bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: na přetřes přichází postavení mimo hru

13. února 2017, 4:33

Petr Adler

Kdy platí postavení mimo hru, cizím slovem offside, a kdy už ne? Po více než devítiminutové poradě rozhodčích nad obrazovkou v utkání minnesotských Wild a chicagských Blackhawks, přijde tahle otázka na pořad schůze generálních manažerů NHL (6. až 8. března ve floridském letovisku Boca Raton).

Liga zavedla možnost, aby se kouč odvolal, když se soupeř trefí do branky jeho mužstva, a kouč se domnívá, někdy dokonce právem, že akce vznikla z postavení mimo hru.

Celé to začalo tím, že útočník Matt Duchene dal v únoru 2013 v barvách Colorado Avalanche branku v zápasu proti Nashville Predators. Byl v postavení mimo hru o nejméně pár metrů. Tohle muselo vidět i malé děcko. Jenže rozhodčí si toho nevšimli.

Byl z toho rámus. NHL nakonec předloni v červnu dala koučům možnost, aby protestovali. Současně k té možnosti připojila pár podmínek. Například: když se při takovém přezkoumávání videa zjistí, že se protestující kouč spletl, přijde jeho mužstvo o oddechový čas. A co když si ten oddechový čas už vybralo? Pak má smůlu: nemůže žádat o překontrolování videa.

Teď se pro změnu, jak řečeno shora, trefil Zach Parise (za Minnesotu). Kouč Chicaga Joel Quenneville se vzápětí odvolal kvůli postavení mimo hru. Dopadlo to tak, že si rozhodčí nechali přes devět minut přehrávat video ze všech možných úhlů. Nakonec zasáhli šéfové z NHL, kteří řekli, že nelze s určitostí říci, zda Parise byl mimo hru nebo ne. Gól platil.

V podstatě šlo o to, kdy se Pariseho spoluhráč dotkl puku (viz tmavší elipsa na snímku). To bylo místo, které si činitelé NHL, od rozhodčích na ledě v Xcel Energy Center až po počítačové odborníky ve večerní službě v Torontu, prohlíželi rámeček za rámečkem.

NHL sice nechala instalovat do hrazení malinké kamery, které nedělají nic jiného než že zabírají modré čáry (obrázek shora pochází právě z jedné takové), ale kdo dokáže nad veškerou oprávněnou pochybnost, že v době, kdy je Parise v obranné třetině soupeře, má už jeho spoluhráč Charlie Coyle puk na čepelí?

Tady je důležité, že Coyle má puk na své hokejce, ne, že je on sám v obranné třetině soupeře.

Zajímavé je, že kamery jsou na obou stranách kluziště, takže (teoreticky řečeno) by alespoň jedna z nich měla ten puk vidět. Jenže neviděla. Přinejmenším nikoliv průkazně.

A pravidlo 78.7 je jednoznačné: jestliže je výsledek přehrávky neprůkazný, platí původní rozhodnutí učiněné v době akce samotné.

Zdá se, že se generální manažeři vypraví poměrně neočekávaným směrem: rozšíří prostor, podle kterého se rozhoduje, zda je hráč mimo hru nebo ne.

Současné pravidlo 83.1 říká, že hráč je mimo hru v okamžiku, kdy jsou obě jeho brusle za přední hranou modré čáry. To znamená, že stačí, aby hráčovy brusle byly nad modrou čarou. Generální manažeři údajně míní navrhnout změnu pravidla tak, že se hráč, jehož brusle jsou nad modrou čarou a ne na ní, nedopustil žádného přestupku.

Zda to znamená, že hráči budou přes modrou čáru přeskakovat oběma nohama, to zatím neřekl nikdo.

NHL se domnívá, že takové rozšíření pravidla o postavení mimo hru může způsobit, že padne mnohem více branek než jich padá dnes.

Kromě toho rozhodčí naznačili, že pravidlo, které by bylo upraveno tímto způsobem by jim ulehčilo práci při protestech mužstev a přehrávání situací na videu.

Na přímou otázku, zda by to všechno mohlo směřovat ke zrušení pravidla o protestech, přišla neméně přímá a mnohem stručnější odpověď: ne.

I přes volání některých hokejových činovníků, že takové přehrávání jenom zdržuje, a chyb, které by zásadně ovlivnily výsledky je tak málo, že jsou protesty zbytečné? Mýliti se je lidské, tvrdí protestující zastánci hry s co nejmenším počtem přerušení.

Tady byla odpověď obšírnější: ano, mýliti se JE lidské, ale když už máme vybavení, které může omylům zamezit, měli bychom je využít.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.