bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: liga bude dávat větší pozor na zranění hlavy

18. září 2015, 5:53

Petr Adler

Obrázky jako přiložený snímek tehdejšího útočníka Philadelphia Flyers Erica Lindrose poté, kdy ho sestřelil obránce New Jersey Devils Scott Stevens v sedmém zápasu třetího kola Stanleyova poháru na jaře roku 2000, NHL dodnes straší jako noční můra.

I proto bude na každém zápasu NHL od začátku této sezóny přítomen pozorovatel, jehož jediným úkolem bude sledovat, zda některý z hráčů neutrpěl otřes mozku.

Nebude to nutně muset být lékař-neurolog, ačkoliv karta původně ukazovala právě na tento postup. Nakonec tato možnost, alespoň prozatím, z řady důvodů padla. Místo odborníka neurologa to bude člověk, který bude muset projít zvláštním ligovým školením a složit patříčné zkoušky. Bude také muset studovat průběžně dále prostřednictvím elektronických seminářů, a NHL si vyhrazuje právo tyto lidí pravidelně zkoušet z nejnovějších poznatků.

Některá mužstva už služeb podobných pozorovatelů užívala v předchozích sezónách. Liga jejich nasazení zařadila do tzv. předepsaného postupu při otřesech mozku (concussion protocol). Zástupce komisaře NHL Bill Daly řekl, že některá mužstva měla potíž s tím, aby jmenovala jednu osobu, která bude odpovídat za to, že nebude dělat nic jiného než dávat pozor na hráče, kteří mohli utrpět zranění hlavy.

O tom, zda bude hráč vyřazen ze zápasu až do konečného klinického vyšetření budou i nadále rozhodovat trenéři (v severoamerické řeči se tak označují lékařsky vzdělání ošetřovatelé všeho druhu, od fysioterapie až po masáž, kteří ale nemají lékařský diplom) a lékaři mužstev.

“Jde o pokus dát mužstvům dodatečný nástroj při pozorování zápasů,” řekl Daly. “Jde o to, aby pozorovatel (spotter v řeči hrdého Albionu) pomohl trenérům a lékařům, kteří nemusí vidět akci, v níž mohlo dojít ke zranění, nebo nemusí vidět, co to s hráčem udělalo. Budou mužstva upozorňovat na to, co se děje nebo stalo.”

Pozorovatelé budou umístěni v nejrůznějších místech stadiónů podle toho, jak která hala vypadá. Budou mít také přístup k živému obrazovému vysílání i k opakovaným záběrům.

Liga amerického fotbalu (NFL) používá podobných pozorovatelů, kterým ale dala právo zastavit zápas, když vidí hráče, který zřejmě utrpěl otřes mozku. Daly řekl, že v NHL toho nebude potřeba, neboť pozorovatelé se budou soustřeďovat na ukončení akce a na hráče, kteří se vrátili na střídačku.

“V podstatě nemáme zapotřebí zastavovat zápasy,” řekl Daly. “Ale samozřejmě existují viditelné příznaky, na jejichž základě mužstvo musí hráče vyřadit ze zápasu, aby mohl být řádně vyšetřen.”

NHL v současné době čelí žalobě bývalých hráčů, kteří tvrdí, že liga věděla o nebezpečí zranění hlavy, mohla jim čelit, neupozorňovala hráče na podobná nebezpečí a neměla nic proti agresivní hře, která vedla právě k takovým zraněním.

NHL naopak tvrdí, a oprávněně, že je první profesionální sportovní soutěží v Severní Americe, která se zabývá problematikou zranění hlavy už od začátku devadesátých let minulého století.

Komisař NHL Gary Bettman proto označil žalobu bývalých hráčů za bezpředmětnou.

Pro úplnost: Devils tenkrát nakonec ve finále porazili Dallas Stars.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.