bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nový kapitán Bluesmanů? Pietrangelo nebo Steen, radí Backes

16. července 2016, 9:00

Matěj Mayer

Podpisem smlouvy Davida Backese s Bostonem ztratilo St. Louis Blues nejen vynikajícího hokejistu, ale také lídra a kapitána, jenž šéfoval mužstvu dlouhých pět let. Letním úkolem organizace tak bude vybrat jeho následníka, který se stane 21. kapitánem v historii klubu. „Doufali jsme, že tato situace nenastane. Budeme si muset sednout a určit kapitána před zahájením tréninkového kempu, máme na to nějakých osm týdnů,“ říká GM Doug Armstrong. Mezi největší favority patří dosavadní asistenti – Alexové Pietrangelo a Steen.

David Backes byl po dlouhá léta příkladným lídrem týmu Blues a nahradit takového hráče jistě nebude snadné. „Odvedl pro naši organizaci skvělou práci. Naší nadějí je, že mladší hráči ho mohli pozorovat a vstřebávat jeho schopnosti,“ myslí si hlavní kouč Ken Hitchcock. „Není to jen o jednotlivci, jde o to, která skupina mužstvo povede. To je to, o čem nyní diskutujeme,“ upřesňuje jádro problému kanadský trenér.

Organizace St. Louis Blues měla v minulosti několik vysoce respektovaných kapitánů. Patřili mezi ně například Al Arbour, Barclay Plager, Brian Sutter, Bernie Federko, Brett Hull či z novější doby Chris Pronger a Al MacInnis, jedni z nejlepších obránců NHL. I tento výčet dokazuje důležitost písmene „C“ v klubu ze státu Missouri. Do této skupiny bychom mohli zahrnout i Davida Backese, který převzal céčko 9. září 2011 po Ericu Brewerovi, a stal se tak 20. kapitánem v historii St. Louis Blues.

Určit nového vůdce nebude jednoduchou záležitostí. Blues totiž aktuálně v kádru nemají nikoho, kdo by měl s funkcí kapitána dlouhodobější zkušenost. S výběrem svého nástupce se však pokusil poradit samotný Backes. Když byl ve městě kvůli Pietrangelově svatbě, ptal se, jestli mu může jako svatební dar zabalit kapitánské céčko. „Se Steenerem a Petrem v čele jsou tam pořád skvělí lídři, kteří dokáží vést spoluhráče tím správným směrem,“ prohlásil po svém odchodu.

Pojďme si představit dva horké kandidáty na kapitánský post.

Alexander Steen

Sázka na švédského útočníka se zdá být nejjednodušší variantou. Alexander Steen je ve 32letech vyzrálým hráčem, který by si měl získat přirozený respekt každého hráče, který přijde do šatny Blues. Defenzivní hra rodáka z Winnipegu je často podceňovaná a právě schopnost hrát zodpovědně je charakteristická pro většinu kapitánů v NHL. Navíc patří k tahounům a nejproduktivnějším hráčům týmu – v posledních třech letech byl nejhůře druhým nejproduktivnějším hráčem Bluesmanů.

Pro Steena hovoří také fakt, že byl alternativním kapitánem v organizaci po dlouhých šest sezon. Velmi nepříznivou okolností je však smlouva, která nejlepšímu švédskému hokejistovi sezony 2013–14 vyprší už po dalším ročníku, a jednalo by se tak o poměrně riskantní volbu. Nikde není napsáno, že Steena nezláká možnost otestovat hráčský trh. Blues by mohli mít zájem o to, aby céčko dostal někdo na delší dobu.

Alex Pietrangelo

Právě proto je za největšího favorita na pozici šéfa kabiny považován 26letý kanadský obránce. Alex Pietrangelo patří dlouhodobě k nejlepším zadákům v lize a asistentem kapitána Backese byl poslední tři roky. Patří ke spolehlivým defenzivním bekům, který zároveň pomáhá solidní produktivitou. V hlasování o Norrisovu trofej skončil už dvakrát mezi nejlepšími pěti obránci NHL a vybojoval si místo v kanadské reprezentaci pro zářijový Světový pohár. Po Prongerovi a MacInnisovi by se mohl stát dalším skvělým obráncem-kapitánem v historii klubu.

Pietrangelo má na rozdíl od Steena smlouvu ještě na další čtyři sezony a Blues si jej v roce 2008 sami draftovali jako celkovou čtyřku. Zlatý olympijský medailista ze Soči 2014 bude nepochybně součástí budoucnosti St. Louis, otázkou ale zůstává, zda je správný čas na to, aby dostal „C“. Nejlepší léta má totiž pravděpodobně ještě před sebou a Blues ho možná nebudou chtít vystavovat tlaku, jenž kapitánská funkce obnáší.

 

Existují samozřejmě i další kandidáti, jejich jména se ovšem nejeví zdaleka tak pravděpodobně. Nejčastěji vyslovovaným je to 24letého Rusa Vladimira Tarasenka, který se však nezdá být ideální volbou i vzhledem ke svému věku. Rotujícím asistentem kapitána byl v minulé sezoně 30letý Paul Stastny, své už si v NHL odsloužil také důležitý obránce Jay Bouwmeester. S těmito hráči se však počítá spíše pro funkci zastupujících kapitánů.

St. Louis nejsou jedinou organizací, kde nemají určeného lídra pro další ročník. Stejně jsou na tom Carolina Hurricanes, Edmonton Oilers, Nashville Predators, Toronto Maple Leafs nebo Winnipeg Jets.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.