bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Matthews vydělá. A co ti ostatní?

6. února 2019, 8:38

Petr Adler

Auston Matthews zůstane členem Toronto Maple Leafs přinejmenším do konce sezóny let 2023-2024, a mužstvo to bude za těch pět let stát 58 miliónů (a 170 tisíc). Tolik zpráva.

A teď k ní něco navíc.

Tímto podpisem vyvrcholila další kapitola někdy až úsměvného seriálu jménem Toronto baží po Stanleyově poháru. Inu, bodejť by nebažilo: javorové listy přece zvedli pohár nad hlavy naposledy po sezóně 1966-1967. Bylo to po třinácté, a to samotné číslo je mělo varovat. Aby to drželo ještě pevněji, nenávidění Montréal Canadiens vyhráli pohár čtyřiadvacetkrát. Nejen tak, ale oni nikdy nezapomínají otírat tuhle nepopiratelnou drobnost svým torontským kolegům-starousedlíkům v NHL o huby.

První úroveň sporu

Matthews si vydělá o 634 tisíce dolarů ročně víc než jeho starší kolega John Tavares, kterému jeho smlouva zaručuje 11 miliónů ročně.

Tavares (jakkoliv to zní málem směšně) poskytl svým milovaným Maple Leafs slevu: New York Islanders, kde strávil první část své kariéry, a San Jose Sharks, kteří o jeho služby usilovali také, nabízeli přinejmenším o milión ročně víc. A navíc v Americe, s nižším daňovým zatížením. Kanada za současné federální vlády přímo zešílela, a Ontario patří mezi tři provincie (vedle Britské Kolumbie a Québecu) s nejvyššími provinčními daněmi.

Matthews, i přes sdrceryvné ujišťování, jak chce, aby jádro mužstva zůstalo pospolu, aby mohlo rukou společnou a nerozdílnou dosáhnout na Stanleyův pohár, získal nejvyšší možnou částku.

Řada ostatních generálních manažerů jen vydechla, když se začala dovídat podrobnosti: tohle všechno na pět let, tedy do okamžiku, kdy bude (podle zasvěcených odborníků) v největším rozmachu a stane se zcela volným hráčem?

Toronto si pětiletou délkou platnosti zakoupilo pouze jeden rok, kdy mohl Matthews už být dirigentem svého vlastního osudu a diktovat si podmínky co zcela volný hráč. Proč nelpělo na šestileté platnosti?

Samozřejmě, nikdo z těch ostatních generálních manažerů neseděl v jednací místnosti, v níž si jejich kolega Kyle Dubas vyměňoval smluvní návrhy s Matthewsovým zástupcem Juddem Moldaverem, i když mohli leccos pochopit z neopatrně utroušené poznámky, podle níž obě strany začaly na opačných stranách, a mluvilo se od tří let až do nejvýše možných osmi.

Z toho plyne, že pět let byl oboustranně přijatelný kompromis.

Spolu s generálními manažery zastřihali ušima hráčští zástupci hokejistů, kteří se blíží stavu omezeně volných hráčů, tedy stavu, v němž by se nacházel Auston Matthews, kdyby nedošlo k úterní dohodě. Kromě Matthewsova spoluhráče Mitchella Marnera, který ovšem odmítl jednat o nové smlouvě před koncem sezóny, jsou mezi nimi mnohé další hvězdy. Třeba Artěmij Panarin nebo Patrik Laine, ale ten seznam je mnohem delší. Ti všichni museli po přečtení podrobností o Matthewsově smlouvě nadskočit a volat mu slávu.

Není třeba zatěžovat čtenáře složitými výpočty o průměrné roční hodnotě (AAV, jinak average annual value). Výsledek je jednoznačný: pětiletá smlouva je výhodnější pro hráče než pro mužstvo. Když se mu těch pět let povede, bude po jejich uplynutí držet svému dosavadnímu chlebodárci u krku: tolik chci, a když mi to nedáte, uroním (pokrytecky krokodýlí) slzu a zamávám na rozloučenou.

Jistě, při delší době platnosti se mužstvo vystavuje nebezpečí: hráč může herně zestárnout rychleji než se očekávalo, při delší době platnosti se také zvyšuje nebezpečí zranění. Jenže zkušenost ukazuje, že risk je zisk.

Hráči se donedávna dohadovali, co je pro ně lepší, a mnozí soudili, že ta delší doba platnosti jim přece jen dává delší záruku hokejového živobytí. A když mají ty nejrůznější doložky, které jim umožňují rozhodovat, zda se budou stěhovat, a ano-li, kam, mohou jejich děti chodit do školy od první třídy až do odchodu na gymnasium na jednom místě. Nyní ale začíná i hokejistům docházet, že pravidlo, podle kterého může být risk ziskem platí i pro ně.

Prapodivné uspořádání

Nezasvěcené může překvapit sdělení, že Auston Matthews bude jako mzdu pobírat něco pod tři čtvrtiny miliónů dolarů. Totiž: z těch více než 58 miliónů 54 a půl miliónů dolarů činí prémie za podpis. První dva roky dostane Matthews 15 a čtvrt miliónů v podpisové prémii (vedle 700 tisíc mzdy), pak jen devět a tři čtvrtiny miliónu prémie a 750 tisíc na mzdě, poslední dva roky to bude na půl 7 miliónů a 200 tisíc na podpisové prémii, a tutéž částku jako mzdu.

Z toho plyne jedno: i kdyby měly padat pověstné trakaře v podobě výluky nebo stávky, Auston Matthews každého 1. července dostane své milióny.

V dnešní NHL to není nic divného. Nakonec, vždyť i kouč Maple Leafs Mike Babcock dostává mnohem více peněz na prémiích za podpis než ve skutečné mzdě.

Mezi majiteli NHL se jich v poslední době ale našlo několik, kteří lpí na názoru, že takhle tedy ne, a že příští kolektivní dohoda buď stanoví nějaký strop pro podpisové (ale i jiné) prémie, nebo je zruší úplně. Ten strop by se patrně musel stanovit jako určitý zlomek (nejspíše vyjádřený v procentech) celkové částky hráčovy smlouvy, a podobně by se musel stanovit i od sezóny k sezóně.

Takže tohle bude patrně vedle zásobního účtu (escrow) další bod, kde to při jednáních stran nové kolektivní smlouvy pořádně zajiskří.

Jiskry v Torontu

Matthewsova smlouva nevzbudila zájem jenom po celé NHL, kde najednou všichni vzrušeně mluví o novinkách ve městě, které o sobě tvrdí, že je středem vesmíru jak ho známe.

Místní obecenstvo je ale rozděleno: někteří tvrdí, že kdyby generální manažer Dubas vyjednal nové smlouvy s Matthewsem a Marnerem v té samé době, kdy do města lákal Tavarese, bylo by všechno jinak, a kdyby neustoupil před tvrdohlavostí švédského útočníka Williama Nylandera, bylo by mužstvo dnes ve výhodě také. Hlavně se mnozí shodují na tom, že skoro sedm miliónů pro Nylandera je zbytečný přepych, zvláště, když přihlédneme k jeho výkonům.

To jsou ovšem všechno kdyby, a Dubas se několikrát vyjádřil, že kašle na názory ostatních mužstev, neboť ho zaměstnávají Maple Leafs, takže dělá, co je nejlepší pro Maple Leafs. Kdyby řekl, že dělá, co si myslí, že je nejlepší pro Maple Leafs, bylo by to asi přijatelnější.

Špatné je, že z jeho tónu vyplynulo, že ho příliš nezajímají ani názory obecenstva. To je ale dojem, který se mu může jednou vymstít.

A ještě horší je, že Marnerův zástupce Darren Ferris řekl (a veřejně!), že Matthewsova smlouva dokazuje, že jeho zákazník měl pravdu, když odmítl jednat během sezóny.

President Maple Leafs Brendan Shanahan totiž v době, kdy Dubas jednal s Nylanderem, řekl, že hráči by měli být ochotni přijmout méně peněz, aby tak pomohli udržet současné jádro mužstva. Když hrával za Detroit Red Wings, vysvětlil Shanahan, všechny hvězdy souhlasily s nižšími mzdami, a výsledkem byla vítězství ve Stanleyově poháru.

V řeči sportovních podnikatelů se tomu říká sleva pro domov (hometown discount) nebo také ostříhání vlasů (haircut).

Rozladění v kabině

Slova, slova, slova, citoval (patrně nevědomky) Ferris Shakespeara. V Matthewsově smlouvě nevidí jediný náznak nějaké slevy. A přitom, prozradil snad poprvé, se vedení mužstva snaží vzít jeho zákazníka u huby (v nářečí obchodníků s dobytkem z Divokého Západu: lowball).

Marner, dodal Ferris, souhlasil s nižším platem už v době, kdy podepisoval vstupní smlouvu (ELC, jinak entry-level contract). Podle nyní platné kolektivní smlouvy nesmí mzda takového nováčka přesahovat 925 tisíc dolarů ročně. Hráč sice může dostat nějaké prémie za podpis nebo za výkony, avšak ty nesmí přesáhnout desetinu nejvyšší povolené částky.

Marner se upsal Maple Leafs se vším všudy za 894 tisíc dolarů (přesněji řečeno: o 167 dolarů víc) ročně.

Kromě toho, že jednoduché kupecké počty naznačují, že další omezeně volní hráči Maple Leafs, jako Kasperi Kapanen a Andreas Johnsson, patrně ostrouhají, začíná být také jasné, proč se ostatní generální manažeři mužstev NHL netají s tím, že už teď chystají pro Marnera tzv. nabídkové listiny (offer sheet). Pakliže Marner některou z nich podepíše, budou mít Maple Leafs sedm dnů, aby buď dali Marnerovi do puntíku (a centu) stejnou smlouvu (match the offer), nebo aby pokrčili rameny a spokojili se místy ve výběru (draft) v příštích ročnících soutěže.

Matthewsova smlouva přijde Maple Leafs hodně draho. Nejen v penězích, které budou muset vyplatit jemu. Bude je to stát hodně hlavně v tom, že někdo z toho údajně nadějného jádra bude muset odejít. V NHL se už dnes začíná spekulovat, o koho Maple Leafs přijdou.

A že ten rozdíl v přístupu k Matthewsovi na jedné straně, a k Marnerovi na straně druhé, nebude dělat pořádek v kabině, je jasné. I přesto, že oba hráči vědí, že by měli namířit vztek jinam.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.