bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: V Newarku se rodí nová hvězda

12. dubna 2022, 15:00

Adam Papoušek

Jestli něco pokročilá čísla v hokejovém světě opravdu umí, pak je to objevovat nenápadné, podceňované hráče, kteří ve skutečnosti jsou mnohem lepšími hráči, než si drtivá většina fanoušků či novinářů myslí. Jeden takový příklad lze nalézt i v New Jersey, kde už druhým rokem podává vynikající výkony Jesper Bratt.

Ani bychom se úplně nedivili, kdyby po přečtení onoho jména výše někteří z vás začali na chvíli vlastně přemýšlet, kdo že to vlastně Jesper Bratt je? Jistě, ti nejzarytější fandové NHL věděli hned. Ale ti ostatní, kteří se na NHL podívají zřídkakdy?

23letý útočník je rodákem ze švédského Stockholmu a byl draftován týmem New Jersey Devils v roce 2016 až v šestém kole, a to z celkové 162. pozice! Tedy z míst, kde je velmi, velmi malá pravděpodobnost, že se jednou začleníte mezi nejlepší hráče ligy.

Elitní křídlo

Jesper Bratt svoji průlomovou sezonu z hlediska pokročilých statistik zažil už v uplynulé sezoně. Kdy podle AR (Andy & Rono) modelu byl lepší než 92 % všech ostatních útočníků v celé NHL.

A v letošním ročníku své výkony Bratt ještě vyšperkoval, když navýšil svoji bodovou produkci a momentálně si drží průměr bod na zápas.

Mít ve své kolonce percentil 97 %, to už značí, že opravdu děláte něco dobře. V této dosavadní sezoně předvádí Bratt lepší výkony než například útočníci jako Alex DeBrincat, Kevin Fiala, Mark Scheifele, Mika Zibanejad, Vladimir Tarasenko, John Tavares, Patrik Laine či William Nylander.

Ano, až tak skutečně dobrý Jesper Bratt je.

A je pro nás jen záhadou, že téměř nikdo o takovém hráči nemluví. Švédský hokejista si totiž zaslouží mnohem více pozornosti.

Pro New Jersey na jednu stranu dobře, že mají v Jesperu Brattovi elitní křídlo, které dnes potřebuje každý tým mít alespoň jedno, aby měl jednou šanci na zisk Stanley Cupu.

Na druhou stranu je to pro Devils i nepříjemná situace, neboť Brattovi po této sezoně končí kontrakt, stane se volným chráněným hráčem a jeho hodnota nyní bezpochyby přesahuje plat 7 milionů dolarů ročně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.