bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: jsou výplaty škod za zranění důkazem bezohlednosti NHL?

4. dubna 2016, 7:00

Petr Adler

Není tomu tak dávno, kdy si mohl kdokoliv podat přihlášku u kalifornského úřadu pro náhradu škod pracujících (Workers Compensation Board), a když předložil předepsané papíry, mohl doufat, že bude mít brzo v poště obálku se šekem na zajímavou částku.

Tento poměrně frivolní přístup skončil v roce 2014, kdy americká fotbalová soutěž NFL poukázala na jeho nesmyslnost (a s ní spojenou možnost zneužití).

Reportér kanadské TSN Rick Westhead, který dnes nepíše snad o ničem jiném než o soudním sporu mezi NHL a jejími bývalými hráči, zjistil, že mezi 372 hokejisty nejvyšší hokejové soutěže, kteří této možnosti využili, byli třeba Alexander Mogilnyj, Paul Kariya (na snímku jej po bezohledném sražení na led soupeřem Scottem Stevensem z New Jersey Devils ošetřuje Chris Phillips z Anaheim Ducks) a Rob Niedermeyer.

Mezi dalšími slavnými jmény jsou třeba i Darcy Tucker, Esa Tikkanen a Bryan Trottier. Všichni, tvrdí Westhead, získali odškodné za úrazy hlavy.

Zde je zapotřebí přidat životopisnou poznámku: Rick Westhead byl původně zaměstnancem poměrně levicového listu Toronto Star. Proslavil se třeba tím, že v roce 2012 sepsal zprávu, podle níž se měl tehdejší kanadský ministerský předseda Stephen Harper utkat v hokejovém klání s ruským presidentem Vladimírem Putinem. Zpráva se ocitla dokonce na první stránce listu. Mělo jít údajně o oslavu výročí klasického utkání z roku 1972.

Jakkoliv jsou oba pánové hokejovými nadšenci (a Harper dokonce sepsal velice úspěšnou dějepisnou knihu o hokeji), obsahovala zpráva nepatrně drobnou chybičku zcela závažného významu: ani Harper ani Putin o ničem takovém nevěděli. Neměli ani důvodů mít něco takového v úmyslu. Toronto Star poté nějakou dobu prohlašoval, že Westhead přece ví, o čem píše. O pár dnů později list zprávu bez jakékoliv omluvy odvolal.

O další nějakou dobu později opustil Westhead Toronto Star a přešel do TSN.

Konec životopisné poznámky. Zpět k soudnictví a hokeji.

Jak píše Westhead, náhradu škod dostalo mezi lety 2008 a 2014 celkem 431 hokejistů z NHL, takže počet těch, kteří dostali peníze za úrazy hlavy (372) činí 86 procent. Pak se ale trochu upřesnil. Těch 372 dostalo výplaty za zranění, mezi nimiž byly i úrazy hlavy. Neboli není jasné, zda byly nebo nebyly.

Poštovní tajemství?

Soud v Minnesotě, kde se přelíčení bude konat, před nedávnem nařídil, že se mají zveřejnit zhruba tři stovky elektronických dopisů, které si mezi sebou vyměňovali nejvyšší činitelé NHL. Šlo hlavně o zjištění co věděli, kdy to věděli a, hlavně, co si o tom všem mysleli.

Westhead ve svých reportážích vyzvedl hlavně ta psaní, v nichž (třeba výkonný vice-president ligy Colin Campbell) píše, že rohovnická utkání na ledě jsou nebezpečná právě proto, že taková dobře umístěná rána mezi oči může mít nebezpečné následky. Zdůraznil také výměny, v nichž si papalášové ligy stěžují na zásahy některých neurologů. Považovali je za nepříliš informované. Zaujala jej také výměna o výzkumném úkolu, který liga zadala skupině odborníků, a který se táhl tak trochu do nekonečna. NHL pak tuto skupinu zrušila, aby ji vzápětí nahradila jinou. Westhead ve svých reportážích vyzdvihává hlavně podivnou okolnost, v níž se komisař Gary Bettman dohaduje s právnicí ligy, jak je možné, že ta první skupina odborníků nedostala nikdy zaplaceno.

Tak nějak se stalo, že Westhead opominul dopisy, v nichž si tentýž Bettman hořce stěžuje, že žádal odbory (NHLPA), aby zasáhly a začaly poučovat své členy, že údery do hlavy jsou nejen nebezpečné, ale že se to ani nemá mezi slušnými lidmi dělat. Bettman je ve svém dopise nespokojen s laxním nedostatkem odborářské odpovědi.

Jak se stalo, že tento úhel byl tak unikátní, že Westheadovi unikl, není zatím jasné.

Není také zřejmé, jak se stalo, že se z celkového počtu hráčů, které kalifornský úřad uznal za choré, připojila k žalobě necelá třetina, a ani není známo, zda mezi těmi, kteří vydělali na velkorysosti kalifornského zákona jsou všichni ti, kteří jsou účastníky žaloby.

Je ale známo, že bývalý předseda svazu absolventů (NHL Alumni Association) Mark Napier údajně poslal vedení ligy kopie dopisů, které dostal od některých členů svazu v souvislosti se žalobou. O jaké dopisy šlo, to je také zatím nejasné: Napier odmítl odpovědět na Westheadovy otázky: odvolal se na to, že nemůže mluvit o případu, který je právě teď před soudem.

Je pravda, že tady měl Napier pravdu.

Westhead nicméně povolal několik bývalých hráčů, aby nalili trochu špíny na Napierovu hlavu. Jistě to byla pouhá shoda okolností, že šlo ve všech případech o hráče, kteří jsou v čele skupiny žalujících hokejistů. A stejně tak někam zapadlo sdělení, že sdružení absolventů není samostatným podnikem, neboť je udržuje nad vodou právě liga.

Westhead sice (bez důkazů) dovozuje, že řada bývalých hráčů se nepřipojila k žalobě právě proto, že svaz absolventů patří lize, a oni se obávají, co by se jim mohlo stát, jenže bývalý kapitán Toronto Maple Leafs Rick Vaive naznačuje, že to nemusí být tak úplně přesně pravda.

Vaive totiž byl na původním seznamu žalujících hráčů, ale když se to dozvěděl, oznámil, že jeho jméno se tam objevilo omylem. Na rozdíl od Westheada, který tvrdí, že Vaive dostal od kalifornského úřadu náhradu škody právě kvůli zranění hlavy, říká Vaive, že to není pravda.

Co bude dál?

NHL oznámila, že si přeje vyslechnout hlavní postavy žaloby.

Nepůjde pouze o otázky a odpovědi. Liga také trvá na pořádném vyšetření, které by provedli nezávislí odborníci. Ti mají zjistit nejen, zda jsou žalující hráči tak nemocní jak to tvrdí, ale také, zda náhodou neutrpěli otřesy mozku buď dříve než zahájili kariéru v NHL nebo až po jejím ukončení.

Jeden z hlavních žalujících, Steve Ludzik, vzápětí odstoupil od žaloby. Ne proto, že by se snad bál otázek ligových právníků nebo dalších lékařských vyšetření. Proto, řekl rozčileně, že ho uráží pocit, že mu liga nevěří.

Jelikož jakýkoliv výsledek pře bude znamenat významné posuny peněz, ať už směrem k hráčům, nebo směrem k lize, není jasné, proč se diví, že si liga chce ověřit všechny důkazy, včetně těch sebevíce nevýznamných. A Ludzikův zdravotní stav (a jeho vývoj) by logicky měl mít v soudní při, která se zabývá zdravotním stavem žalujících, rozhodující význam.

Liga také tvrdí, že hráči používají dnešních znalostí na poměřování situací, k nimž došlo před řadou desetiletí. Vědci dnes ví mnohem více než věděli loni. A což tedy v minulém století?

Kromě toho, a tady se názory právních odborníků trochu rozdělují, hráči (dle názoru NHL) měli stejnou možnost jako kdokoliv jiný číst články, které popisují zranění hlavy a jejich nebezpečnost. Tyhle články se začaly objevovat v neodborném (tedy tzv. populárním) tisku před zhruba dvěmi desítkami let.

Někteří právníci říkají, že ano, že jestli jsou hráči dost dospělí na to, aby pobírali takové mzdy jaké pobírají, měli by také umět číst. Jiní právníci ale tvrdí, že to je sice pravda, ale že NHL měla své hráče upozornit na to, že se takové články vůbec vyskytují.

Nejen, že hráči tyto a podobné články patrně přehlíželi jako krajinu posedlou tmou, ale jejich odbory také přehlížely dokumentované (a opakované) žádosti ligy, aby pro přírodu už konečně něco podnikly.

Žalující hráči místo toho dnes tvrdí, že jim lékaři mužstev nikdy neřekli, že utrpěli otřes mozku, takže by si měli na nějakou dobu odpočinout. Naopak, říkají, lékaři jim tvrdili, že o nic nejde, stačí se párkrát pořádně nadechnout, a budou zase běhat jako mladí jelínci.

Tady ovšem žalujícím nepomůže nedávný případ obránce Calgary Flames Dennise Widemana, který se jen tak tak dostal po zásahu soupeřem zpět na střídačku, sejmul při tom čistým krosčekem čárového rozhodčího Dona Hendersona, a pak odmítl jakékoliv vyšetření řka, že mu nemůže být lépe.

Jestli se takhle mohl chovat hráč, který hraje v době, kdy probíhá celá soudní pře, jaké asi byly poměry tenkrát, kdy se o otřesech mozku pouze hloupě žertovalo?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.