bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: jak Marc Bergevin zakalil vody nabídkových listin

3. července 2019, 2:51

Petr Adler

To je naprosto bezvadné, řekl Don Waddell, alespoň nebudu muset trávit část léta vyjednáváním další smlouvy. Generální manažer Carolina Hurricanes tak s úsměvem odpověděl na otázku, co říká tomu, že jeho útočník Sebastian Aho před krátkou chvílí nejen přijal, ale i podepsal nabídkovou listinu Montréal Canadiens.

Jestli nebylo jasno co se stane hned v tu chvíli, vysvětlil to Waddell o den později: ale ano, Hurricanes nabídku Montréalu dorovnají, Aho pěkně zůstane u mužstva, které si ho v roce 2015 vybralo ve druhém kole jako 35. hráče v pořadí. Jedenadvacetilety rodák z finské Raumy se mylně domníval, jak Hurricanes převeze: chtěl po nich, po vypršení začátečnické smlouvy, devět a půl miliónů ročně, a Waddell se mu vysmál.

Od Canadiens nakonec dostal o milión více než nabízeli Hurricanes.

Připomínka: v NHL dnes hrají dva hráči téhož jména. Ten Aho, o něhož jde dnes, je útočník z Finska, a pak je tady ještě jeden Sebastian Aho, a to je obránce ze Švédska, který je členem New York Islanders. Konec připomínky.

Marc Bergevin, generální manažer Montréal Canadiens (na snímku), se z důvodů poněkud povrchních domníval, že Hurricanes odradí tím, že nabízenou smlouvu trochu rozdělí: hráč dostane v prvních 12 měsících její platnosti 21 miliónů dolarů v podobě odměny za podpis. Vycházel z  rádoby psychologisující úvahy: majitel Hurricanes Tom Dundon je sice bohatec, ale současně také skrblík, který obrátí každý dolar, jenž by měl utratit, nejméně třikrát v ruce, než se s ním rozloučí, skřípaje zuby ve smutku. Pro cent by si prý nechal vrtat koleno i bez umrtvení, třeba jen místního, a podobně.

Je pravda, že Dundon, který sídlí v Dallasu a vlastní obří podnik Dundon Capital Partners, zná cenu peněz. Jeho podnik vráží dolary do nejrůznějších odvětví. Od sportu (hokej, ale také golf, a donedávna a jen krátce i americký fotbal), přes řadu dalších odvětví zábavního průmyslu, zdravotnictví (včetně lékárnictví), automobilový průmysl, hotely, peněžní podniky, reality, až k počítačům.

Dundon zahájil svoji podnikatelskou dráhu jako menšinový spolumajitel malé hospody, dotáhl to tedy hodně daleko. To by určitě nedokázal, kdyby rozhazoval peníze.

Chyba ve výpočtu

Jenže, a to právě Bergevinovi nedošlo, chytrý podnikatel Dundon také moc dobře zná cenu investice. Sebastian Aho je vynikající hokejista, který přitahuje do ochozů davy. Rovnice zní: čím více lidí v hledišti (a u televizních obrazovek), tím více peněz v majitelově peněžence.

Je pravda, že Carolina Hurricanes nepatří mezi mužstva, jejich domácí zápasy jsou vyprodané večer co večer. Bergevin se mylně domníval, že jim dorovnávání Ahovy smlouvy přijde nejen nechutné, ale i nepřijatelné z čistě hospodářských důvodů.

Bergevin se navíc, opět mylně, domníval, jak je mazaný. Ahovi nabídl mzdu, která v ročním průměru činí 8,454 miliónů dolarů, tedy těsně pod hladinou tzv. páté skupiny. Kdyby Carolina zůstala zticha a nabídku nedorovnala, dlužili by Canadiens Hurricanes po jednom místě v prvním, druhém a třetím kole příštího ročníku výběru (draft). O pár (871, slovy osm set jedenasedmdesát) dolarů více, a dlužili by dvě místa v prvním kole, ne jenom jedno (kromě po jednom ve druhém a třetím kole).

Podle zákulisního šumu z Montréalu, váhali Montréal Canadiens, zda mají nabídnout lákadlo útočníkovi Tampy Braydenovi Pointoví nebo Ahovi. Rozhodli se pro toho druhého.

Bergevin svůj krok vysvětloval také tím, že nemá v popisu práce obšťastňovat ostatní generální manažery.

To nesporně. Jenže, jak se vzápětí shodla řada generálních manažerů, kteří si nepřáli být jmenování, ale bylo jich více než šest a méně než osm, Bergevin zaneřádil studánku nabídkových listin na nehezkou řádku let do budoucna.

Nabídka Montréal Canadiens, aby měla vůbec nějakou naději na úspěch, měla být mnohem vyšší, shodli se dotázaní generální manažeři (spravedlivě rozdělení mezi Východní a Západní konferenci, přesněji, na východě to bylo o jednoho více). Přinejmenším o pět až šest miliónů dolarů ročně. Bergevin totiž Ahovi nabídl částku, která je zhruba přesně v půli mezi nabídkou Caroliny a Ahovým požadavkem. Angličtina na to má pěkný výraz: let’s split the difference, aneb podělme se o rozdíl. Waddella zasmušilo jen to, že Bergevinova nabídka zněla na pět let. Viděl by raději smlouvu o něco delší. Takhle nová Ahova smlouva vyprší právě ve chvíli, kdy bude mít nárok na stav zcela volného hráče (UFA, tedy unrestricted free agent). To pak jsou jednání, kdy má většinu karet v ruce hráč, zvláště, když je to hráč hokejově úspěšný.

Dotázaní generální manažeři se shodli, že je udivilo Bergevinovo několikrát opakované tvrzení, že Aho byl nabídkou nadšen, že neustále opakoval, jak se těší, že bude v Montréalu. Kdyby to řekl jednou, inu dobrá, to už je stará a zavedená formalita, ale opakovat totéž tolikrát, to vypadalo, jako kdyby říkal, co vy na to, vy burani z Caroliny, kam se na nás hrabete. Aniž by mu došlo, že kdyby se majiteli Hurricanes Dundonovi zachtělo, koupí všechny Molsonovy podniky, včetně pivovarů i Canadiens, a bude mít na to, aby to zaplatil hotově, a ještě mu něco zbude.

Právě tahle opakovaná prohlášení o Ahově nadšení způsobila, že Waddell oznámil rozhodnutí svého mužstva hned druhý den. Kdyby šlo pouze o kolegu generálního manažera, úplně klidně by nechal Bergevina vlát ve větru celý týden (a způsobil, že by sedm dnů nevěděl, jak je na tom, takže by nemohl podnikat nic jiného). Jenže Waddell chtěl, aby Sebastian Aho věděl, že o něj jeho původní mužstvo stojí i za cenu, že mu bude platit v přepočtu o milión ročně víc než chtělo původně.

Nabídková nouze

Od neslavné celosezónní výluky 2004-2005 NHL zažila jen osm nabídkových listin. Úspěšná, taková, že hráč měnil pracoviště, byla jen jedna (2007, Dustin Penner z Anaheimu do Edmontonu).

Naposledy padla taková nabídka v roce 2013, kdy se Ryan O’Reilly nemohl nijak dohodnout s Colorado Avalanche. Do věci tehdy zasáhli Calgary Flames nabídkou, kterou O’Reilly přijal, načež denverští nabídku dorovnali. Philadelphia Flyers zkusili takto v roce 2012 přetáhnout z Nashville Predators obránce Shea Webera, a San Jose Sharks chtěli podobným způsobem v roce 2010 získat Niklase Hjalmarssona z Chicaga, a obě tyto nabídky selhaly.

V roce 2008 se děla zajímavá bitva: Vancouver Canucks se snažili přetáhnout od St. Louis Blues Davida Backese, a St. Louis se jim zkusili pomstít nabídkou pro Stevea Berniera. Obě mužstva nakonec nabídky dorovnala, a tahanici o místa ve výběru musela řešit kancelář NHL. Vyřešila ji tehdy k nespokojenosti obou stran.

Letos je zajímavé, že Marc Bergevin sice neuspěl, a popudil tím značnou část zbytku ligy, ale znalci místních poměrů z řad generálních manažerů tvrdí, že není všem dnům konec. Jsou zde přece ještě další omezeně volní hráči (RAF, tedy restricted free agent), jako torontský Mitch Marner, již zmíněný Brayden Point, hvězdy Winnipegu Patrik Laine a Kyle Connor, Matthew Tkachuk z Calgar, nebo Mikko Rantanen z Colorada.

Nikde není psáno, že se Bergevin nepokusí o další řadu palcových titulků další nabídkou. Uvažoval přece o tom Pointoví, ne?

Na otázku, zda by měl naději na úspěch, a proč by to vůbec dělal, byly odpovědi prostinké: úspěch by záležel na nabídce a ochotě druhého mužstva ji dorovnat. A proč by to dělal? Inu, generální manažeři se mohou tvářit až do alelujá, že jsou sdružením starých kamarádů (old boys‘ club), ale ve skutečnosti je to banda supů, kteří si jdou po krku kde jen mohou. Jejich další zaměstnání přece závisí na jejich úspěchu.

A potom jeden z nich uhodil na hlavičku hřebíku: člověče, proč se tomu všemu říká šílenství kolem volných hráčů (free-agent frenzy)?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.