jakékoliv takové odvolání mělo naději na úspěch.

Nyní ale vedení NHL soudí, že to takhle nenechá.

Zde je překlad prohlášení ligy: “Obdrželi jsme názor arbitra Jamese Oldhama ve věci odvolání do dodatečného trestu zákazu hry Dennise Widemana, který snižuje zákaz hry ze dvaceti na deset utkání. Rozhodně nesouhlasíme s arbitrovým rozhodnutím a podrobně studujeme jeho názor, abychom mohli rozhodnout vhodnost dalších kroků. Nebudeme dále komentovat, dokud jsme nedokončili rozbor. Ve světle a v odpověď na rozhodnutí arbitra Oldhama, pan Wideman bude navrácen do svého místa a bude se smět s okamžitou platností účastnit zápasů svého mužstva.

Čili to, alespoň zvenčí, vypadá tak, že NHL našla nějakou skulinku, která by mohla soud zaujmout tak, že by zrušil páně Oldhamovo rozhodnutí.

Hráčské odbory NHLPA sice původně soudily (a tvrdily), že Wideman si nezasloužil vůbec žádný trest, avšak nakonec se tvářily spokojeně. Doslova takto: “Jelikož nebylo sporu, že Dennis utrpěl otřes mozku pár vteřin před srážkou s čárovým rozhodčím Donem Hendersonem, soudili jsme, že neměl být trestán vůbec. Jsme nicméně potěšeni, že arbitr Oldham rozhodl, že tato srážka nebyla záměrná a že snížil zákaz hry na deset utkání. Uznáváme jak průběh, tak samotné rozhodnutí, a těšíme se, že se Dennis dnes večer (míněno v pátek 11. března, na domácím ledě, proti Arizona Coyotes) vrátí na led se svými spoluhráči.

Kde je ten háček?

Potíž (a skulinka ve dveřích pro případné soudní odvolání NHL) spočívá v tom, že Wideman sice vypadal poněkud omámeně, když se vracel na střídačku Calgary Flames poté, kdy ho Miikkka Salomaki z Nashville Predators narazil na hrazení, avšak naskočil hned do dalšího střídání. Nejen to: ani se nepodrobil okamžitému přezkoušení, zda náhodou neutrpěl otřes mozku. Přesto, že pozorovatel NHL (spotter) sdělil patřičným osobám na střídačce, že se jim vrací hráč, který utrpěl poranění hlavy.

V tu chvíli je podle pravidel vyšetření hráče podle tzv. protokolu zkoumání otřesů mozku (concussion protocol) povinné. Nedošlo k němu.

V této souvislosti bude zajímavé, co a jak liga vyvede vedení Flames, a kdo z lidí na střídačce, kteří měli zasáhnout okamžitě, si odnese, že neudělali vůbec nic. Rozhodně ne okamžitě.

Úryvky z rozsáhlejšího díla

Jak řečeno, Oldham popsal celých osmnáct stránek (to komisař Bettman jich popsal třiadvacet).

Odkaz na plné znění Oldhamova rozhodnutí je připojen na konci článku. Zde alespoň rozhodující sdělení:

Komisařův základní závěr, že Widemanovo chování na ledě, které vyústilo otřesem mozku čárového rozhodčího Hendersona bylo tělesným útokem na rozhodčího, na které se vztahuje dodatečný trest pro chování na ledě, byl správný. Stejně tak bylo patřičné, že komisař použil jako základu svého rozboru pravidla číslo 40 (tělesný útok na rozhodčí).

Nicméně, komisařovo rozhodnutí, že Widemanovo chování znamenalo záměrný útok v rámci pravidla 40.2, což automaticky znamená trest nejméně dvaceti utkání, není v tomto odovolani podpořen, protože, podle mého názoru, nemá podporu celkových důkazů, které mi byly předloženy při výslechu jako nezávislému kázeňskému arbitrovi.

Dle mého soudu, správným trestem měl být ten, o němž se zmiňuje pravidlo 40.3. S přihlédnutím k tomu, že Wideman má za sebou jedenáctiletou kariéru profesionálního hokejisty bez dodatečných kázeňských trestů, není zapotřebí jít nad minimum desíti utkání, jak určuje pravidlo 40.3.

Tresť pro Dennise Widemana má být tedy snížen z dvaceti utkání na deset, a to je tímto nařízeno.

Ironie osudu

Komisař Bettman ve svém rozhodnutí citoval textovou zprávu, v níž Wideman napsal, že dostal trest jedině kvůli pitomým rozhodčím a blbým novinářům.

Už tahle zmínka vyvolala určité rozpaky, kterou nakonec vysvětlil poukaz na patřičné články kolektivní smlouvy. Ty totiž stanoví, že v případech podobných sporů musí obě strany předložit veškerý materiál, který má s věcí něco společného.

Widemanova textová zpráva mezi podobné důkazy patří hlavně proto, že komisař Bettman musel posoudit, jak moc vážně to Wideman myslel, když řekl, že se Hendersonovi omluvil hned na ledě, krátce po celém zákroku, a že se mu omlouvá ještě jednou.

Ironické ovšem je, že tu zprávu Wideman poslal Gregorymu Campbellovi, jinak též synovi Colina Campbella, který působí jako vice-president ligy přes hokejové záležitosti.

Původní trest Widemanovi vynesl právě Colin Campbell.

Jak bývá zvykem, zvláště mezi kanadskými fanoušky, začali se ozývat krátce poté, kdy Oldham zveřejnil své rozhodnutí.

Většinou by se tyto fanouškovské názory (a není jich málo, a stále přibývají) daly shrnout dost kriticky.

  • Dobrá, tak Shawn Horcoff dostal dvacet zápasů za používání nepovolených látek. Vzápětí se omluvil spoluhráčům i příznivcům, trest přijal bez dalších řeči, vedení Anaheim Ducks učinilo totéž.
  • Darnell Nurse dostal trest tří zápasů za drsný útok na Romana Poláka ze San Jose Sharks. Omluvil se spoluhráčům, omluvil se také příznivcům. Přijal trest. Edmonton Oilers tím považují věc za uzavřenou.
  • Gabriel Landeskog dostal tři zápasy za zranění Simona Desprese z Anaheim Ducks. Druhý den po vynesení trestu řekl novinářům, že se sám za sebe ohromně stydí. Dodal, že zavolal Despresovi, aby se mu omluvil. Jeho kouč Patrick Roy podotkl, že doufá, že se mladistvý kapitán Colorado Avalanche poučil.
  • Dennis Wideman srazí čárového rozhodčího tak, že dodnes není jasné, zda se ten člověk bude kdy smět vrátit k výkonu svého povolání. Wideman si z toho dělal srandičky, posílal kolegům urážlivé textové zprávy. Po potrestání se odvolal. Po potvrzení trestu se odvolal. Jeho nadřízený, president hokejových operaci Calgary Flames Brian Burke, vytvořil veřejný skandál poznámkami, že to rozhodnutí o odvolání tomu komisaři nějak dlouho trvá, a že tím poškozuje Flames. Že jeho hráč možná zničil život člověku, který mu v životě nic neprovedl, to pominul naprosto okázale.

Nešlo o nic než o nepatrnou drobnost: Flames nesměli v rámci uzávěrky výměn vyměnit hráče, který je v trestu. Tedy Widemana. A tak přišli o Krise Russella, kterého si naopak chtěli udržet.

(A pak se Flames děsně diví, že jim od té chvíle rozhodčí neprominuli ani křivý pohled, natož pak jakýkoliv, třeba sebemenší, přestupek.)

Důvod je zřejmý: v devatenácti utkáních bez Widemana vyhráli Flames jen sedmkrát. Z devíti utkání, v nichž by býval byl mohl hrát, vyhráli Flames pouze dva zápasy.

Průběh událostí

27. ledna: Wideman zranil čárového Hendersona.
28. ledna: NHL zastavila Widemanovi činnost na dobu neurčitou, až do vyšetření celé záležitosti.
2. února: Odbor hokejových operací ligy vyslechl všechny patřičné osoby, včetně Widemana, pročež téhož dne postavil Widemana mimo hru na dvacet utkání. NHLPA se vzápětí odvolala.
10. února: Komisař Bettman vyslechl účastníky odvolání ve schůzi, která trvala zhruba šest hodin.
17. února: Bettman ve třiadvacetistránkovém rozhodnutí potvrdil Widemanův trest. NHLPA obratem podala odvolání k nezávislému arbitrovi Jamesi Oldhamovi, takto profesoru právnické fakulty university v Georgetownu.
26. února: Oldham vyslechl všechny strany ve dvoudenní schůzi v New Yorku. Současně všechny upozornil, aby laskavě neočekávali jeho rozhodnutí dříve než 7. března, protože má před sebou i jiné úkoly. NHLPA (neúspěšně) žádala, aby Wideman směl hrát dokud nepadne rozhodnutí. Žádost se setkala s významným mlčením.
4. března: Všechny strany měly podat svá závěrečná vystoupení; mělo se tak stát (a také stalo) písemně a elektronicky, aby se věc urychlila.
11. března: Bettman řekl v Bostonu zvídavým reportérům na konferenci o sportovních statistikách, že proces odvolání považuje za dokonale přijatelný. O dvě hodiny později obdržel rozhodnutí arbitra Oldhama, kterým se snižuje Widemanův trest. Jak vzápětí sdělil Bettmanův úřad, tohle patrně nebylo v celé věci poslední slovo.

A tady je ten slíbený odkaz na plné znění Oldhamova rozhodnutí:
http://www.nhl.com/nhl/en/v3/ext/pdfs/OldhamOpinion.pdf

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.