bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v Praze pohledem čísel: Zářil Niederreiter, vidět byl i Hertl

9. října 2022, 16:00

Ondřej Hudec

Predators a Sharks sehráli v Praze podle čísel dva odlišné zápasy, přesto ale se stejným výsledkem – výhrou Nashvillu. Výraznou stopu zanechal i Tomáš Hertl, na druhé straně pak byl hlavní postavou třígólový střelec Nino Niederreiter.

V zápase číslo jedna měl navrch poměrně jednoznačně Nashville, při stejném průběhu utkání by si podle analytických modelů odnesli výhru v 79 % takových zápasů.

První utkání letošní sezony NHL se přitom vůbec nevyvíjelo z pohledu San Jose špatně, a to zhruba do jeho poloviny, pak ovšem přesilové hry Nashvillu zlomily částečně zápas na jeho stranu a Nino Niederreiter následně vstřelil první ze svých tří gólů v Praze.

V sobotním duelu už byli lepším týmem Sharks, na základě vytvořených šancí podle Moneypuck.com by ovládli zápas v osmi z deseti případů. San Jose mělo v sobotním zápase silnou především první třetinu, po které šlo do kabin s vedením 1:0. Nakonec ale prohrálo 2:3.

Prvním střelcem letošního ročníku NHL se stal trochu překvapivě Kiefer Sherwood, který si poradil s dorážkou střely Mattiase Ekholma. Pro Sherwooda šlo o jedinou střelu na branku v zápase. Jeho formace, kterou tvořil společně s Ryanem Johansenem a Ninem Niederreitem, ovšem byla v prvním zápase jednoznačně tou nejlepší na straně Predators.

Při společném pobytu na ledě tato trojice přestřílela své protivníky v poměru 10:4 a na ledě byla kromě prvního gólu Sherwooda také u trefy Niederreitera. Celkově si pak ze hry 5 na 5 odnesl i velice kvalitní poměr očekávaných gólů 76 %.

Na straně San Jose se ale vůbec nenechala zahanbit formace vedená nejžádanějším mužem zápasů Global Series, Tomášem Hertlem. Český útočník vstřelil první gól Sharks v této sezoně a celkově měl na kontě čtyři střelecké pokusy, z toho dvě na branku. Jeho gólová trefa pak nesla přídavek vysoce nebezpečná.

Hertla výborně doplňoval především Timo Meier, který mu asistoval u gólové trefy a k tomu sám přidal pět střel na branku a celkově hned osm střeleckých pokusů. První útok San Jose navíc zakončil zápas při hře 5 na 5 s poměrem střel 13:4 a poměrem očekávaných gólů 76 %. K tomu šlo o jedinou formaci, která dokázala při základním počtu hráčů přehrát protihráče z Nashvillu.

Zápas v O2 areně číslo dvě už ale tolik první formaci nevyšel. Kouč Sharks David Quinn zkoušel v průběhu zápasu různé varianty, když se nakonec nejčastěji po boku Hertla s Meierem objevoval Luke Kunin, střelec úvodního gólu zápasu.

A v konečném součtu odehrál v této sestavě první útok San Jose víceméně vyrovnanou bitvu, kdy zakončil zápas se shodným počtem sedmi střeleckých pokusů na obou stranách při hře 5 na 5. Nejčastějším střelcem pak byl, stejně jako v úvodním duelu, Timo Meier. Ten si připsal hned čtrnáct střeleckých pokusů v součtu všech herních situací, když šest z nich mířilo na branku. Gól ale ani tak vstřelit nedokázal.

Naopak na druhé straně se opět prosadil Nino Niederreiter, a to hned dvakrát. Švýcarský útočník má prozatím po dvou zápasech střeleckou úspěšnost 100 %, branku tedy přímo ohrozil pouze gólovými střelami. Celkově si pak Niederreiter ve dvou zápasech připsal dohromady sedm střeleckých pokusů, našlo se hned jedenáct častějších střelců.

Jedním z nich je i Matt Duchene, jehož přítomnost na ledě byla velmi znát – ke gólu do prázdné branky přidal jednu asistenci. Spoluhráčům nachystal v průběhu zápasů hned několik šancí a sám se dostal k pokusu o zakončení v jedenácti případech, pět z jeho střel bylo z oblasti slotu.

Kromě Duchenea a tříbodového Niederreitera přispělo minimálně dvěma body dalších pět jejich spoluhráčů, a Predators tak i díky tomu mohou slavit úspěšný vstup do sezony NHL. Naopak San Jose odjíždí ke smutku většiny přítomného obecenstva se dvěma prohrami. A rozhodně je nečeká lehká sezona...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.