bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Kanada udělala první krok k olympiádě bez NHL

26. července 2017, 3:41

Petr Adler

Přemýšlení o účasti NHL na olympijských hrách se zvolna posouvají do oblasti snů. Na jejich místo nastupuje skutečnost, a ta zní, že kanadskou reprezentaci v jihokorejském Pyeongčangu povede bývalý brankář Sean Burke (na snímku z dob, kdy hrával za Coyotes), a že zmíněný Sean Burke začíná plánovat přípravu mužstva už teď.

 

President kanadského hokejového svazu (Hockey Canada) Tom Renney uvedl Burkeho úředně do úřadu generálního manažera kanadské reprezentace. Bude mu pomáhat další bývalý brankář, Martin Brodeur. Kouči budou Willie Desjardins (tady má Hockey Canada radost, že tak skvělý kouč jako Desjardins dostal od bývalého zaměstnavatele, Vancouver Canucks, po neúspěšné minulé sezóně výpověď), pomáhat mu budou Dave King, Scott Walker a Craig Woodcroft.

Při té příležitosti vedení Hockey Canada zveřejnilo rozpis zápasů na celou sezónu. Začíná hned začátkem srpna v Soči, pak se národní mužstvo Kanady přesune do St. Peterburgu, k turnaji věnovanému památce pověstného ruského brankáře Nikolaje Pučkova.

Poté se mužstvo javorového listí sejde v listopadu k zápasu ve Švýcarsku proti mužstvu Helvétského kříže, a odtud poputuje do Finska na Karjala Cup.

V prosinci si kanadští hokejisté zahrají o pohár Channel One v Moskvě, pak o Spenglerův pohár ve Švýcarsku, a (teď přijde to nejdůležitější), v únoru o olympijské zlato v jihokorejském Pyeongčangu. Sezónu uzavřou v bojích o vítězství na mistrovství světa v Kodani a Herningu.

“Na soupiskách uvidíme jiné tváře než v předchozích letech,” pravil Renney, “ale očekávání úspěchu zůstane.”

Obraťme list

Tím pádem udělal Renney tečku za dohadováním o účasti NHL na olympijských hrách.

Byla to ovšem tečka trochu přebytečná.

Poté, kdy komisař NHL Gary Bettman v dubnu oznámil úředně, že liga považuje olympijskou účast za minulost, a že tím má věc za uzavřenou, objevily se na sociální sítí Twitter dohady: podle ruského novináře Alexeje Ševčenka z deníku Sport-Express, několik ruských hvězd NHL mu tvrdilo, že liga připravila na příští sezónu dva rozpisy. Jeden prý zahrnuje olympiádu, zatímco ten druhý ne. Zprávu rozšířil do Severní Ameriky další ruský novinář, Sláva Malamud. Zapomněl na jednu důležitou věc: nezeptal se NHL, zda o tom něco ví.

Zástupce komisaře ligy Bill Daly, který NHL většinou zastupuje při podobných jednáních, odpověděl dost jednoznačně. Na otázku nhl.cz, zda je něco pravdy na zprávách z Ruska, napsal velice stručně: Ne.

“Rád odpovím veřejné (on-the-record),” napsal Daly listu The Hockey News. “Náhradní rozpis neexistuje. Účast hráčů NHL na zimních olympijských hrách roku 2018 nepatří mezi možnosti, které by byly přijatelné. Všechny mezinárodní svazy se připravují tak, aby jmenovaly mužstva bez hráčů NHL. (Daly tím patrně myslel národní svazy, ale z hlediska mnohých Severoameričanů je všechno, co je mimo území Nového světa, mezinárodní.)”

Pak věc uzavřel: “Očekávám, že svazy v nejbližších dnech začnou oznamovat (své plány), takže tím ztichnou jakékoliv pochyby nebo skeptické připomínky.”

Zde je důležité upozornit, že Daly mluvil výslovně o hrách zimy 2018, nikoliv o olympijských hrách jako takových.

Starý mazák

Burke hrál 18 sezón v NHL, ale jeho zkušenosti zahrnují účast na olympiádách v dobách, kdy účast hráčů NHL nebyla ani pouhým divokým snem papalášů z Mezinárodního olympijského výboru (MOV) nebo Mezinárodního hokejového svazu (IIHF).

Burke chránil kanadskou branku v letech 1988 (Calgary, Kanada) a 1992 (Albertville, Francie). V roce 1994 (Lillehammer, Norsko) chytali Corey Hirsch, Many Legace a Allain Roy. A o čtyři roky později, v japonském Naganu, už hrála NHL.

Po skončení kariéry v NHL se Burke stal skautem Montreal Canadiens, a v roce 2014 začal pracovat pro hokejový svaz jako jeden ze členů vedení kanadského mužstva do 20 let.

Stručně řečeno, Burke ví svoje o hokeji, jak se hraje mimo NHL. Navíc mu bude pomáhat Dave King, jeden z kanadských koučů slavnějších po celém světě než v Kanadě.

Burke ovšem soudí, na základě svých vlastních zkušeností, že nepřítomnost hráčů z NHL nijak neovlivní úroveň olympijské soutěže. Naopak se domnívá, že mnoha olympionikům olympijská zkušenost pomůže v jejich růstu, který je přivede ke hvězdné slávě v nejvyšší soutěži. Burke připomněl, že v roce 1988 ovládala hokej na olympiádě Velká ruská mašina (Big Red Machine) tehdejšího Sovětského svazu, o dva roky později zazářili v barvách Kanady Eric Lindros a Joey Juneau. Nemluvě o nejlepším střelci soutěže. Tím byl Teemu Selänne.

Takže, řekl Burke, tenkrát vůbec nikoho nenapadlo, že by hráči NHL hráli na olympiádě. Mnozí považovali účast na olympiádě za odrazový můstek k NHL, ale naopak? Kdepak.

Pohled do budoucna

A teď? To je prosté, řekl Burke, budeme sledovat hráče, kteří třeba někdy hráli v NHL, ale nakonec odešli, ať už z jakéhokoliv důvodu. Dnes hrají po celém světě, a zvláště evropský hokej má špičkovou úroveň. Budeme si také všímat hráčů, dodal, které si nikdo nevybral, takže se také usadili na nejrůznějších koncích světa, ale hokej hrají pořád dobře. Ostatně, dodal, výběr (draft) NHL ještě neznamená, že by takový mladík měl na to, aby obrátil ligu vzhůru nohama. Stejně, jako neplatí ani dost málo, že hráč, kterého si nevšimlo žádné mužstvo NHL, musí být nezbytně slabší. Mohlo se třeba stát, že ten rok nevyhovoval typem, nebo také, že skauti NHL byli pitomí.

Shrnuto: není nikde psáno, že mužstvo Kanady bez hvězd NHL bude horší než mužstvo Kanady, které hvězdami překypuje.

Tohle pravidlo ovšem bude platit pro všechna ostatní mužstva, takže pořád půjde o vyrovnanou soutěž na skvěle úrovni.

Zajímavá zkušenost, dodal Burke: když pomáhal stavět mužstva pro loňský Německý pohár (Deutschland Cup) a Spenglerův pohár, zjistil, kolik hráčů, které v Kanadě znají nejvýše jejich rodiny nebo bývalí spolužáci, považovalo za ohromnou a celoživotní poctu, že směli na sebe natáhnout dres s javorovým listím. Bylo to po někdy hodně dlouhých letech čekání a zklamání. O to větší bylo jejich nadšení, když naskakovali na led jako zástupci Kanady.

Někdo, uzavřel Burke, to vyhrát musí. A my uděláme všechno pro to, abychom to byli my.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.