bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pan Nemo se loučí. Stihl vyhrát Stanley Cup i pobláznit San Jose

8. června 2019, 9:30

Martin Schwarz

Vytušil, že nastal čas. Bez větší pozornosti se tento týden ve středu s NHL rozloučil finský brankář Antti Niemi, vítěz Stanley Cupu s Chicagem a velký oblíbenec fanoušků týmu San Jose Sharks. Právě v dresu kalifornské organizace odchytal za Atlantikem nejvíc duelů. Teď se „Nemo“ vrací zpět do své domoviny, podepsal jednoletou smlouvu s Jokeritem Helsinky, který hraje Kontinentální hokejovou ligu.

Konec Anttiho Niemiho v nejlepší hokejové soutěži světa je všechno, jen ne překvapivý. Od sezony 2015-16, kdy po pěti letech opustil San Jose a vydal se hledat štěstí do Dallasu, šly jeho výkony strmě dolů, s čímž souvisela i následná menší důvěra od trenérů. Ostatně vedení Stars bylo za Finův příchod dlouhodobě ostře kritizováno, protože z platového stropu ukrajoval 4.5 milionů dolarů a jeho výkony částce ani zdaleka neodpovídaly. Na konci ročníku 2016-17 byl v kolonce úspěšnosti zákroků pod 90 procenty a Dallas jej vyplatil z kontraktu.

Za daleko menší částku (700 tisíc dolarů) pak Niemiho podepsali Pittsburgh Penguins, v barvách tehdejšího vítěze Stanley Cupu však rodák z města Vantaa vyrukoval jen ke třem duelům, aby se brzy stěhoval na Floridu a následně do kanadského Montrealu. Z brankářské jedničky Sharks se během několika měsíců stal hokejový cestovatel.

Po hrůzostrašných dnech u Penguins a Panthers, kdy pravidelně dostával čtyři a více gólů na zápas, se Niemi chytil aspoň u Habs, i když pouze jako náhradník. V sezoně 2017-18 nastoupil za Canadiens do 19 partií, v nichž dostával slušných 2.46 gólů za večer, což byl výrazný krok kupředu. I proto mu dal Montreal šanci a minulý rok v létě s ním upekl jednoletou dohodu za necelý milion dolarů. Pětatřicetiletý lapač puků tým v případě potřeby podržel a splnil to, co se od něj čekalo, ale rozhodně nezářil. Tradiční klub o Niemiho služby další zájem neměl.

Respektoval jsem ho ze všech nejvíc

Pravděpodobně by po něm v červenci na trhu volných hráčů nesáhl ani žádný jiný mančaft NHL. A pokud přeci jen ano, vysedával by majitel olympijského bronzu z roku 2014 na střídačce a kryl záda jiným talentům. Správně tedy vytušil, že nastal čas odejít a strávit poslední léta kariéry na evropské půdě.

Antti je parťák, kterého jsem respektoval ze všech brankářských kolegů nejvíc,“ vysekla Niemimu poklonu brankářská jednička Montrealu Carey Price. „Je šampion a hodně ho obdivuji.“

Finský hokejový klub Jokerit Helsinki ve středu oznámil, že do příštího ročníku půjde s Anttim Niemim na soupisce. I v tomto případě jde o smlouvu na jeden rok, takže nikdy nedraftovaný maskovaný muž musí ukázat, že má aspoň na působení v ruské lize. Pokud neuspěje ani v Jokeritu, je dost možné, že se jeho profesionální hokejová kariéra nachýlí ke konci.

Působení Anttiho Niemiho v NHL lze s odstupem hodnotit, navzdory nezdarům v posledních letech, jako úspěšné. V období 2009-10 dokráčel s Chicagem až ke Stanley Cupu, o tři roky později byl nominován mezi trojici brankářů ucházejících se o Vezinovu trofej. Navíc dlouhodobě patřil k oporám San Jose Sharks, u Žraloků nešla jeho úspěšnost nikdy pod 90 %, i proto si jej fanoušci tolik oblíbili.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.