bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: mzdový strop poporostl pomaleji než se čekalo

23. června 2019, 3:12

Petr Adler

Mzdový strop pro nastávající sezónu bude činit 81,5 miliónů dolarů na mužstvo a rok, podlaha (nejnižší povolený součet mezd) bude činit 60,2 milióny. Tak rozhodla a v sobotu oznámila NHL po dohodě s hráčskými odbory NHLPA.

Dohoda zahrnuje tzv. nastavený střed (adjusted midpoint) ve výši 70,9 miliónů.

Ohlášení přišlo později než bývá zvykem, neboť obě strany se ještě musely shodnout na tom, kolik vlastně činil hokejový příjem z pohárové soutěže. Navíc se NHLPA musela rozhodnout, zda použít tzv. inflačního zvýšení (inflator). Smí tak zvednout strop až o pět procent. Jenže by tím také zvýšila dávky, které NHL hráčům strhává z mezd do tzv. zásobního účtu (escrow). Tohle bude patrně bod, o němž se bude bojovat nejtvrději v nadcházejících jednáních o novou kolektivní smlouvu, ať už k těm jednáním dojde kdykoliv (obě strany mohou požádat už letos v září, aby současná smlouva vypršela a začalo se jednat o nové; neučiní-li tak, bude nynější smlouv platit do konce sezóny 2021-2022).

Může se také stát, že se NHL s NHLPA domluví na nové smlouvě předčasně, bez vypovídání té současné, ale tomu v tuto chvíli věří pouze ti, kteří by byli ochotni od Franty z Čerčan odkoupit Karlštejn i s přilehlými obcemi, včetně Karlova Týna.

Nový mzdový strop je o půldruha miliónů nižší než 83 milióny, o nichž se (bez záruky) zmiňoval komisař NHL Gary Bettman  po skončení prosincové schůze Rady guvernérů.

Ještě před oslavami nejlepších hráčů v Lasu Vegasu proskočily náznaky, že 83 ne, když, tak 82, páni generální manažeři, nemějte zbytečně veliké oči.

Nikdo samozřejmě nemůže věřit nynějším slzám generálních manažerů, jak je nová číslice zaskočila: jen Pepek Vyskoč (z Haškova Švejka) by uvěřil, že jim jejich majitelé neřekli předem, o čem se bavili na své schůzi, která předcházela schůzi generálních manažerů.

Kupecké počty

V tuto chvíli jsou nad původně očekávanými 83 milióny pouze Vegas Golden Knights, jenže ti mohou ušetřit pět a čtvrt miliónu jedním škrtem pera: prostě umístí Davida Clarksona, který v NHL nehraje už pár let, a v současnosti koučuje hokejové středoškoláky Upper Arlington High School Golden Bears, na listinu dlouhodobě chorých (LTIR, neboli long-term disability reserve).

Ovšem: pro Vegas to bude i tak tanec mezi vejci: mají v sestavě čtyři omezeně volné hráče (RFA, zkratka za restricted free agent), kteří ještě čekají na smlouvu.

Na druhé straně, Philadelphia Flyers, Winnipeg Jets, New Jersey Devils, Columbus Blue Jackets, Ottawa Senators a Colorado Avalanche jsou z hlediska účetního v tuto chvíli pod novou podlahou. Jenže všechna tato mužstva mají několik volných hráčů, s nimiž potřebují dosáhnout splynutí duší (a dohod na nových smlouvách).

Letošní sezóna NHL končila se mzdovým stropem 79,5 miliónů dolarů. Zvýšení o dva milióny by měli všichni přijmout s nadšením. Opak je pravdou. Právě kvůli těm velkým očím z loňského prosince.

Co se děje?

Okamžitým důsledkem tohoto (poměrně řečeno) utahování opasků bude, že většina hráčských výměn se v nejbližší budoucnosti bude mnohem méně týkat hokejových potřeb mužstva, a mnohem více názorů účetních. Viz P.K. Subban a jeho výměna od Nashville Predators k New Jersey Devils, jíž následoval odchod Patricka Marleaua od Toronto Maple Leafs ke Carolina Hurricanes.

A podobných obchodních výměn nás čeká ještě celá řada. Stačí se podívat na webové stránky CapFriendly.com, a porovnat nejen současné sestavy (a mzdové účty) jednotlivých mužstev, ale také počty volných hráčů (omezeně i neomezeně).

Děje se totiž zajímavá věc: NHL začíná pomalu předběžné vyjednávat o prodeji televizních práv ve Spojených státech. Zatímco v Kanadě se o ta práva pravidelně doslova perou tři sítě (veřejnoprávní CBC, a soukromé TSN a Sportsnet), v Americe musí naopak NHL přesvědčit televizní papaláše, že právě její hokej je tím jediným sportem, který jim chybí ke stoprocentní sledovanosti.

Liga se tedy shodla s odbory, že má-li dojít k nějaké tučné televizní smlouvě, musí v první řadě ve vztahu mezi oběma stranami být ticho. A k tomu patří také utažení opasků, které způsobuje nižší odváděné dávky, a potažmo i méně rozhořčení na straně hráčů.

Dlouholetá smlouva s americkou NBC jako hlavním okruhem, a Fox Sports jako okruhem vedlejším, většinou pro přenosy oblastního významu, se odrazí i na hráčských kapsách.

NHL navíc souhlasila s NHLPA, že by se kolem toho nenáviděného účtu mohlo nebo i mělo něco stát. Její účetní kouzelníci se v poslední době schází velice pravidelně s účetními NHLPA. Taktně se nemluví o zrušení srážek, ale o takové změně jejich výpočtu, aby to hráče tolik nepopuzovalo.

Je totiž pravda, že dnes byste museli hledat doslova s lucernou za bílého dne mužstvo, které by dostalo od nějakého hráče tzv. slevu na domácí prostředí. A co Tampa? ptají se někteří hráčští zástupci. Ano, je pravda, že třeba Steven Stamkos bere od Lightning méně, než by dostal v Torontu, ale to nebylo pouze kvůli tomu, že v Tampě mají snad nejnižší daně z celé Ameriky. Jistě, ontarijské (a zvláště torontské) ceny a daně patří k nejvyšším v Kanadě, ale Stamkos se do Tampy přiženil.

Navíc: dnešní nastávající hvězdy jsou si moc dobře vědomy, že kariéra profesionálního hokejisty ve špičkové soutěži může být zatraceně krátká. A co potom?

Právě proto nižší růst mzdového stropu než se očekávalo je spíše známkou dlouhodobější dohody mezi zaměstnavateli a zaměstnanci než náznakem, že se to bude řezat hlava nehlava.

I přes krátkodobé vrásky na čelech generálních manažerů. Zvláště těch, kterým dodnes nedošlo, že dvě a dvě nemusí být nutně čtyři.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.