bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pád na draftu? Před Mičkovem stojí nejistota

28. listopadu 2022, 11:00

David Zlomek

Jednu dobu měl být jedničkou draftu. Matvej Mičkov ničil ruské juniorské soutěže, ukazoval se v prvním týmu Petrohradu a zářil v národním dresu. Nicméně na pozici tutové jedničky ho vystřídal Connor Bedard. Může za to nejen geopolitická situace, ale i úpadek Mičkovovy formy.

Jeho potenciál i schopnosti jsou však stále na vysoké úrovni. Jedná se o inteligentního hokejistu, který je místy nepolapitelný a vyniká jak přihrávkami, tak smrtící střelou. Kdybychom brali v potaz čistě hokejové schopnosti, bez debat by se s Bedardem přetahoval o pozici jedničky.

„Mičkov bude na příštím draftu jednoznačně nejlepší Evropan,“ přikyvuje pro portál The Score jeden ze skautů NHL. „Nemyslím si, že se mu vůbec někdo přibližuje. V posledních letech by šel s přehledem z prvního místa.“

V příštím červnu to však nebude. A dost možná to nebude ani druhé, třetí či čtvrté místo.   

Důvodů je mnoho. Ničemu nepomáhá vpád Ruska na Ukrajinu, který uškodí všem ruským hokejistům na draftu. Dalším podstatným faktorem je jeho smluvní závazek v Petrohradu, který potrvá až do května 2026. Klidně se tak může stát, že tým, který ho vybere, ho v zámoří uvidí nejdříve za tři roky.

A co mění názory skautů a generálních manažerů těsně před draftem? Světové šampionáty juniorů i dospělých. Jak známo, Rusko na nich nebude účinkovat, před očima skautů tak budou jiní borci.

A v neposlední řadě taky samotný hokej. Mičkov letos téměř nenastupuje v KHL, hraje pouze v druh nejvyšší soutěži. V té sice bodově dominuje a má průměr gól na zápas, avšak kvalita této ligy rozhodně není kdovíjaká. 

Před generálními manažery a skauty tak stojí podstatné rozhodnutí. Vzít Mičkova s tím, že budeme mít v kapse kluka s obřím potenciálem, nebo zvolit severoamerickou jistotu, která může hrát klidně hned a nebude působit další tři roky v Rusku? 

Bude to velmi těžké rozhodnutí, které se může ukázat jako chybné, ale i jako jackpot. „Bude záležet i na tom, v jakém stavu přestavby bude tým, který ho bude chtít vybrat,“ dodává stejný skaut. „Pokud přestavba teprve začíná, tři roky jsou nic. Ale když byste chtěli pomoct hned, Mičkov možná není ten pravý.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.