bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ovečkin překonal Gretzkyho! Střelecký rekord mu sebral přihrávkou

22. března 2023, 14:00

Tomáš Zatloukal

Je v tom kus symboliky. Alex Ovečkin se stal prvním hokejistou, co ve 13 sezonách nasázel alespoň 40 gólů, díky nahrávce. Právě ty byly největší doménou Waynea Gretzkyho, kanadský fenomén proslul především jako mimořádný tvůrce hry. I tak nasázel 894 gólů (stále 1. místo v dějinách NHL), i tak 12krát, a to prosím za sebou, zdolal metu 40 tref. Ruský kanonýr mu teď jeden rekord vzal a na další si dělá zálusk.

Ovečkin hledal prudkým pasem Dylana Stromea.

Ten přijížděl na hranu brankoviště, zívala na něj odkrytá klec Modrokabátníků z Columbusu.

Jenže Sašův "centr" zamýšleného adresáta nenašel, puk před Stromem odehrál Nick Blakenburg, obránce Blue Jackets. Žel pro Columbus do sítě, za záda Daniila Tarasova.

1:0 pro Washington.

"Nedotkl jsem se puku, je to tvůj gól," hlásil hned Strome Ovečkinovi, kapitánovi Capitals.

"Byl to úžasná chvíle! Víte, nezáleží, o jaký rekord jde, je to jednoduše další překonaný rekord a člověk z toho má radost," prohodil moskevský rodák, mnohými nadále kritizovaný kvůli politice, po porážce 6:7.

V NHL hraje 16. sezonu, jen třikrát nedosáhl na hranici 40 přesných zásahů. Dvakrát ve chvíli, kdy byla základní část výrazně zkrácena. 

Co se týče střílení gólů, je na Ovečkina zkrátka spoleh. 

Celkem je už na 820 brankách, před Vánocemi poskočil na druhé místo historických tabulek před Gordieho Howea, teď už mu zbývá jediná překážka. Ta s číslem 99 na zádech, ano, Gretzky.

"Snažím se odvést na ledě to nejlepší a užít si čas, co mi v NHL zbývá," říká devítinásobný vítěz Richardovy trofeje pro top snajpra NHL. Je obdivuhodné, jaké tempo si drží i daleko po třicítce, v tom je zcela výjimečný.

Jeden z důkazů? Po třicátých narozeninách zdolal hranici 40 tref už pošesté, což také nový rekord NHL.

Předchozí maximum držel – ne Gretzky, jehož schopnost rozsvěcet červené světlo v závěru kariéry výrazně klesala, ale Phil Esposito. Další legendární bombarďák, hvězda bostonských Bruins v sedmdesátých letech.

Není vyloučeno, že Ovečkin oba své čerstvé rekordy ještě vylepší.

Pokud NHL prudce neotočí nastoleným trendem, kdy nejlepší obranou je útok, může, i přes fakt, že v září oslaví osmatřicetiny, čtyřicítku nasázet ještě jednou. Minimálně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.