bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Max Domi se ptá, Sportsnet si nepřeje, aby jeho čtenáři mohli odpovídat

6. října 2017, 5:51

Petr Adler

Mladý útočník Arizona Coyotes Max Domi (na obrázku bojuje s Erikem Gudbransonem z Vancouver Canucks) se v neděli veřejně vyjádřil k sobotnímu teroristickému útoku, k němuž došlo na obvykle mírumilovné ulici v severovýchodní části Edmontonu. Webové stránky Sportsnet.ca, čili stránky podniku, který má úřední povolení vysílat na území Kanady zápasy NHL, sice zveřejnily zprávu o Domiho názoru, ale současně nepovolily čtenářskou diskusi. Doslova: Comments are turned off for this story.

Stalo se toto: po utkání kanadské fotbalové ligy (CFL) mezi Edmonton Eskimos a Winnipeg Blue Bombers na edmontonském Commonwealth Stadium (domácí, mimochodem, prohráli), stál osamělý edmontonský policajt u zátarasu, který má oddělovat fotbalové nadšence, kteří vychází ze stadiónu, od vozidel, která vyjíždí z parkoviště opodál. Obvykle zcela bezpečná záležitost. Řidiči vědí, že si mají dávat pozor na zátaras, který je odděluje od chodců, chodci vědí, že jsou od řidičů odděleni zátarasem. Proto také tam byl ten policajt sám. Stal u policejního vozu, který měl zapnutá výstražná světla, aby byl k vidění z co největší dálky.

Najednou proti němu vyjelo bílé osobní auto Chevrolet Malibu. Policajt zvedl ruku, aby řidiči ukázal, že tudy nemá jet. Řidič namířil přímo na něj, prudkým nárazem do zátarasu ho vyhodil do vzduchu, pak vyskočil z auta, doběhl ke strážníkovi, bodal ho nožem a když se Mike Chernyk začal bránit, vydal se na útěk.

Vzápětí se začala sjíždět policejní auta a strážníci začali zastavovat všechna vozidla v okolí. Mezi jinými zastavili také zastřešený nájemný stěhovací vůz. Policajt si všiml, že jméno na řidičském průkazu se podoba jménu, které našli v půjčovně aut, odkud si někdo vypůjčil onen bílý Malibu, ale v tu chvíli řidič dupl na plyn a vyrazil. Honilo ho snad dvacet policejních aut.

Řidič, jehož jméno mezitím dostali do přijímačů všichni policajti ve městě, ale i služební vozidla Královské kanadské jízdní policie (RCMP) po celé Albertě, uháněl velkou rychlostí po hlavní ulici města jménem Jasper Avenue, a najížděl do pěších na chodnících i křižovatkách. Nakonec mu policajti dokázali zatarasit další cestu tak, že ten stěhovací vůz obrátil na bok, a než se stačil rozkoukat, prostřelili mu přední sklo, a než ho vytáhli ven, měl už pouta na rukách i nohách.

Policie pak oznámila, že šlo o uprchlíka ze Somálska. Zatím neřekla, zda je v Kanadě zákonně nebo ne. Řekla ale, že v autě našla vlajku teroristického spolku jménem ISIS.

A krátce poté se na sociální sítí Twitter objevil následující vzkaz Maxe Domiho: “Opravdu doufám, že jste všichni v Edmontonu v pořádku. Držíme vám palce. Právě z tohoto důvodu bychom měli vědět o některých lidech, které pouštíme do naší země.”

Ke vzkazu přidal obrázek kanadské vlajky.

Domimu se patrně ozvali nějací lidé, kteří ho začali obviňovat z útoku na jinak údajně zcela mírumilovné náboženství, takže považoval za nutné přidat další vzkaz: “Množství lidí, kteří obrací, co jsem řekl, do něčeho záporného, to je přesně to, co je v dnešním světě špatně.”

A pak dodal další vzkaz, k němuž přidal volací znamení (hashtag) #isis: “Nevyjadřuji neúctu vůči kterékoliv rase nebo vůči kterémukoliv náboženství. Mluvím o zlých lidech, kteří sem smí přijít, a kteří škodí naší zemí.”

Aby bylo jasno, co má na myslí, Domi uzavřel: “Vadí vám, že kdokoliv může přijít do naší země a poškozovat naše přátele a naše rodiny? Vážně. O tom bychom měli mluvit.”

[

Vzkazy Maxe Domiho

A na tuhle výzvu, že je třeba o těchto věcech mluvit s veškerou vážností, odpověděla redakce Sportsnet.ca tím, že uzavřela možnost čtenářských diskusí.

Nejméně tucet kanadských hokejistů se shodlo, že Domi měl právo říci, co si myslí, že neřekl vůbec nic urážlivého, a že je rozhodnutí nepovolit čtenářskou účast na debatě více popudilo než jen udivilo.

Současně ale každý z nich, ještě před tím než odpověděl, trval na slibu, že nezveřejněno bude nejen jeho jméno, ale i klubová příslušnost.

Důvod: nepotřebují nikomu vysvětlovat, že nejsou žádní zavilí a nevzdělaní rasisté, kteří trpí fobiemi na cokoliv. Bavíme se o čemkoliv, ale do politiky nás netahejte.

A pak, ujištěni o své bezejmennosti, odpověděli málem shodně: Domi nemluvil o politice současné vlády, Domi nemluvil o žádném náboženství, Domi nemluvil o žádné rase nebo národnosti. Řekl pouze, že Kanada by si měla dávat lepší pozor, koho poušti přes své hranice.

A to, shodla se většina, by měla.

Navíc, dodalo několik z dotázaných hráčů, Domi přece pochází z Winnipegu, v Edmontonu hrálo mužstvo z jeho rodiště, to znamená, že se na edmontonský Commonweatlth Stadium mohli dostavit i fanoušci Blue Bombers. Domi se tedy mohl obávat i proto, že mezi zraněnými mohl být někdo z jeho rodáků, známých nebo kamarádů z dětství.

Sam Domi na dodatečné otázky usoudil, že řekl, co řekl, že si za tím stojí, a že opravdu nemá nic, co by stálo za to, aby k věci dodával.

Nejzajímavější byla ale odpověď Sportsnetu. Ohromující ticho, které svým hlukotem předčilo řev Niagarského vodopádu nebo start Boeingu 747 (Jumbo Jet).

Otázka byla prostá a nikoliv útočná: zrušili jste možnost čtenářských reakcí k článku Canadian Press o názorech Maxe Domiho v souvislosti s teroristickým útokem v Edmontonu. Proč?

Jistě, redakce stránek Sportsnet.ca se mohla domnívat, že někteří čtenáři odpoví způsobem, který by mohl urazit ty nejšlechetnější city jiných čtenářů. A naopak.

Jak poznamenal Max Domi, tohle “je přesně to, co je v dnešním světě špatně.”

Tento článek vychází pět dnů po dni, kdy patřičné oddělení Sportsnet dostalo zmíněnou otázku.

A jen pro informaci: článek doprovází kopie vzkazů z Twitterového účtu Maxe Domiho.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.