bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Chicago Blackhawks vyšetřují chování kouče Marca Crawforda

3. prosince 2019, 7:06

Petr Adler

Kdyby někdo řekl, že od Marca Crawforda bylo neslušné, že před lety, co kouč Vancouver Canucks, pobídl útočníka Todda Bertuzziho, aby zmlátil do bezvědomí útočníka Colorado Avalanche Steve Moorea jenom za to, že Moore v předchozím utkání narazil (dle jeho názoru) zbytečně prudce do kapitána Canucks Markuse Naslunda, inu, dejme tomu. Ale že mu Chicago Blackhawks vnutili neplacené volno za to, že ho bývalý útočník Los Angeles Kings Sean Avery jen tak mezi řečí nařkl, že ho jednou nakopl, to už nezní ani jako hodně špatný vtip. A přece to je pravda.

Avery se svěřil reportérovi listu New York Post Larrymu Brooksovi, že ho v sezóně let 2006-2007 Crawford nakopl: Avery tenkrát způsobil, že jejich mužstvo Los Angeles Kings dostalo dvouminutový trest, neboť skočil na led dříve než měl, rozhodčí si toho všiml, a odpískal příliš mnoho mužů (too many men).

“Neposlal mě, abych si to odseděl,” řekl Avery Brooksovi, “ale soupeř přesilovku proměnil, takže po mně vyjel. Jak víte, stával jsem vždycky na konci střídačky. Tak tam za mnou přišel, nakopl mě do (opišme to co sedací svalstvo, i když Avery to řekl naplno), a to kopnutí tam zanechalo stopy.”

Zda rozhodnutí Blackhawks mělo něco společného s touto příhodou, se vlastně zatím neví: vedení mužstva se vyjádřilo, že asistenta hlavního kouče Jeremyho Collitona vyšetřuje kvůli chování během jeho zaměstnání u jiného mužstva, a že do doby než věc vyšetří má Crawford tzv. úřední volno. To znamená, že se má mužstvu vyhýbat velikým obloukem.

Zda to bylo tím, že tahle zpráva Averyho zamrazila tak, že se chytil za nos, není známo, avšak krátce po jejím zveřejnění vydal Avery na sociální sítí Twitter sdělení, že Crawford byl náročný kouč který se ale zastával svých hráčů a bojoval za ně, a z něj (Averyho) že udělal lepšího hráče a spoluhráče.

Spousty nářků

Ještě dříve než Avery se do Crawforda pustil bývalý útočník Patrick O’Sullivan, který nastoupil u Los Angeles Kings a Crawford byl jeho prvním koučem na úrovni NHL.

“Bylo to děsné,” napsal O’Sullivan na Twitteru, “se svým prvním koučem (Crawfordem) jsem zažil strašidelné věci, i přesto, že moc dobře věděl, jaké jsem měl těžké dětství. Doufám, že si to odnese, a rychle.”

O’Sullivanův případ stojí za krátkou odbočku: jeho otec John s ním zacházel hodně neurvale. Když se stalo, že se mladému O’Sullivanovi nepovedl zápas, čekal ho výprask těžkým koženým švihadlem nebo kabelem na elektřinu. O’Sullivan nakonec svého otce žaloval. Své zkušenosti popsal v knize nazvané Únik: trýznivě pravdivé vyprávění o houževnatosti, odvaze a vítězství (Breaking Away: A Harrowing True Story of Resilience, Courage and Triumph).

Bývalý obránce Vancouver Canucks Brent Sopel se svěřil slavnému internetovému pořadu Barstool Sports Podcast, že “Crawford mě kopal, škrtil, chytal mě zezadu za dres a tahal.”

Takže vedení Blackhawks si mělo z čeho vybírat.

Ovšem, vedení Blackhawks musí být poněkud neklidné: kouč Calgary Flames Bill Peters odstoupil poté, kdy ho Akim Aliu, černý hráč nigerijského původu, obvinil, že ho urážel rasistickými řečmi. Věc teď vyšetřuje vedení NHL, a Chicaga se to týká proto, že k tomu skandálnímu chování mělo dojít, když Peters koučoval Rockford IceHogs, farmu Blackhawks v nižší soutěži (AHL, tedy American Hockey League). Jedna z prvních otázek NHL pro Blackhawks bude znít: jak to, že se tenkrát nic nestalo, když ta událost musela být vedení Blackhawks známa? Proč bylo ticho po pěšině celých deset let, dokud se Akim Aliu neozval sám?

Petersovi také přitížila (jako kdyby toho bylo ještě zapotřebí) obvinění, že okopával hráče, kteří se mu znelíbili, když koučoval Carolina Hurricanes.

Nicméně, současné dusno kolem osmapadesátiletého Crawforda je hodně podivné. Už proto, že vedení Blackhawks odmítá odpovědět na otázku, co vlastně vyšetřuje.

Crawford do konce loňské sezóny pracoval u Ottawa Senators, v roce 1996 přivedl Colorado Avalanche k vítězství ve Stanleyově poháru, sloužil také co hlavní kouč u Vancouver Canucks, Los Angeles Kings a Dallas Stars. Koučoval také (a úspěšně) nějaký čas v Curychu mužstvo švýcarské nejvyšší soutěže ZSC Lions.

Padají jako kuželky

Jenže s obviněními namířenými proti osobám v nejrůznějším hokejově nadřízeném postavení se teď roztrhl pytel.

Švéd Johan Franzen se zmínil, že mu jeho tehdejší kouč u Detroit Red Wings Mike Babcock zničil duševní zdraví: “Jak byl puntičkářský jako kouč a dovedl mužstvo na zápas naladit, jako člověk byl (následuje hodně drsný výraz, který švédský list Expressen měl za nutné zmírnit na nesnesitelný).”

Je ovšem pravda, že mezi povinnosti kouče profesionálního sportovního mužstva patří připravit hráče tak, aby vyhráli, a nepatří mezi ně takové laskavosti jako třeba pudrovat jim prdýlky, aby nedostali hemeroidy.

V každém případě se udavačská nálada šíří jako požár v létem vyschlé prérii: Swift Current Broncos, mládežnické mužstvo ve Western Hockey League (WHL) právě oznámilo, že dalo okamžitou výpověď hlavnímu sportovnímu ošetřovateli (head athletic trainer) a vedoucímu přes výstroj Jamiemu LeBlancovi za “nedávné případy ponižujících a hanlivých komentářů, výhružné chování a neprofesionální jednání.”

Koho urazil nebo ohrozil, to si Broncos nechali pro sebe.

Bronco je jinak polodivoký kůň, většinou křížený s prérijním mustangem. A takový skutečný bronco si nedá nic líbit. Od nikoho. Ale neudá ho. Jenom ho zkope do hranolu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.