bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: nejlepší vysokoškolský hokejista se připojí ke Coloradu

13. dubna 2019, 7:56

Petr Adler

Colorado Avalanche se mají na co těšit: v neděli se k ním v Denveru připojí zbrusu nový držitel ceny Hobeyho Bakera pro nejlepšího hokejistu v americké vysokoškolské soutěži.

Cale Makar (na snímku) cenu získal necelý den poté, kdy pomohl Massachusetts Minutemen porazit mužstvo Pioneers (jak ironické) denverské university. Jestli první setkání s Colorado Avalanche proběhne jak se očekává, Makar nastoupí, a to je další ironie, v pondělí proti mužstvu svého rodiště: Calgary Flames, ve třetím utkání prvního kola Stanleyova poháru.

Nejdříve ale bude muset ve finále americké nejvyšší vysokoškolské soutěže nastoupit proti Minnesota-Duluth Bulldogs, kteří v dalším semifinále porazili Providence Friars.

Finále začíná v sobotu v Buffalu v osm večer času severoamerického východního pobřeží, tedy ve dvě ráno v neděli v Praze, a ať už ten závěrečný zápas dopadne jakkoliv, Makar usedne krátce po rozdělení cen do letadla. Jediné, co není jasné je, zda svoji první smlouvu podepíše už před nástupem do letadla, či až cestou, nebo až po přistání a uvítání činovníky mužstva. Jistě se ví jen tolik, že ji, podle řádů amerických vysokoškolských sportovních soutěži, nesmí podepsat do závěrečného hvizdu závěrečného zápasu.

Makar odejde z university po ukončení druhého ročníku (sophomore) v oboru řízení sportu (sports management), jako první student bostonské university, který získal cenu Hobeyho Bakera, a jako čtvrtý hráč v pořadí výběru NHL v roce 2017.

Makar po oznámení vítězů řekl, že by ani v nejdivočejších snech neočekával, že by mohl tuto cenu získat jako student teprve druhého ročníku, ale teď že se musí uklidnit, aby si mohl odpočinout a připravit se na sobotní finále.

O tom, co se asi stane v neděli, o pondělí ani nemluvě, zůstal Makar raději zticha, dle dobrého anglického přísloví, že tenhle most překročí teprve poté, kdy k němu dojde.

Přišlo to všechno naráz jako smršť, dodal Makar, takže já půjdu raději spát.

Letošní finále soutěže o cenu Hobeyho Bakera bylo v jejích osmatřicetiletých dějinách první, kdy se rozhodovalo mezi třemi obránci: za Makarem skončili Adam Fox (Harvard, jehož práva v NHL zatím drží Carolina Hurricaners, ale on by dal přednost New Rangers, takže asi dojde k výměně), a Jimmy Schuldt (St. Cloud State, ve výběru NHL si ho vůbec nikdo nevšiml, až ho pozvali Vegas Golden Knights, kteří mu dali najevo, že by byli velmi rádi, kdyby se stal jejich členem).

Další jména

Cena pro nejlepšího vysokoškolského brankáře se jmenuje po legendě New York Rangers Mikeovi Richterovi. Letos ji získal Cayden Primeau, žák druhého ročníku Severovýchodní university (Northeastern) v Bostonu.

I on skončí školu ve druhém ročníku: syn slavného útočníka Keitha Primeaua už podepsal nástupní smlouvu s Montréal Canadiens.

Nejhorší boj, přiznal, byl jak přesvědčit tatínka, že bude sice hrát hokej, ale ne v poli. Tatínek prý říkal, že brankáři jsou šílenci, a jejich rodiče se kvůli ním zblázní předčasně také. Mladý Primeau vyhrál nad zatím slavnějším tatínkem jen proto, že ho ukecal.

Jake Bunz, obránce Wisconsin Badgers, mužstva university Wisconsin-Madison, získal humanitární cenu za pomoc při založení nadace pro sirotky z vesnice Fond Blanc na Haiti, kteří přišli o rodiče během hurikánu v roce 2010.

Bunz právě dokončil poslední ročník v oboru ekonomika nemovitostí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.