bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Velká role Dougiemu Hamiltonovi svědčí

18. ledna 2020, 12:00

Ondřej Hudec

Carolina Hurricanes zatím navazuje na loňský úspěšný ročník, když má v silné Metropolitní divizi opět nakročeno do play-off. V letošní sezoně k tomu zatím výbornými výkony pomáhá i obránce Dougie Hamilton.

Dougie Hamilton dlouho čekal na roli opravdové defenzivní jedničky svého týmu a v letošní sezoně se ukazuje, že k tomu má veškeré předpoklady. Jeho výsledky v rámci pokročilých statistik tomu nasvědčovaly už delší dobu a potvrzuje se, že Hamilton rozhodně není produktem pouze kvalitní hry jeho dlouholetého partnera z Calgary Flames, Marka Giordana.

Jeho pozitivní vliv na hru týmu je znatelný už několik sezon, kdy vytvořil právě s posledním vítězem Norris Trophy jeden z nejlepších párů v NHL. Společně totiž naprosto přehrávali své soupeře:

Jak můžeme vidět, poslední dvě Hamiltonovy sezony v Calgary patřil s Giordanem mezi nejlepší stabilně hrající obranné páry NHL. S nimi na ledě mělo Calgary střeleckou převahu, když poměr střel byl 57,60 % pro Flames a v tomto ohledu nebyla žádná defenzivní dvojice v NHL lepší. Podobně kvalitně si vedli i v rámci očekávaných branek, kdy mělo Calgary s Hamiltonem a Giordanem na ledě poměr 57,84 %! Impozantní čísla vykazoval tento pár i ve statistice vstřelených a inkasovaných branek, kdy si také vedli výborně s poměrem 58,24 %.

Větší role a stále výborné výsledky

I bez Giordana si však Hamilton vede fantasticky. Už v loňské sezoně byl Hamilton důležitou postavou Carolina Hurricanes. Při hře 5 na 5 byl nejlepším obráncem Hurricanes ve statistikách ukazující střelecké pokusy a očekávané branky, když s ním na ledě Carolina měla poměr v těchto ukazetelích 57,84 %, respektive 57,90 %. To vše v roli až čtvrtého nejvytěžovanějšího obránce týmu.

V letošní sezoně naopak Hamilton povýšil a v roli čísla jedna obranných řad Caroliny patří k tomu nejlepšímu v celoligovém srovnání!

Hamilton patří mezi obránci ve všem k naprosté špičce letošní sezony. Jeho vliv na hru Canes je obrovský. Žádný z obránců nemá lepší poměr střeleckých pokusů, a i v rámci očekávaných branek patří Hamilton do nejlepší trojice, když lepší jsou pouze Kevin Shattenkirk a Shea Theodore.

S Hamiltonem na ledě navíc Canes mají i vynikající gólový poměr, který je větší než 60 procent. Na toto číslo dosáhlo v rámci NHL pouze 12 obránců. Celkový gólový rozdíl je při pobytu Hamiltona na ledě plus 17, když Carolina při hře 5 proti 5 vstřelila 39 gólů a inkasovala jich 22. A ve střelbě gólů se činí i samotný Hamilton, když prozatím sbírá 1,56 bodu za 60 minut hry, což ho opět řadí mezi nejlepší desítku obránců.

Ve všech situacích Hamilton dokonce už překonal i svůj bodový zápis z loňského ročníku, kdy nasbíral 39 bodů. Letos už jich má 40 a v kanadském bodování obránců je na čtvrtém místě!

Co za tím stojí? Především větší příležitost při přesilových hrách. Při hře 5 na 5 si totiž Hamilton už několik sezon stabilně drží produkci více než jednoho bodu za 60 minut hry.

Právě při přesilové hře ale Hamilton letos odehrál už 143 minut, zatímco loni za celou sezonu nasbíral pouze 151 minut a připsal sedm bodů oproti prozatímním letošním 13.

V sezoně 2018-2019 byl totiž první možností Canes pro přesilovou hru Justin Faulk, který odehrál 237 minut. V té letošní, po jeho výměně do St. Louis Blues, přebral tuto roli Dougie Hamilton a výsledky Hurricanes se v porovnání Hamiltona s Faulkem při početní výhodě zlepšily, když si tvoří více gólových šancí a vstřelí i více branek.

Kandidát na Norris Trophy?

V souvislosti s Norris Trophy se nejvíce mluví zatím o Johnu Carlsonovi z Washington Capitals. Co říci má však i kapitán Nashville Predators Roman Josi, nebo Alex Pietrangelo ze St. Louis, a pozadu není také Victor Hedman z Tampa Bay Lightning. Při porovnání výkonů Dougieho Hamiltona s těmito jmény ho však do diskuze o nejlepšího beka musíme také zařadit.

John Carlson sice zatím vládne produktivitě obránců s velkým náskokem 10 bodů na druhého Josiho, ale na hru nemá takový pozitivní dopad jako ostatní kandidáti, když jeho poměr očekávaných branek je pouze 48,54 % a poměr gólů 55,12 %. Oproti ostatním jde o velký rozdíl. Naopak právě Dougie Hamilton má nejlepší poměr střeleckých pokusů i očekávaných gólů. Poměr vstřelených a inkasovaných branek má pak lepší pouze Roman Josi. O Norris Trophy to bude ve druhé polovině sezony ještě velký boj a zálusk si může dělat opravdu všech pět zmíněných kandidátů plus někteří další.

Jedno je však jisté. Dougie Hamilton se stal velkou postavou Caroliny Hurricanes a konečně dostal prostor, po kterém velké množství lidí volalo několikátou sezonu.

Bohužel, jen několik hodin po napsání článku mu zranění přerušilo tuto výborně rozjetou sezonu. Uvidíme tedy, jak si s jeho absencí Hurricanes dokáží poradit.

* Všechny statistiky jsou k 16. 1. 2020.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.