bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: na předpovědi je pořád ještě času dost

11. října 2019, 7:42

Petr Adler

Edmontonští mohou začít plánovat, kudy povede městem průvod na oslavu vítězného tažení Stanleyovým pohárem. San Jose Sharks čeká čistka, výpověď dostanou jak generální manažer, tak kouč, protože mužstvo skončí na dně tabulky. Sergej Bobrovskij dostal nadmíru skvělou smlouvu od Florida Panthers, a to ho uspokojilo, takže teď pouští za záda střely, které by chytil nejhorší žáček v Horní Dolní.

Sezóna je stará pár neděl, a předpovědi se začínají hrnout tak šíleně, že to vypadá, že není třeba hrát dál: všechno je nad slunce jasné. Přinejmenším těm, kteří se těch předpovědí dopouští.

Úsměvné je, že mezi ně patří i nejrůznější komentátoři, kteří jsou placení za to, že mají tušení, o čem mluví nebo píší. Podle nich nemá Alexander Ovečkin letos šanci: nejvíce branek nastřílí James Neal (Oilers): 85. A Sharks si budou v červnu 2020 vybírat jako první.

Podle většiny znalců, Stanleyův pohár si tentokráte odnese Tampa Bay Lightning. Důvod? Nač důvody, prostě na to mají. Na co mají? V předchozím ročníku získali presidentovu cenu pro nejlepší mužstvo základní části, a vyletěli v prvním kole s Columbus Blue Jackets, kteří postoupili do pohárové soutěže jen tak tak a na poslední chvíli.

Ostatně, právě ročník 2019 ukázal (zase), že v poháru je všechno jinak: všichni vítězové divizí vypadli v prvním kole, všechny divoké karty postoupily do kola druhého.

Dobrá, odpovídají znalci, a pak se jejich hlasy rozdělují mezi (v tomto pořadí) Dallas Stars, Nashville Predators, Colorado Avalanche, Washington Capitals, a našel se dokonce šílenec, který se asi podíval do lístků od čaje: předpověděl, že tentokráte budou na řadě Toronto Maple Leafs (Jeff Marek ze Sportsnetu bydlí v Torontu).

Úplně nejsměšnější předpověď: mužstvo, které není na postupovém místě v den amerických dožínek (U.S. Thanksgiving, letos ve čtvrtek 28. listopadu), nemá naději na postup.

A pak přijdou St. Louis Blues, kteří jsou na dně tabulky ještě v lednu. Zbytek, jak říká doslovný překlad z angličtiny, jsou dějiny.

Přeskoč sama sebe

Kapitolou samy pro sebe jsou předpovědi, které sice nelze moc podpořit číslicemi, ale spory kolem nich jsou o to vášnivější. Třeba: které mužstvo překoná očekávání? Pravda, očekávání není stanoveno nijak přesně, ale údajně to budou Arizona Coyotes. Nebo také Anaheim Ducks. Překvapit mohou také New Jersey Devils. Nebo Philadelphia Flyers. Případně Vancouver Canucks. A také Ottawa Senators či Columbia Blue Jackets.

Prostě: překvapit může jedenatřicet mužstev z jedenatřiceti: hokejové utkání začíná za stavu 0-0, trvá třikrát po dvaceti minutách, a puk je kulatej, jak říkával nezapomenutelný Ivan Hlinka. A ten věděl přesně, o čem mluví.

Pak známe mužstva, která mohou zklamat. K výše jmenovaným přidejme Edmonton Oilers, Winnipeg Jets, New York Islanders, Buffalo Sabres, obhájce minulého titulu St. Louis Blues, a za chvíli budeme tam, kde jsme byli: jedenatřicet mužstev z jedenatřiceti.

A to budou za chvíli předpovědi ještě těžší, když přibude další mužstvo.

Mnohý kanadský komentátor si pak očistil křišťálovou kouli. Výsledkem je, že nejvyšší počet bodů v základní části soutěže mezi kanadskými mužstvy získá Toronto. Nebo Calgary.

A když už jsme u kanadských mužstev, do pohárové soutěže jich ze sedmi postoupí tři. Nebo čtyři. Našel se jeden odvážlivec, můj bývalý kolega z Edmonton Journal, dnes píšící pro Sportsnet: Mark Spector říká, že postoupí dvě mužstva, a dost.

Většina těch proroků se tváří, že využívají výhod moderní statistické vědy. Třeba: již zmíněný James Neal měl ve chvíli, kdy vznikaly tyto řádky, na účtu ze čtyř zápasů sedm branek. Všem je jasné, že 164 branky jsou nedosažitelné. Asi. Střelecké štístko je také dost proměnlivé. Takže hokejoví proroci mumlají číslice, dělají čárky tužtičkou na papíře, pak říkají slova jako: to máme, to máme, a nakonec užaslému světu sdělí, že 50 branek Neal letos nedá, ale 40 že je dosažitelné číslo.

A teď přijde to čarodějnictví: když hrával za Vegas Golden Knights, dal Neal v prvních čtyřech zápasech šest branek. V dalších jedenácti utkáních dal jen dvě. V 71 odehraných zápasech sezóny 2017-2018 si připsal 25 branek.

Jo, říkají zmínění vědci, to ale nehrál vedle Connora McDavida, a často i vedle Leona Draisaitla.

Džbán napůl plný nebo prázdný?

Tím bychom vyřídili optinisty. Mezi pesimisty patří všichni, kteří začali po čtyřech prohraných úvodních zápasech odepisovat San Jose Sharks.

Pro připomínku: zmiňovaný Ivan Hlinka přivedl co kouč v sezóně 2000-2001 Pittsburgh Penguins na krůček od finále Stanleyova poháru (jeho mužstvo prohrálo s obhájcem titulu, New Jersey Devils, kteří pak ve finále podlehli Colorado Avalanche). A příští sezónu, kdy mužstvo už bylo bez Jaromíra Jágra, Penguins prohráli první čtyři zápasy, a Hlinka se vrátil do Evropy.

Penguins se v tom ročníku nedostali do pohárové soutěže. Po Hlinkově odchodu na to měli ještě 78 utkání.

Stane se něco podobného v San Jose? Koho bude stát krk, když se karta neobrátí? Generálního manažera Douga Wilsona? Kouče Pete DeBoera? Oba?

Joe Pavelski je v Dallasu, Joonas Donskoi v Coloradu, Gustav Nyquist v Columbusu. Veterán Patrick Marleau se sice vrátil z Toronta, ale bylo to trochu trapné: generální manažer Wilson mu v létě řekl, že ho sice miluje jako vlastního bratra, ale že musí dát možnost mladým. Když bude Marleau volný ještě po zahájení sezóny a on, Wilson, zjistí, že ti mladíci nejsou tak dobří, jak doufal, však už se nějak domluvíme.

Domluvili se za nejnižší povolenou mzdu (700 tisíc dolarů ročně), ale to už byla skluzavka namydlená. Mohli za to prý brankáři (Martin Jones a Aaron Dell). Ano i ne, říkají odpůrci útoků na brankáře. Stačilo by, aby útočníci, jako Logan Couture, Evander Kane, Tomáš Hertl nebo Timo Meier (a někteří obránci, třeba Brent Burns nebo Erik Karlsson) měli přesnější mušku.

Tuhle teorii shodil po jednom z prvních utkání Hertl, který řekl, že jeho mužstvo hraje jako bezzubé, což je ovšem v případě žraloků citelný nedostatek.

Nicméně, mezi kouči začíná být slyšet, že vstupy (rychlé nebo pomalé) do základní části znamenají pramálo. Dějiny ten názor potvrzují (viz třeba krach Sabres v listopadu 2018). Navíc některá mužstva laborují se zraněními (třeba Pittsburgh). Na paniku je času dost, říkají.

A na plánování vítězných průvodů a staveb vítězných sloupů jakbysmet.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.