bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Dion Phaneuf zaskočil Ottawa Senators

14. června 2017, 6:52

Petr Adler

Ottawa Senators požádali obránce Diona Phaneufa (na snímku ten v bílém, vedle kapitána Erika Karlssona), aby zrušil pro potřeby rozšiřovacího výběru (expansion draft) doložku, podle níž bude rozhodovat on, kam se bude stěhovat. Phaneuf to po několika dnech uvažování zamítl.

A NHL je z toho znamenitě rozrušená. Zvláště v porovnání s rozhodnutím brankáře Pittsburgh Penguins Marca-Andrého Fleuryho, který vedení mužstva na podobnou (tehdy ještě předběžnou) otázku odpověděl už v únoru, že jestli si vedení myslí, že to prospěje mužstvu, on se bude obětovat.

Generální manažer Penguins Jim Rutherford tehdy mohl Fleuryho vyměnit jinam, po tajné dohodě s mužstvem, kam by ho poslal, že se Fleury zase po sezóně vrátí, jen co skončí ten rozruch kolem Las Vegas Golden Knights. Rutherford to tehdy neudělal, takže dnes vypadá jako génius: bez Fleuryho by se Pittsburgh po zranění jedničky Matta Murrayho těžko dostal do finále, natož, aby je vyhrál.

Zpráva, že Phaneuf žádost generálního manažera Pierra Doriona s uctivým poděkováním zamítl, ovšem vzbudila značný rozruch.

Z několika důvodů.

Tím prvním je, že Dorion vůbec připustil, aby se obecně vědělo, že k žádosti došlo. Dostal tak Phaneufa do ohromně nepříjemné situace. Na jednu stranu je obránce Senators právnicky řečeno v právu: mám doložku? Mám. Od čeho ji mám? Od toho, abych se stěhoval jen tehdy a tam, kdy a kam budu chtít já. Mám na tu doložku nárok? Mám. Odsloužil jsem dost let, abych to právo měl.

To je všechno pravda. Stejně, jako je pravda, že tu doložku si vyjednal ve smlouvě se svým bývalým zaměstnavatelem, Toronto Maple Leafs. Vedle jeho podpisu se tam stkví podpis tehdejšího torontského generálního manažera Davea Nonise. Ta smlouva bude platit ještě další čtyři roky, a bude Senators stát sedm miliónů dolarů ročně.

Bylo tohle jedním z důvodů, proč to Dorion chtěl risknout a zařadit Phaneufa na seznam nechráněných hráčů, z nichž si budou moci Zlatí rytíři vybrat?

Vedení Senators teď samozřejmě může vyjadřovat veřejně své hluboké zarmouceni, a tak popudit značnou část fanoušků proti Phaneufovi: kanadský hráč a kanadský fanoušek totiž vyrostl v pevném názoru, že ve slově mužstvo není místo pro slovo já (v angličtině to zní takto: there’s no I in team).

Senators se také mohou Phaneufovi krutě pomstít a vyměnit ho ještě během tohoto týdne jinam. Ta doložka Senators sice trochu svazuje ruce, protože vyjmenovává pouze osm mužstev, kam by Phaneuf šel, ale tahle možnost tu je. To je rozdíl mezi doložkou o stěhování (No-Move Clause, zkráceně NMC) a doložkou ohledně výměn (No-Trade Clause, zkráceně NTC). Ta stěhovací musí obsahovat určité množství mužstev, kam by mužstvo mohlo hráče vyměnit, ta o výměnách znamená, že se mužstvo musí hráče zeptat předem, zda ho smí vyměnit. Pak přijde na řadu prosba, aby hráč řekl, kam ano a kam ne.

Letošní situace je kvůli rozšíření soutěže podivnější v tom, že kdyby mělo dojít k výměně, muselo by k ní dojít před tím, než mužstva předloží seznamy chráněných hráčů (tuto sobotu).

Co teď?

Mnozí Phaneufovi spoluhráči doufali, že jejich asistent kapitána vedení mužstva na jeho žádost kývne. Je mezi nimi také Marc Methot, dodnes prý Phaneufův největší kamarád. Po Phaneufově zamítnutí se očekává, že se mezi nechráněné hráče dostane právě Methot.

Jistě, Senators mohou také zvolit jiný formát chráněni, kde by vystavili nebezpečí pouze tři obránce, ale to by zase znamenalo, že by mohli přijít o některého z útočníků, s nimiž spojují své plány do budoucna.

Phaneuf jim prostě zavařil.

Phaneuf své rozhodnutí zdůvodnil tím, že jeho rodina si zvykla na život v Ottawě, takže by byl nerad, kdyby ji musel tahat zase někam jinam.

Podobnými slovy zdůvodnil svoji touhu, aby zůstal u Senators právě Methot.

Jestli se Methot bude muset stěhovat do Las Vegas, bylo by zajímavé, kdyby se člověk mohl stát muškou na stěně, která připoslouchává jejich rozhovoru.

Jaký bude v budoucnu vztah Phaneufa s vedením mužstva, zůstane-li ovšem Senátorem?

Hráč, kterého vedení mužstva požádá, aby se vystavil nebezpečí stěhování, to většinou bere tak, že aha, už jim tady přebývám, už se mnou nepočítají, alespoň do budoucnosti ne, to bude lepší, když budu jinde.

Vedení mužstva zase hledí na hráče, který odmítne pomoci mužstvu jen proto, že se mu to právě nehodí ze soukromých důvodů, jako na člověka, který je sobec a jeho vlastní zájmy mu jsou bližší než zájmy mužstva.

Phaneufa samozřejmě nemohlo rozradostnit, že se celá věc stala majetkem veřejnosti. Hokejoví fanoušci dovedou být někdy nepěkně krutí a přímočaří. Že vedení Senators připustilo, aby se celá věc stala předmětem veřejných debat, může Phaneuf považovat za nepřímou formu nátlaku. Současně to může on (ale i hokejová veřejnost) považovat za výzvu, že ho mají ottawští vypískat (vybučet), kdykoliv se objeví na ledě.

Jistě, zpravodajství ohledně dění před zahajovacím výběrem Golden Knights se hemží, a bude ještě hemžit, nejrůznějšími fámami, drby a dohady. Ty ukončí neděle, kdy liga zveřejní seznamy chráněných hráčů, a pak příští týden, kdy Golden Knights oznámí, na koho ukázali prstem.

Dojde také k nejrůznějším výměnám a tichým domluvám: já nebudu hráče XY chránit, ale vy si ho nevezmete, a já vám dám za odměnu někoho jiného.

Ale rozruch, který způsobili Ottawa Senators a Dion Phaneuf patrně zůstane ojedinělou událostí druhu těch, o nichž si pamětníci vyprávějí ještě o desítky let později.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.