bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Obhájit Stanley Cup? Hodně těžké! tvrdí Palát. Sezonu začne se Stamkosem

11. ledna 2021, 16:47

Václav Jáchim

Minulou sezonu ukončil životním úspěchem. Ondřej Palát výrazně pomohl hokejistům Tampy Bay k zisku Stanley Cupu, teď stojí na prahu nové výzvy. Za posledních 22 let se trofej povedlo obhájit pouze Pittsburghu. „Bylo by to krásné. Tým máme kvalitní, ale bude to těžké," říká český útočník v rozhovoru, který zprostředkovala jeho zastupující agentura Sport Invest.

Účastník olympijských her 2014 a Světového poháru o dva roky později se už nemůže dočkat, až všechno znovu vypukne. „Pocity mám stejné jako před každou sezonou. Těším se hodně. Bude to trochu jiné, protože sezona je kratší. Nesmíme zaspat start, protože by se to pak těžko dohánělo. A bude určitě větší rivalita, jelikož budeme hrát s některými týmy třeba třikrát za sebou," připomíná.

Pokud zaspíte start, bude se to strašně těžko dohánět

Šampióni si na podzim užili skvělé tažení za trofejí a pak oslavy, byť ovlivněné opatřeními vůči koronaviru. Hokejisté Lightning myslí znovu vysoko. „Náš tým zůstal téměř stejný, takže si musíme dávat jen ty nejvyšší cíle. Ale bude to hodně těžké, protože každý se proti nám vydá ze všeho. Tak to bývá vždycky, že ty nejlepší vždycky chcete porazit a snažíte se hrát co nejlépe," zmiňuje Palát.

Nový ročník začíná se zpožděním, základní část byla zkrácena na 56 utkání. „Pokud zaspíte start a prohrajete třeba osm z prvních deseti zápasů, tak se to oproti sezoně s 82 zápasy bude strašně těžko dohánět," upozorňuje. „Tam se s tím dá vždycky něco dělat, ale teď musíme vítězit od začátku. Sezona je opravdu krátká, budeme hrát skoro obden," dodává s tím, že velkou roli bude hrát odpočinek a životospráva.

Poslední play off proběhlo v bublině, což znamenalo značnou psychickou zátěž. Palát vítá, že základní část podobný režim neuplatní. „Když pojedeme na roadtrip, tak nesmíme chodit nikam do města a musíme být jen na hotelu. Bude to taková bublinka na pár dnů. Ale pak zase pojedeme domů, takže to bude v pohodě."

Denně nás testují, roušky musíme nosit i v šatně

V průběhu kempu musejí hráči dodržovat opatření. „Denně nás testují. V posilovně nesmí být víc než osm lidí. Musíme nosit roušky všude mimo led i v šatně. Je třeba dávat pozor, aby se to nerozneslo, abychom nemuseli být v karanténě. Takže se musíme s klukama hlídat navzájem a být opatrní. Nesmíme chodit někam, kde je víc lidí," vypočítává.

Koronavirus stále trápí celý svět, situace na Floridě je ale podle Paláta jiná než v Česku. „Tady to nikdo neřeší. Všechno je otevřené a vše funguje. Já jsem rád, že je tu normální život, ale hlava mi nebere, že i když je tu hodně případů, tak to nikdo neřeší a život jde dál. Nemocnice to zvládají. Nevím, čím to je, že v jiných státech to je špatné, i když tam je všechno zavřené."

NHL s ohledem na nákazu upravila rozdělení do divizí. Jedna bude čistě kanadská, jelikož se nesmí cestovat mezi Spojenými státy a Kanadou, změn doznal i tradiční program zápasů. „Je to jiné. O to větší bude rivalita, že se bude hrát osmkrát se stejným týmem. Zvlášť pak v Kanadě, kde je už teď velká rivalita mezi Edmontonem a Calgary. Pro fanoušky to nebude vůbec špatné," konstatuje.

Hráč kalibru Kučerova se nadá nahradit. Ale zase máme Stamkose

Kdo bude největším rivalem Tampy Bay? „Jeden vyložený tým nemáme, v posledních letech jsou to asi Boston a Columbus – to budou vyhrocenější zápasy. Pak tam je Dallas, který se nám bude chtít pomstít za porážku ve finále Stanley Cupu."

Lightning se v základní části musejí obejít bez Nikity Kučerova, ruská hvězda je na marodce. „Hráč takového kalibru se nedá nahradit. Ale zase máme zpět ve formě Stevena Stamkose, který na kempu vypadá velmi dobře. V ofenzivě musíme zabrat my ostatní, když nemáme Kuču."

Palát právě s Kučerovem nastupoval v útoku, nyní tvoří formaci s Braydenem Pointem a Stevenem Stamkosem. Kádr Lightning během přestávky nedoznal výraznějších změn. „Síla týmu by měla být podobná," reaguje. „Trochu nám v tom pomohlo to Kučovo zranění, jinak by byl asi někdo trejdovaný. Ale jelikož je Kučerov na listině zraněných hráčů, tak se nepočítá do platového stropu. Tím jsme zachránili pár kluků."

Začínám v první lajně. Doufám, že se v ní udržím

Start NHL bude i s diváky, i když ne všude. „Tampa začíná někde na 2000 až 3000 fanoušků. Je to ale stát od státu, někde ještě nebudou vůbec. Doufám, že se situace zlepší. V březnu či v dubnu už snad bude moci chodit víc lidí. S nimi je to vždycky lepší," hlásí Palát.

S jakým osobním přáním jde do sezony? „Chci hrát co nejlepší hokej. Vycházet z dobré defenzivy a pokračovat v tom, co jsem si nastavil před rokem. Tedy více střílet a chodit do brány, tím otevírat prostor spoluhráčům. Pozici mám dobrou, začínám v první lajně. Tak doufám, že se v ní udržím, že mi trenér bude věřit a dávat čas na ledě."

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.