bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pět hráčů, jejichž předsezónní příchod se navýsost vyplatil

19. března 2016, 14:00

Martin Schwarz

To nám ten čas letí, ani se nenadějeme a budeme sledovat poslední duely základní části sezóny 2015/16. Není ale od věci se za ni pomaličku začít ohlížet. Už teď můžeme konstatovat několik jmen, která ve stále probíhajícím maratonu vyčnívala nad ostatními. Zahraniční web espn.com vybral pět hokejistů National Hockey League, jež našli před letošním zářím nové působiště, a jejich přísun zároveň přinesl hokejovým zaměstnavatelům spoustu ovoce. V úzkém žebříčku najdeme i českého borce! Uhádnete, o koho jde?

1. Martin Jones (San Jose Sharks)

Loňské léto lze tak trochu označit za měsíce gólmanů, hned několik se jich totiž vydalo reprezentovat nový trikot. Stěhovaly se akvizice jako Cam Talbot, Robin Lehner či Eddie Läck. A pak Martin Jones, po celou sezónu klíčový muž kádru San Jose Sharks. Generální manažer Žraloků Doug Wilson na některé své kroky v posledních letech nemůže být pyšný, ale tímto se bezpochyby rád pochlubí!

Jones drží naděje Sharks na výhru v každém utkání, a pokud chtějí kalifornští bojovníci v play-off dojít dál než do prvního kola, budou jej hodně potřebovat, na to si klidně vsaďte. Vysoký a stále mladý brankář zaujímá druhé místo v tabulce vychytaných čistých kont a k nejlepší pětce patří i v počtu výher. Kdyby dokázal vyšroubovat statistiku obdržených branek na zápas a procentuální úspěšnost, vyhoupl by se mezi nejlepší lapače puků NHL. Nikoho v San Jose nemrzí, že za Jonese museli obětovat první kolo letošního draftu.

2. Artěmij Panarin (Chicago Blackhawks)

Ne, Chicago nevědělo o Panarinovi nic jiného navíc než ostatní organizace NHL. Přesto lze jeho angažování do sestavy obhájce Stanley Cupu považovat za velmi dobrý tah. Hawks se nebáli poslat pryč hráče jako Patrick Sharp a Brandon Saad, taková ztráta mohla pro Černé jestřáby znamenat problém. Čtyřiadvacetiletý Artěmij Panarin však minimálně jednoho z nich nahrazuje, nasbíral už přes šedesát kanadských bodů a můžeme si být jistí, že jen tak překvapovat nepřestane.

Ruský útočník táhne týmovou ofenzívu společně s hvězdou Patrickem Kanem, navíc Panarina zdobí fakt, že doposud nakupil nejvíce bodů ze všech hráčů, kteří přišli pro sezónu 2015/16 do nového výběru. Generální manažer Chicaga Stan Bowman si mne ruce, přestože jeho „úlovek“ má smlouvu jen do konce příštího ročníku.

3. Michal Neuvirth (Philadelphia Flyers) a Thomas Greiss (New York Islanders)

V nadpise článku sice uvádíme pět hráčů, ale tuto brankářskou dvojici si dovolíme zahrnout pod jednu položku, přestože každý z nich hájí barvy jiného týmu. Zároveň tak znáte odpověď na otázku, kdo z českých bojovníků získal v žebříčku jednu z pozic. Michal Neuvirth rozhodně nepodepsal u Flyers kontrakt s tím, že by jej pensylvánský klub angažoval jako gólmanskou jedničku. Neuvirth s tím tak trochu počítal, ale zároveň toužil nastupovat mnohem pravidelněji než v bývalých působištích. Výsledkem je jedna z nejlepších procentuálních úspěšností a také nízký průměr obdržených branek na zápas. Druhý gólman Flyers, Steve Mason, by velmi pravděpodobně Philadelphii sám do play-off nedotáhl, společně s Neuvirthem to dokázat mohou!

Situace Thomase Greisse je docela srovnatelná s tou Michala Neuvirtha. Věčný náhradník Greiss v NHL prosadil své jméno, ale nikdy nebyl natolik úspěšným, aby z něj někdo učinil jasného brankáře číslo jedna. Fanoušci Islanders nejspíše předpokládali, že drtivou většinu mačů „odčape“ Slovák Jaroslav Halák, avšak jeho německý kolega nastoupil ve skoro srovnatelném počtu duelů (za což pochopitelně mohou i zdravotní trable bratislavského rodáka). Thomas Greiss zůstává v nejlepší trojici ligy dle procentuální úspěšnosti zásahů, do tohoto pořadníku určitě patří!

4. Justin Williams (Washington Capitals)

Pan „Play-off“ přichází? Justin Williams si získal pověst hokejisty, kterého se vyplatí mít v sestavě během rozhodujících momentů vyřazovacích bojů, zejména pak v sedmých zápasech série, na ty je specialista. Tentokrát se mu daří i v základní části, i on je jedním z těch, kdo pozvedli Capitals k nadprůměrným výkonům. Jak ale uvádí zámořští analytici, Williamsův hlavní úkol přijde právě v play-off, kde má za úkol ukázat, jaké vlastní silné stránky.

Bývalý hráč Los Angeles nastřádal v nynější základní části už 21 branek, to je jeho nejlepší číslo za poslední čtyři roky. A podobnou bilanci hlásí i s počtem asistencí na kontě. Co Capitals považují za důležité, poslední měsíce hodně diskutovaný muž vynechá málokterý zápas, drží se tedy zdravotně na dobré úrovni.

5. Milan Lucic (Los Angeles Kings)

O Lucicově příchodu do Los Angeles se hodně mluvilo a mnozí už před jeho prvním startem za Kings jasně prorokovali, že pro dvojnásobného vítěze Stanley Cupu bude levé křídlo obrovským přínosem. Tihle proroci měli – a to se ne vždy stává – pravdu. Vedle Slovince Kopitara Milan Lucic ukazuje především světlé stránky hokejového umu a produktivita budiž jasným důkazem. Někdejší hráč Boston Bruins nechyběl ani v jednom střetnutí této sezóny a zcela jistě neopustí nejlepší pětici týmového bodování.

Skoro by se mohlo zdát, že Lucic je Králem celou kariéru. Jestli sledujete NHL jen pár měsíců, tak vás asi překvapí, že jde teprve o jeho první ročník v Kalifornii. Sedmadvacetiletému Kanaďanovi dle jeho slov pod střechou Staples Center nic nechybí, počítejme tedy, že Milan Lucic a generální manažer Kings Dean Lombardi spolu vyjednají prodloužení stávajícího kontraktu. Příchod Lucice ke Králům jednoznačně dobrý obchod pro obě strany.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.